Ηράκλειο: 31oC

Φανταστικό χούμους με κρεατομεζέ

23.08.2024, 8:36

Τα υλικά και η εκτέλεση

Σαν να έχει βγει από ανατολίτικο παραμύθι. Δεν είναι πολύ γρήγορο στην παρασκευή του, αλλά είναι τόσο νόστιμο που θα σας μαγέψει!

Υλικά

  • 2 φλ. ρεβύθια (μουλιασμένα)
  • 2-3 λεμόνια (ζουμερά, το χυμό τους)
  • 1/2 φλ. νερό
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 3 σκελ. σκόρδο
  • 5 κ.σ. ταχίνι (ακατέργαστο, σκούρο κατά προτίμηση)
  • Λίγο μαϊντανό (ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα)
  • Αλάτι

Για τον κρεατομεζέ

  • 150 γρ. αρνί ή χοιρινό πολύ ψιλοκομμένο (σε μέγεθος ρεβιθιού)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. πάπρικα (καυτερή κατά προτίμηση)

Για το χούμους

  • Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από την προηγούμενη νύχτα σε μπόλικο νερό, όπου έχουμε ρίξει μια πρέζα σόδα.
  • Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  • Τα στραγγίζουμε πολύ καλά σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το χυμό του λεμονιού.
  • Λεμόνι και αλάτι μπορούμε να βάλουμε όσο θέλουμε και όσο ταιριάζει στη γεύση μας.
  • Προσωπικά χρησιμοποιώ μπόλικο και από τα δύο, γιατί τόσο το ρεβύθι όσο και το ταχίνι είναι γλυκές τροφές από μόνες τους και τους πάει.
  • Προσθέτουμε το ταχίνι, το σκόρδο, την πάπρικα.
  • Τα πολτοποιούμε.
  • Με το μίξερ χειρός σε λειτουργία προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό μέχρι να έχουμε μια παχιά κρέμα.
  • Δοκιμάζουμε αν μας ικανοποιεί γευστικά το αλάτι και το λεμόνι.
  • Τα χτυπάμε καλά.
  • Σε μεγάλη πιατέλα κάνουμε μια στρώση το χούμους και με το κουτάλι ανοίγουμε λακκούβα φαρδιά στο κέντρο του.
  • Γαρνίρουμε στη μέση τον κρεατομεζέ (πάνω στη λακκούβα) και περιχύνουμε με το ελαιόλαδό του.
  • Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με πάπρικα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Για τον κρεατομεζέ

  • Βάζουμε το κρέας σε μικρό μπολ.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο ψιλοκομμένο κρέας.
  • Το πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το ελαιόλαδο.
  • Το ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 10 λεπτά να σταθεί.
  • Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι και αφού κάψει ρίχνουμε το κρέας με όλα τα υλικά, που το μαρινάραμε, και το αφήνουμε να ψηθεί για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντάς το να ροδίσει.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

Advertisment