Ηράκλειο: 21oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Ευρωεκλογές 2024: Πως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό την επόμενη μέρα

10.06.2024, 14:41

Τα κέρδη και οι απώλειες για τα κόμματα

Κάθε άλλο παρά… αδιάφορη ήταν η κάλπη της 9ης Ιουνίου για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το εκλογικό σώμα έστειλε – με τη συμμετοχή και με την ιστορικά μεγάλη αποχή του – ξεκάθαρα μηνύματα προς το σύνολο του πολιτικού φάσματος.

Μηνύματα τα οποία οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου είναι υποχρεωμένες να διαβάσουν σωστά και να κάνουν την πραγματική εσωτερική τους αξιολόγηση, η οποία δεν θα έχει και πολύ μεγάλη σχέση (αν θέλουν να είναι σοβαροί) με τις επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις που ακούσαμε τη βραδιά των εκλογών.

Γιατί δεν γίνεται όλοι να δηλώνουν νικητές.

Η Νέα Δημοκρατία, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων συγκέντρωσε ποσοστό 28,31% και 7 έδρες στο νέο ευρωκοινοβούλιο. Οι μεγάλες απώλειες που κατέγραψε σε σχέση με το 41% των εθνικών εκλογών δεν είναι απλά ένα καμπανάκι, αλλά ένα σήμαντρο. Οι 13 λιγότερες ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσελκύσει ψηφοφόρους του κέντρου (σωστή επιλογή με βάση την κατάσταση που επικρατεί στον συγκεκριμένο χώρο) αλλοίωσε την ταυτότητα της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας, απομακρύνοντάς την από τις ρίζες της.

Οι απώλειες προέρχονται από παραδοσιακούς συντηρητικούς ψηφοφόρους της βάσης του κόμματος που δεν αποδέχθηκαν συγκεκριμένες επιλογές της ηγεσίας, με κορυφαία ζητήματα τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, την ακρίβεια αλλά και την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό αποδεικνύεται από ένα απλό γεγονός: Τη διοχέτευση των ψήφων αυτών στα κόμματα που στοιχίζονται στα δεξιά της ΝΔ. Ο κόσμος του χώρου δηλαδή, παρέμεινε σ΄ αυτόν και ενίσχυσε άλλες πολιτικές δυνάμεις που έχουν κοινά ταυτοτικά χαρακτηριστικά με αυτό που ήταν στο σύνολό της η Νέα Δημοκρατία μέχρι και πριν από μια δεκαετία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία γνώρισε ακόμα μια εκλογική ήττα (χάνει διαρκώς από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κάθε κάλπη που στήνεται, είτε πρόκειται για εθνικές εκλογές, για αυτοδιοικητικές ή για ευρωεκλογές, από το 2019 μέχρι και χθες). Το ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (14,92% – 4 έδρες) είναι χαμηλότερο από τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από την ίδια την ηγεσία του, ωστόσο στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα εξής στοιχεία: Ο ΣΥΡΙΖΑ έστω και έτσι, παρέμεινε η δεύτερη πολιτική δύναμη. Πέρα από την αλλαγή ηγεσίας και την εσωστρέφεια μετά την συντριβή στις εθνικές εκλογές, η Κουμουνδούρου ήρθε αντιμέτωπη και με τη διάσπαση (Νέα Αριστερά) και με αποχωρίσεις/αποστασιοποιήσεις στελεχών. Επίσης, θα έχει τον πρώτο λόγο – βάση ποσοστών – στην όποια ζύμωση θα γίνει στο χώρο της κεντροαριστεράς το επόμενο διάστημα.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν κατάφερε να πετύχει τον ξεκάθαρο στόχο που είχε θέσει, να είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη του τόπου. Κι όταν δεν καταφέρνεις το στόχο, δεν μπορεί να δηλώνεις νικητής και πρωταγωνιστής της επόμενης ημέρας για τον κεντρώο χώρο. Το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε ποσοστό 12,79% και 3 έδρες. Πρόσθεσε μόνο μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τις εθνικές εκλογές αλλά απώλεσε 100.000 ψήφους σε απόλυτους αριθμούς… Μένει να δούμε, αν οι αντιδράσεις και οι γκρίνιες κορυφαίων στελεχών, που ήδη καταγράφονται, αλλά και η σύγκληση των οργάνων – που ζητούν πολλοί – θα δρομολογήσουν εξελίξεις. Στα θετικά, το γεγονός ότι στον εκλογικό χάρτη οι εκλογικές περιφέρειες Ηρακλείου και Λασιθίου βάφτηκαν (είναι και οι μοναδικές) με πράσινο χρώμα.

