Ηράκλειο: 32oC

Εκμέκ με κρουασάν και κρέμα μαστίχας

27.06.2024, 0:29

Τα υλικά και η εκτέλεση

Εκμέκ ψυγείου ακούς και τρελαίνεσαι! Και όταν αυτό είναι φτιαγμένο με κρουασανάκια και κρέμα μαστίχας, δεν μπορείς να αντισταθείς ούτε λεπτό.

Υλικά

Για το εκμέκ με κρουασάν

  • 10 ψημένα μίνι κρουασάν
  • 50 γρ. καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου
  • 600 γρ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • Κανέλα

Για την κρέμα μαστίχας

  • 1½ lt γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 160 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια
  • 2 πρέζα/ες μαστίχα κοπανισμένη
  • 60 γρ. κορν φλάουρ
  • 20 γρ. βούτυρο

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Για τα κρουασάν

  • Ξεκινάμε το εκμέκ ψυγείου, κόβωντας πρώτα στη μέση τα κρουασάν.
  • Τα αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Φροντίζουμε να καλύψουμε όλα τα κενά και να δημιουργήσουμε μια βάση.
  • Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C με αέρα, για περίπου 20′, μέχρι να τραγανίσουν.
  • Τα βγάζουμε ζεστά και τα περιχύνουμε με το σιρόπι.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και τα βράζουμε για 4′ σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε το λεμόνι στο τέλος.
  • Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Για την κρέμα μαστίχας

  • Κρατάμε 1/2 φλιτζάνι από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί.
  • Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, τις βανίλιες, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ και τη μαστίχα.
  • Τα ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε χλιαρό γάλα για να αραιώσει το μείγμα, και όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς για λίγα λεπτά, μέχρι να πήξει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για λίγα λεπτά την κρέμα να γίνει χλιαρή.
  • Την αδειάζουμε πάνω στα σιροπιασμένα κρουασάν και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Το παγώνουμε στο ψυγείο.
  • Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος, μέχρι να πάρει παχύρευστη μορφή, και με κορνέ ζαχαροπλαστικής κάνουμε σχήματα πάνω από το γλυκό μας, κορδόνια ή ροζέτες.
  • Πασπαλίζουμε με την κανέλα και το καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου.
  • Παγώνουμε το γλυκό για μία ώρα και κόβουμε σε κομμάτια.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: