Ηράκλειο: 31oC

Croque madame με γραβιέρα Κρήτης

22.05.2024, 21:48

Εύκολη και γρήγορη συνταγή

Λαχταριστό σάντουιτς croque madame με μπεσαμέλ, γραβιέρα Κρήτης και ζαμπόν.

5′ προετοιμασία

20′ παρασκευή

Σύνολο: 25′

Υλικά

Μερίδες: 2

Για την κρέμα

Διαδικασία

  1. Για το croque madame θα ξεκινήσουμε ψήνοντας το ψωμί.
  2. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  3. Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού -από τη μία μεριά μόνο- με 1 κουτ. σούπας από το βούτυρο. Τις τοποθετούμε στο τηγάνι με τη βουτυρωμένη όψη προς τα κάτω και τις ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τις βγάζουμε σε μια επιφάνεια κοπής.

Κρέμα

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε άλλη 1 κουτ. σούπας από το βούτυρο. Μόλις λιώσει και κάψει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα σύρμα το πολύ για ένα λεπτό, μέχρι να ψηθεί καλά και να χρυσίσει. Σταδιακά προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ⅓ της γραβιέρας ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσει.
  3. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και το μοσχοκάρυδο.

Συναρμολόγηση

  1. Πάνω στις δύο φέτες ψωμιού απλώνουμε τη μισή κρέμα. Πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητας γραβιέρας που έχει απομείνει και από πάνω βάζουμε δύο φέτες ζαμπόν.
  2. Αλείφουμε τις υπόλοιπες δύο φέτες ψωμιού (από την πλευρά που δεν τις βουτυρώσαμε) με τη μουστάρδα και κλείνουμε με αυτές τα σάντουιτς (με τη μουστάρδα προς τα κάτω).
  3. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα πάνω στα δύο σάντουιτς και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα.
  4. Τοποθετούμε τα σάντουιτς στο γκριλ του φούρνου μέχρι να λιώσει το τυρί, για περίπου 5 λεπτά.
  5. Τηγανίζουμε τα αυγά σε αντικολλητικό τηγάνι με τη 1 κουταλιά βουτύρου που έχει απομείνει, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες αλλά ο κρόκος να παραμείνει ρευστός.
  6. Με μια σπάτουλα σιλικόνης μεταφέρουμε τα αυγά προσεκτικά πάνω στα σάντουιτς, ένα στο καθένα. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε τα croque madame πασπαλίζοντας με το σχοινόπρασο ή τις φύτρες φασολιού.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τον εκρηκτικό μηχανισμό σε πολυκατοικία σωφρονιστικού υπαλλήλου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Style

«Fury»: Νέα ταινία του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο με πρωταγωνιστή τον Όσκαρ Άιζακ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Κόσμος

Τα ρωσικά drones που κατέρριψε η Πολωνία (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Τραγωδία στην Κέρκυρα: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε πηγάδι – Είχε πάει να ποτίσει

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Style

Η Reservoir Media απέκτησε τον κατάλογο του Μάιλς Ντέιβις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ελλάδα

«Το παιδί μου ζει από θαύμα»: Σοκάρουν οι φωτογραφίες του 13χρονου που έφαγε ξύλο με μπετόβεργες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Αμυντικά

Οι νέοι διοικητές ΑΣΔΕΝ και ΑΣΔΥΣ μετά τις έκτακτες κρίσεις στο ΚΥΣΕΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Υγεία

Ανησυχητική μελέτη: Κορωνοϊός και γρίπη «ξυπνούν» καρκινικά κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Αθλητικά

Euroleague: Στην Αθήνα το Final Four 2026

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Κρήτη

Αυξήθηκε στο 2,9% ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Αύγουστο

Διαβάστε περισσότερα