Αν κάποιος μπορεί να πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα της Κυριακής (ποιο έντονα…) είναι αναμφίβολα ο Κυριάκος Βελόπουλος. Η Ελληνική Λύση με ποσοστό 9,30% και 2 έδρες ανέβηκε στην 4η θέση των πολιτικών δυνάμεων και αναδείχθηκε η ηγέτιδα δύναμη στο χώρο δεξιά της ΝΔ, εκεί που στοιχίζονται πλέον και άλλες δυνάμεις.

Το ΚΚΕ με 9,25% και 2 έδρες ανέβασε τα ποσοστά του από τις εθνικές εκλογές, επιβεβαιώνοντας την στεγανή δεξαμενή του, χωρίς ωστόσο να πείθει – το εκλογικό σώμα – για κάτι παραπάνω.

Η ΝΙΚΗ κατάφερε να ενισχυθεί (4,37% και μια έδρα) και μετά την παρουσία της στο εθνικό κοινοβούλιο να αποκτήσει πλέον φωνή και στις Βρυξέλλες. Εκεί όπου θα βρεθεί και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου που κατάφερε να περάσει το όριο (3,04%) και να εκπροσωπηθεί με μια έδρα και την ίδια την επικεφαλής της στην ευρωβουλή.

Τέλος, η Πλεύση Ελευθερίας ενίσχυσε το ποσοστό της (3,40%) και κατάφερε να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή. Το λοιπά κόμματα άθροισαν ένα ποσοστό της τάξης του 14%.

Τα βασικά συμπεράσματα:

Η ΝΔ δέχθηκε ένα εκλογικό «χαστούκι» πληρώνοντας φαινόμενα αλαζονείας, κακών πολιτικών και κακών επιλογών. Έχει την πρωτοβουλία και με έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό θα επιχειρήσει να ανανεωθεί, με περισσότερο δουλειά και λιγότερο λαϊκισμό. Το γεγονός ότι τα ποσοστά της δεν είχαν τον αριθμό «3» μπροστά, μπορεί να βοηθήσει την ίδια να αλλάξει ρότα, βοηθάει όμως και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να διαχειριστούν τις δικές τους χαμηλές πτήσεις, αν και τα πράγματα στην Χαριλάου Τρικούπη είναι δύσκολα.

Τέλος, στα αξιοσημείωτα, το συνολικό άθροισμα των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ, έφτασε το 19%. Αν μιλούσαμε για συνασπισμό, θα ήταν δεύτερο κόμμα. Αν εδώ η ανάγνωση δεν γίνει σωστά και αρκεστούν οι ενδιαφερόμενοι στην εύκολη ταμπέλα περί «ακροδεξιάς», τότε θα μείνουν μετεξεταστέοι.

Ειδικά αν οι επόμενες «εξετάσεις» μας έρθουν νωρίτερα…

Διαβάστε επίσης

Τα 21 πρόσωπα που στέλνει η Ελλάδα στην Ευρωβουλή

Ευρωεκλογές 2024 – Κρήτη: Αναλυτικά τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας ανά περιφερειακή ενότητα

Ευρωεκλογές 2024: Την «πλάτη» στην κάλπη γύρισε ένας στους δύο Ευρωπαίους


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα