Ηράκλειο: 17oC

Χοιρινό με κάρδαμο και σάλτσα από μύρτιλα

22.11.2024, 4:40

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Τα αρώματα των μπαχαρικών, το ψήσιμο με λαχανικά και άλλα μικρά μυστικά της σεφ απογειώνουν το χοιρινό με κάρδαμο και σάλτσα από μύρτιλα!

Υλικά

Μερίδες: 8-10

  • 2 κιλά άκοπος χοιρινός λαιμός (ζητάμε από τον κρεοπώλη να τον τυλίξει σε δίχτυ, ώστε να διατηρήσει το σχήμα του)
  • 1 κουτ. σούπας σπόροι κόλιανδρου
  • 1 κουτ. σούπας σπόροι κύμινου
  • 1 κουτ. σούπας κόκκοι πιπεριού
  • 1/2 κουτ. σούπας σπόροι κάρδαμου
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα δύο
  • 1 μαραθόριζα, σε μεγάλους κύβους
  • 1 καρότο, σε χοντρές ροδέλες
  • 2 κλωνάρια σέλερι, χοντροκομμένο
  • 20 γρ. τζίντζερ φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 400 ml λευκό κρασί, ξηρό
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ. αποξηραμένα μύρτιλα (σε καταστήματα με βιολογικά και σε μεγάλα ξηροκαρπάδικα) ή ξερά κράνμπερις ή σταφίδες
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τον χοιρινό λαιμό με κάρδαμο και σάλτσα από μύρτιλα, ξεκινάμε ανακατεύοντας και χοντροκοπανίζουμε τους σπόρους κόλιανδρου, κύμινου, πιπεριού και κάρδαμου.
  2. Βάζουμε το κρέας σε ένα μεγάλο μπολ, το αλατίζουμε καλά από όλες τις πλευρές και το πασπαλίζουμε με τους χοντροκοπανισμένους σπόρους. Πιέζουμε και με τα δάχτυλά μας, για να κολλήσουν στο κρέας. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το χοιρινό για 8-10 λεπτά, να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Μεταφέρουμε το κρέας σε βαθύ ταψί.
  5. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τη μαραθόριζα, το καρότο, το σέλερι και το τζίντζερ, μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  6. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  7. Μεταφέρουμε το όλον στο ταψί με το χοιρινό. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 150° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 3 ώρες, μέχρι να γίνει το κρέας.
  8. Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε το κρέας σε ξύλο κοπής και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  9. Αφαιρούμε τα λαχανικά (δεν θα τα χρειαστούμε άλλο), σουρώνουμε τα υγρά από το ταψί και τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα.
  10. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά ή μέχρι να δέσουν και να γίνουν σάλτσα. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα μύρτιλα και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
  11. Κόβουμε το χοιρινό σε φέτες, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε με ρύζι, πουρέ πατάτας ή baby πατάτες ψητές.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 ώρα
Υγεία

Νέα έρευνα: Η εφηβεία διαρκεί μέχρι τα 32 έτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Αθλητικά

Σαρωτικός Παναθηναϊκός AKTOR: «Εξαφάνισε» την Παρτιζάν και την τελείωσε με το 91-69

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Αμυντικά

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι πρώτες γυναίκες έφεδροι αξιωματικοί στα Ειδικά Προγράμματα Θητείας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Κόσμος

Σοκ στη Βρετανία: Της έσπασε τον λαιμό όταν προσπάθησε να τον εγκαταλείψει – Παλεύει για τη ζωή της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Καιρός

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα αύριο 26/11 – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Κρήτη

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Παλαιοχώρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Έκρηξη σε εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ Πάτρας – Ένας τραυματίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Κόσμος

Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Στέλνει τον Γουίτκοφ στη Μόσχα για συνάντηση με τον Πούτιν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 2.000.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →