Ηράκλειο: 33oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Είδος πολυτελείας ο καφές – Πόσο θα τον πληρώνουμε και γιατί

09.05.2024, 9:18

Έρχονται νέες αυξήσεις στην τιμή του 

Καθόλου καλά δεν είναι τα νέα για τους λάτρεις του καφέ, καθώς την εορταστική περίοδο του Πάσχα η τιμή του αναμένεται να σημειώσει σημαντική αύξηση, όχι μόνο στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και στα καταστήματα εστίασης.

Η τιμή του καφέ θα σημειώσει τους επόμενους δύο μήνες σημαντική αύξηση, καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν πως δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Η ανατίμηση σε αριθμούς

Σύμφωνα με το OPEN, Τον Ιανουάριο του 2024 η τιμή για την γνωστή ποικιλία καφέ Robusta ανερχόταν στα 2.689 δολάρια ο τόνος, ενώ το φετινό Μάιο η αύξηση υπολογίζεται στο 50% και αγγίζει τα 4.500 δολάρια ο τόνος.
Την ανιούσα αναμένεται να πάρουν οι τιμές και στα σούπερ μάρκετ αλλά και στις καφετέριες, με αποτέλεσμα από 2,30 περίπου που πληρώνουμε σήμερα έναν εσπρέσο σε ένα μαγαζί, να δίνουμε ακόμα και 3 ευρώ το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης καφέ, Αναστάσιος Γιαγκόγλου επεσήμανε πως «οι ανοδικές τάσεις στην τιμή του καφέ άρχισαν λόγω της λειψυδρίας του Βιετνάμ, της δεύτερης παραγωγού χώρας σε καφέ στον κόσμο όπου καλλιεργεί και εξάγει την ποικιλία Robusta. Μέχρι στιγμής η ποικιλία αυτή κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 50%. Οπότε καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει συμπαρασύρει και την τιμή της arabica».

«Το σίγουρο είναι ότι εάν θα συνεχιστεί αυτή τη κατάσταση εκ των πραγμάτων μετά το Πάσχα θα προβούμε και εμείς σε ανατιμήσεις», ανέφερε ο κ. Γιαγκόγλου.

Διαβάστε επίσης: