Πείτε τους «Χρόνια Πολλά»
Σήμερα Τετάρτη, 21 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Κωνσταντίνου και Ελένης.
Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι το εξής:
- Κωνσταντίνος, Κώστας, Κωστής, Κωσταντίνος,
- Κωνσταντίνα, Κωνσταντία, Κωσταντίνα, Κωστούλα, Ντίνα, Νάντια,
- Ελένη, Έλενα, Ελεάννα, Ελεάνα, Ελίνα, Λένα, Λενίτσα, Λένγκω, Λενιώ,
- Ελεονόρα, Ελεονώρα, Νόρα, Μαριλένα, Ελενάκι, Νίτσα, Νέλη.
Μέγας Κωνσταντίνος: Ο αυτοκράτορας που άλλαξε την Ιστορία
Ο Κωνσταντίνος Α’ δεν ήταν απλώς ένας ακόμη Ρωμαίος αυτοκράτορας. Ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε τον δρόμο για τη θεσμική αναγνώριση του Χριστιανισμού σε μια εποχή που οι πιστοί διώκονταν αδιάκοπα. Μεγαλώνοντας στην αυλή του Διοκλητιανού και αναλαμβάνοντας ρόλους εξουσίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της σύγκρουσης για την εξουσία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Το 312 μ.Χ., λίγο πριν τη μοιραία μάχη κατά του Μαξεντίου, λέγεται πως είδε στον ουρανό ένα σημείο: τον σταυρό και τη φράση «ἐν τούτῳ νίκα». Αυτή η οραματική εμπειρία τον ενέπνευσε και τον οδήγησε σε νίκη. Από τότε, ο Κωνσταντίνος όχι μόνο υιοθέτησε τον Χριστιανισμό, αλλά έγινε και ο προστάτης του.
Το 313 υπέγραψε το Διάταγμα των Μεδιολάνων, που καθιέρωσε την ανεξιθρησκία και τερμάτισε τους διωγμούς. Μετέφερε την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στο Βυζάντιο, θεμελιώνοντας την Κωνσταντινούπολη – μια πόλη-σύμβολο για αιώνες.
Ωστόσο, η θρησκευτική ειρήνη δεν ήταν δεδομένη. Η εμφάνιση του Αρείου και των αιρέσεων προκάλεσε τις πρώτες εσωτερικές συγκρούσεις στον χριστιανικό κόσμο. Ο Κωνσταντίνος, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο, συγκάλεσε την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια το 325, θέτοντας τις πρώτες βάσεις για τη θεολογική ενότητα.
Παρότι ο ίδιος ήταν για χρόνια λάτρης του Ήλιου, βαπτίστηκε χριστιανός λίγο πριν τον θάνατό του το 337 μ.Χ. Η φράση του «Νυν της αθανάτου ζωής πεφάναι άξιον» μαρτυρά την εσωτερική του μεταστροφή. Πέθανε την ημέρα της Πεντηκοστής, εννέα χρόνια μετά την κοίμηση της μητέρας του.
Η Αγία Ελένη
Η Αγία Ελένη γεννήθηκε στο Δρέπανο της Βιθυνίας και έγινε σύζυγος του αξιωματούχου Κωνστάντιου Χλωρού. Μαζί απέκτησαν τον Κωνσταντίνο. Αν και ο Κωνστάντιος την εγκατέλειψε για πολιτικούς λόγους, η Ελένη έμεινε δίπλα στον γιο της και αργότερα απέκτησε σημαντική θέση στην Αυτοκρατορία ως Αυγούστα.
Η προσφορά της στον Χριστιανισμό υπήρξε καθοριστική. Στα γεράματά της ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους και, καθοδηγούμενη από όραμα και προσευχή, βρήκε τον Τίμιο Σταυρό. Η παράδοση λέει ότι το θαύμα της θεραπείας μιας ετοιμοθάνατης γυναίκας ήταν η απόδειξη πως επρόκειτο πράγματι για τον Σταυρό του Χριστού.
Η Ελένη έκτισε ναούς στα σημαντικότερα προσκυνήματα της πίστης: στον Γολγοθά, στη Βηθλεέμ, στο Όρος των Ελαιών. Στην Κύπρο, λέγεται πως ίδρυσε το Σταυροβούνι, κατόπιν θεϊκής καθοδήγησης.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Μίλτου Πασχαλίδη για τον Δημήτρη Μητροπάνο - Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό