Ηράκλειο: 9oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Φαλάφελ από φακές

10.04.2025, 0:16

Δείτε τη συνταγή 

Μια ιδιαίτερη συνταγή για φαλάφελ που συνδυάζει ρεβύθια με φακές. Γίνονται τραγανά απ’ έξω και νόστιμα και ζουμερά στο εσωτερικό τους.

Υλικά
Τεμάχια: 25-30

  • 1 φλιτζάνι φακές χοντρές, ξεπλυμένες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ρεβύθια, ξεπλυμένα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος
  • 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
  • 2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Διαδικασία

  • Αποβραδίς, μουσκεύουμε σε 1 λίτρο νερό τις φακές και τα ρεβύθια, μαζί.
  • Την επομένη, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε στο μπλέντερ και τα δουλεύουμε για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να κομματιαστούν καλά (το
  • μείγμα θα έχει μερικά κομμάτια, αλλά δεν προσθέτουμε νερό).
  • Προσθέτουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο το δυόσμο, το μαϊντανό, το κύμινο, το γαρίφαλο, το μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλιά κρύο νερό, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το
  • χτύπημα για άλλα 15 δευτερόλεπτα, μέχρι να γίνουν σαν σφικτή ζύμη.
  • Αν το μείγμα είναι υδαρό, ρίχνουμε 1 κουταλιά αλεύρι. Βάζουμε το μείγμα σε μπολ και το αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο. Αν δούμε ότι το μείγμα έχει βγάλει υγρά, προσθέτουμε 1 κουταλιά αλεύρι. Προτιμάμε ένα μείγμα σφιχτό για να μη διαλυθεί στο τηγάνισμα.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 3 – 4 δάχτυλα ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (ελέγχουμε τη θερμοκρασία ρίχνοντας ελάχιστο αλεύρι στο λάδι· το αλεύρι πρέπει να τσιτσιρίσει αλλά όχι να μαυρίσει αμέσως).
  • Με το κουτάλι της σούπας παίρνουμε δόσεις από το μείγμα και πλάθουμε μικρά μακρόστενα σουτζουκάκια ή στρογγυλά κεφτεδάκια, τα οποία ρίχνουμε στο τηγάνι ανά 4- 5 κάθε φορά.
  • Τα τηγανίζουμε για 3 λεπτά, γυρίζοντάς τα με δύο πιρούνια, ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζουμε από το λάδι με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Τα σερβίρουμε είτε ζεστά (μέσα σε αραβικές πίτες με μαρούλι, ντομάτα, καρότο και γιαούρτι) είτε κρύα (με πράσινη σαλάτα).

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 λεπτά
Κόσμος

Βρυξέλλες: Συμφωνία των ηγετών της ΕΕ για δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Υγεία

5 μυστικά για να σταματήσεις να τρως τα νύχια σου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Αθλητικά

Conference League: Επική ανατροπή της ΑΕΚ και πανηγυρική απευθείας πρόκριση στους «16»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Style

Μηλόπιτα γεμιστή με φουντούκια και κράνμπερις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κρήτη

Euroleague: Εντυπωσιακός ο Παναθηναϊκός, 93-82 την Χάποελ Τελ Αβίβ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ηράκλειο

Σκάνδαλο ΟΠΕΠΕΚΕ: Στη φυλακή ο 47χρονος αγροτοσυνδικαλιστής και ο 42χρονος λογιστής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Οικονομία

Αγρότες: Τι προβλέπεται για τις αποζημιώσεις και την εισφορά ΕΛΓΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Style

Κατερίνα Καινούργιου: «Δεν θα αφήσω κανέναν να χαλάσει τη ζαχαρένια μου στην εγκυμοσύνη»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Style

Κλήρωση Τζόκερ 18/12/2025: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 5.000.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Ελλάδα

Συνελήφθησαν δύο τράπερ για διακίνηση ναρκωτικών

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →