Ηράκλειο: 26oC

Διαβήτης τύπου 2: Τα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσου

14.08.2025, 19:12

Η κίνηση που σώζει

Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερων τέτοιων τροφίμων, όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Regional Health- Europe.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές του University College London, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Imperial College του Λονδίνου, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του βαθμού επεξεργασίας των τροφίμων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε 311.892 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τους οποίους παρακολούθησε για 11 χρόνια κατά μέσο όρο.

Όπως διαπιστώθηκε, κάθε 10% αύξηση της ποσότητας των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου συνδέεται με 17% αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Τα φαγώσιμα που συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο ήταν τα αλμυρά σνακ, τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως επεξεργασμένα κρέατα, τα έτοιμα γεύματα και τα ζαχαρούχα ποτά. Αντίθετα, άλλα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμιά, μπισκότα, δημητριακά πρωινού, γλυκά και επιδόρπια, καθώς και οι εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ο κίνδυνος της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων, όπως εντόπισαν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση στη διατροφή του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% μη επεξεργασμένων/ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αυγά, γάλα, φρούτα) και τροφίμων με επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά (αλάτι, βούτυρο, λάδι) μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 14%. Επίσης, η αντικατάσταση του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αλατισμένοι ξηροί καρποί, χειροποίητα ψωμιά, κονσέρβες ψαριών, τυρί, μπύρα) μείωσε τον κίνδυνο κατά 18%.

Πηγή: ygeiamou.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Η αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
  • Η μελέτη παρακολούθησε 311.892 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες για 11 χρόνια.
  • Ο κίνδυνος διαβήτη αυξάνεται κατά 17% με κάθε 10% αύξηση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή.
  • Η αντικατάσταση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με λιγότερο επεξεργασμένα μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη έως και 18%.
πριν από 2 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά σε υπόγειο χώρο στο Τζάνειο νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ηράκλειο

Μεσαρά: Πλήθος κόσμου στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλυβιανής – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Σε εξέλιξη φωτιά στους Τοξότες Ξάνθης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Οικονομία

Αναδρομικά: Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν τρία πακέτα με χρήματα – Ξεκινούν οι πληρωμές τον Σεπτέμβριο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Style

Γιώργος Μαζωνάκης: «Με έκλεισαν στο Δρομοκαΐτειο εν αγνοία μου»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Κρήτη

Λασίθι: Με κατάνυξη ο Εσπερινός στη Μονή Φανερωμένης Σκοπής (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 52 λεπτά
Πνευματικά

Δεκαπενταύγουστος: Tα θαύματα της Παναγίας στην ιστορία του Ελληνισμού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Παραμονή Δεκαπενταύγουστου: Πλήθος πιστών επισκέπτεται το νησί της Παναγίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Αθλητικά

Η αποστολή για το φιλικό με την Μπολόνια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Γιώργος Μαζωνάκης: Η δικαστική διένεξη με την αδερφή του

Διαβάστε περισσότερα