Ολλανδία επίσης ξεκαθάρισε μέσω εκπροσώπου της στo Politico ότι δεν προτίθεται να συζητήσει το θέμα
Περίπου 6,8 δισ. ευρώ ετησίως θα απέφερε ο φόρος των μεγάλων επιχειρήσεων στην ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ 2028-2034.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η ιδέα είναι ότι θα αποτελούσε μια νέα πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων της ΕΕ και την αποπληρωμή των χρεών της εποχής του Covid.
Ωστόσο, λίγα 24ωρα αργότερα και το σχέδιο θεωρείται σχεδόν απίθανο να πάρει το «πράσινο φως» από τα κράτη – μέλη, καθώς ήδη συναντά σφοδρή αντίσταση.
«Δεν τίθεται θέμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να φορολογήσει τις επιχειρήσεις, καθώς δεν έχει καμία νομική βάση για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και τόνισε πως «Δεν πρόκειται να το κάνουμε».
Η Ολλανδία επίσης ξεκαθάρισε μέσω εκπροσώπου της στo Politico ότι δεν προτίθεται να συζητήσει το θέμα, επιμένοντας στην ανάγκη περιορισμού και όχι διεύρυνσης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία επίσης πρέπει να εγκρίνουν το σχέδιο μαζί με τα κράτη-μέλη.
Μεταξύ αυτών, η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αντιπρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού Monika Hohlmeier η οποία δήλωσε πως ο φόρος «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσπάθειες μας να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων – ειδικά των μεσαίων».
Όπως σημείωσε, «αυτές είναι ακριβώς οι επιχειρήσεις που στηρίζουμε μέσω ενός ουσιαστικού Ταμείου Ανταγωνιστικότητας που έχει στόχο την καινοτομία, την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ΕΕ ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού».
Φόρος έως και 750.000 ευρώ
Ο φόρος προτείνεται ως κατ’ αποκοπήν τέλος και όχι ως ποσοστό επί των κερδών, αυτό σημαίνει πως η πρόταση προβλέπει σταθερό φόρο για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατ. ευρώ, ανεξαρτήτως αν είναι κερδοφόρες ή όχι.
Για έσοδα από 100 έως 250 εκατ. ευρώ, ο φόρος θα είναι 100.000 ευρώ, ενώ για έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ θα φτάνει τα 750.000 ευρώ.
Αυτό συνεπάγεται ότι μια εταιρεία με τζίρο 750 εκατ. ευρώ θα καταβάλλει το ίδιο ποσό με μια που φτάνει τα 75 δισ. ευρώ, γεγονός που πολλοί θεωρούν άδικο.
Το μέτρο «δεν είναι δίκαιο»
Η ιδέα της φορολόγησης του κύκλου εργασιών αντί των κερδών είναι «πολύ κακή», δήλωσε ο Zsolt Darvas, ανώτερος συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Bruegel. Ένα πρόβλημα είναι ότι πλήττει τομείς με πολύ διαφορετικά περιθώρια κέρδους.
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι ο φόρος είναι οπισθοδρομικός, βάζοντας επιχειρήσεις με διαφορετικές οικονομικές συνθήκες στο ίδιο καλάθι. «Δεν είναι σωστό, απλά δεν είναι δίκαιο», δήλωσε ο Darvas, προσθέτοντας: «Είναι ίσως η χειρότερη επιλογή».
Ο Markus J. Beyrer, γενικός διευθυντής της BusinessEurope, χαρακτήρισε την πρόταση «εντελώς αντιπαραγωγική», ενώ ο Στέφανο Παν, αντιπρόεδρος της ιταλικής Confindustria, ανέφερε ότι το όριο των 100 εκατ. ευρώ μπορεί να φρενάρει την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων.
Από τη Γερμανία, η Τάνια Γκέννερ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, κάλεσε το Βερολίνο να αντιδράσει σθεναρά, λέγοντας πως η πρόταση «αντιβαίνει στους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ».
Υπενθυμίζεται πως για να εφαρμοστεί το σχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πηγή: cnn.gr
Δημοφιλή
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντοπίστηκαν τα πρώτα 100 ΑΦΜ με παράνομες επιδοτήσεις και στην Κρήτη
«Νέκρα στην Σαντορίνη, η Κρήτη είναι φίσκα»: Αλλάζει ο χάρτης των διακοπών στην Ελλάδα - Ποια νησιά εγκαταλείπουν οι τουρίστες
Ηράκλειο: Βαρύ πένθος για την οικογένεια Βελημβασάκη
Κρήτη: Σεισμός 3,2 ρίχτερ βόρεια του Ηρακλείου
Θρήνος: Νεκρή 22χρονη σε τροχαίο
Κρήτη: Κάνουν μπάνιο δίπλα στα λύματα - Εικόνες ντροπής σε μία από τις πιο τουριστικές περιοχές
Τον βρήκε μεθυσμένο στο σπίτι, τον έδεσε και τον σκότωσε ακαριαία - 1 χρόνο μετά εξιχνιάστηκε η δολοφονία
Κρήτη: 250 αδέσποτα πρόβατα μάζεψε η αστυνομία - Ψάχνουν τους ιδιοκτήτες
Νεκρός 44χρονος σε τροχαίο με μηχανή