O πιο δύσκολος συνδυασμός είναι το κρασί με τη μάνα του, το σταφύλι
Ένα ζεστό μεσημέρι του καλοκαιριού και καθώς ανατρίχιαζα στη σκέψη ότι πρέπει να ανάψω τον φούρνο, ανακοίνωσα αποφασιστικά στην ομήγυρη ότι «θα σας φτιάξω μια σαλάτα». Πρόσθεσα, λοιπόν, τρυφερές πρασινάδες με πρωταγωνίστρια τη ρόκα, ζουμερά ντοματίνια, ολόφρεσκα κολοκυθάκια κομμένα στο μαντολίνο, δροσερό αγγούρι, λίγο άγουρα νεκταρίνια, λίγες ρώγες σταφίδα, δύο σύκα, ένα άρτυμα με χυμό λάιμ-πορτοκάλι, ελαιόλαδο και ελάχιστο ξύσμα λάιμ, κατσικίσιο φρέσκο λευκό τυρί και μερικά τσιπς πράσινου μήλου πάνω πάνω. Κάπως έτσι ο ενθουσιασμός των συνδαιτυμόνων μετατράπηκε σε επιφωνήματα θαυμασμού ύστερα από το χαρακτηριστικό «πλοπ» που κάνει ένας αφρώδης λευκός και ξηρός οίνος όταν ανοίγει.
«Θα μπορούσαμε να τρώγαμε μόνο φρούτα με το κρασί μας», ακούστηκε από ένα μέλος της παρέας, καθώς έτριβε φρέσκο πιπέρι στη σαλάτα του. Με αφορμή αυτή τη φράση, το βράδυ ακολούθησε γευστική δοκιμή. Ιδού, λοιπόν, τα αποτελέσματα:
Ξεκινήσαμε με τα εύκολα: Σύκα ολόγλυκα και προκλητικά με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ένα κομμάτι εκλεκτό ροκφόρ, έτσι για την αλμυρή πλευρά της δοκιμής. Τα λευκά κρασιά λύγισαν… αλλά ένα ποτήρι Μαυροδάφνη δεξαμενής, δυναμική και ζωηρή, καλά παγωμένη, οδήγησε σε γενική αποδοχή.
Στη συνέχεια ήρθαν στο τραπέζι τα πυρηνόκαρπα: ροδάκινα λευκόσαρκα, αρωματικά Πηλίου, νεκταρίνια και τα τελευταία βερίκοκα από την ευλογημένη βερικοκιά του κτήματος. Όλα μοιράζονταν δύο κοινά χαρακτηριστικά: πλούσια, ζουμερή σάρκα και διακριτικό άρωμα. Λευκά κρασιά; Οπωσδήποτε! Τα ξηρά Μοσχάτα, μονοποικιλιακά και σε χαρμάνια, έδωσαν ρέστα, ενώ ακολούθησαν επάξια ωραία Sauvignon blanc, Θραψαθήρια κι ένα κυπριακό Ξινιστέρι που μας βρέθηκε. Αιγαιοπελαγίτικα Αθήρια ήταν μία ακόμα θετική επιλογή.
Οι αγαπημένες κοντούλες και τα ζουμερά αχλάδια κρυστάλλια επέβαλλαν δίπλα τους δύο φετούλες λεπτοκομμένο χαμόν και ζήτησαν στα ποτήρια τους Fino Sherry παγωμένο. Τους κάναμε το χατίρι και δεν μετανιώσαμε.
Αν εσείς μπορείτε να προσπεράσετε αδιάφορα μια γαβάθα παγωμένα κεράσια, σίγουρα δεν έχετε δοκιμάσει τα ονομαστά και δυσεύρετα κεράσια από το Μετόχι στις πλαγιές της ευβοϊκής Δίρφυος προς τη μεριά του Αιγαίου. Πιστεύοντας ότι η κερασένια γεύση απαιτεί ένα κερασένιο κρασί, άνοιξα ροζέ Αγιωργίτικα για να το επαληθεύσω, πριν προχωρήσουμε σε ένα Αγιωργίτικο ερυθρό δεξαμενής που εντυπωσίασε.
Το πεπόνι με το προσούτο θεωρήθηκε τόσο κλασικό όσο το ψωμοτύρι, και μια Μαλαγουζιά ικανοποίησε τους πάντες, ενώ στο ολόγλυκο καρπούζι ένα κομμάτι φέτα Μυτιλήνης και ένα ημίξηρο ροζέ παγωμένο έγιναν δεκτά με επιφωνήματα.
Τελικά, ο πιο δύσκολος συνδυασμός είναι το κρασί με τη μάνα του, το σταφύλι. Δοκιμάσαμε λευκά μέτρια αρωματικά κρασιά με λευκά σταφύλια, κατσικίσια φρέσκα τυριά, μανούρι και ανθότυρο. Όπως επίσης και κόκκινα σταφύλια με σκληρά τυριά, πεκορίνο Αμφιλοχίας, καρύδια και φρέσκα κόκκινα κρασιά δεξαμενής.
Πηγή: gastronomos.gr

Δημοφιλή
Ηράκλειο: Σοβαρό τροχαίο με τραυματισμό στο Γάζι
Κρήτη: Αγοραστής με 1.300.000 ευρώ για το παραθαλάσσιο πρώην ξενοδοχείο που στέγαζε τον...ΕΟΜΜΕΧ!
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πόση είναι η προκαταβολή του τσεκ, ποιους πληρώνει και ποιους δεν πληρώνει και πως πριμοδοτούν τους έντιμους αγρότες
Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες Κρητικούς για να....σώσουν τα οικόπεδα τους!
Αυτά τα 2 ζώδια είναι καρμικό να επιτύχουν στη ζωή τους
ΟΦΗ: Θα κάνουν... τη νύχτα ημέρα οι οργανωμένοι στις 10/12
Ρέθυμνο: Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση - Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Έπεσε στο οδόστρωμα το λάδι της χρονιάς! Πάνω από 40 κιλά ελαιόλαδο κλαίει παραγωγός - Δείτε εικόνες
Ποιος είναι ο γνωστός δικηγόρος που συνελήφθη για τους πλαστούς πίνακες