Ποια η διατροφή όσων ζουν στις λεγόμενες «μπλε ζώνες» και ξεπερνούν τα 100;
Ως «μπλε ζώνες» ορίζονται μόλις πέντε περιοχές στον πλανήτη, με τον πληθυσμό τους να ζει πολύ περισσότερο από το μέσο όρο. Οι άνθρωποι εκεί ζουν περισσότερο και καλύτερα γιατί συνηθίζουν να μην κάθονται, να μην βιάζονται, να επενδύουν στις υγιείς σχέσεις και βέβαια να προσέχουν τη διατροφή τους.
Διατροφή: Τα μυστικά των μακροβιότερων ανθρώπων στον κόσμο
ΙΚΑΡΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ
Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τη μεσογειακή διατροφή «κλειδί της μακροζωίας».
Οι Ικαριώτες ξεχωρίζουν για τις φρέσκες και θρεπτικές επιλογές, αλλά και για τον υγιεινό τρόπο προετοιμασίας των γευμάτων τους.
Η διατροφική τους λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: πατάτες, κατσικίσιο γάλα, μέλι, όσπρια, φέτα, λεμόνια, φασκόμηλο, μαντζουράνα και ελαιόλαδο.
ΟΚΙΝΑΟΥΑ ΙΑΠΩΝΙΑ
«Hara hachi bu» («Φάε μέχρι να χορτάσεις οκτώ μέρη») είναι το κομφουκιανό mantra και λέγεται πριν από τα γεύματα για να υπενθυμίζει στους ανθρώπους να σταματούν το φαγητό όταν χορτάσουν κατά 80%. Οι κάτοικοι τρώνε κάτι από τη στεριά και κάτι από τη θάλασσα. Μεταξύ αυτών: το πικρό πεπόνι, το τόφου, το σκόρδο, το καστανό ρύζι, το πράσινο τσάι και τα μανιτάρια σιτάκε.
ΛΟΜΑ ΛΙΝΤΑ, ΗΠΑ
Σε δημητριακά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και λαχανικά επικεντρώνεται η διατροφή των κατοίκων της μικρής πόλης στην Καλιφόρνια. Τι τρώνε; Αβοκάντο, σολομό, φασόλια, πλιγούρι βρόμης, ψωμί ολικής άλεσης και γάλα σόγιας. Οι ποσότητες κρέατος και ψαριού είναι περιορισμένες, η πρόσθετη ζάχαρη απαγορευμένη, ενώ το βασικό ρόφημά τους είναι το νερό.
ΝΙΚΟΓΙΑ, ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
Ρύζι και μαύρα φασόλια, γαρνιρισμένα με λίγο τυρί και κόλιαντρο, σε τορτίγιες καλαμποκιού και ένα αβγό θεωρούνται η ντόπια σπεσιαλιτέ. Τα μυστικά της μακροζωίας τους, τα φασόλια και το καλαμπόκι. Στη Νικόγια λατρεύουν επίσης: τα φιστίκια, την παπάγια, τις μπανάνες και ένα είδος ροδάκινου με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α και C.
ΣΑΡΔΗΝΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ
Σε αυτό το όμορφο νησί στη μέση της Μεσογείου, οι κάτοικοι, πέρα από τον καθαρό αέρα, το ντόπιο κρασί και τον έρωτα, απολαμβάνουν: το κατσικίσιο γάλα και το πρόβειο τυρί, συνοδευόμενα από μέτριες ποσότητες υδατανθράκων (π.χ., ζυμωτό ψωμί). Καταναλώνουν επίσης σε μεγάλες ποσότητες: μάραθο, φάβα, ρεβίθια, ντομάτες, αμύγδαλα και τσάι από γαϊδουράγκαθο.
Πηγή: vita.gr

Δημοφιλή
Μια υπόκλιση αμοιβαίου σεβασμού στο Ηράκλειο - Το νόημα της τιμής σε μια κίνηση
Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη
Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι από αύριο 26/11 – Προ των πυλών η κακοκαιρία Adel και στην Κρήτη
Κλειστά τα σχολεία αύριο σε περιοχή της Ελλάδας λόγω κακοκαιρίας - Δείτε την ανακοίνωση
Ηράκλειο: Θρήνος για τον πρόωρο χαμό της αγαπητής Άννας μητέρας τριών παιδιών
Ηράκλειο: Επιπλέον 30.000 κυβικά νερού άρδευσης ανά ημέρα φέρνει η νέα μονάδα της ΔΕΥΑΗ (βίντεο και φωτογραφίες)
Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες Κρητικούς για να....σώσουν τα οικόπεδα τους!
Σκηνές πανικού σε κηδεία: Η νεκρή άρχισε να χτυπά το φέρετρο!
Συγκίνηση στην απονομή του Βραβείου «Μιλτιάδη Καράτζη» στο Ηράκλειο - Απονεμήθηκε στον ερευνητή Δημήτρη Ζαρίδη