Ηράκλειο: 19oC

Συνταγή: Γαρίδες με πράσα λαδερά και λεμονάτα

20.03.2025, 1:30

Δείτε πως να το φτιάξετε 

Νηστίσιμο, ελαφρύ και πολύ νόστιμο είναι αυτό το μαγειρευτό με πιάτο με γαρίδες Αμβρακικού και πράσα.

30′ προετοιμασία
1 ώρα και 10′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40′

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ Πηγή: gastronomos.gr

Υλικά

Μερίδες: 4
1 κιλό γαρίδες, κατά προτίμηση Αμβρακικού, καθαρισμένες (κρατάμε τα κεφάλια και τα κελύφη για τον ζωμό)
2 φύλλα δάφνης
1 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
150 ml λευκό γλυκό κρασί
1.000 πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε χοντρές ροδέλες
200 γρ. κιτρινόφλουδα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
χυμός και ξύσμα από 3 λεμόνια
1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
200 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε γαρίδες με πράσα λαδερά και λεμονάτα, ξεκινάμε με τον ζωμό.
Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 30 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες, μαζί με τη δάφνη, τον αστεροειδή γλυκάνισο, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
Σβήνουμε με το γλυκό κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1 λεπτό και ρίχνουμε 1 λίτρο ζεστό νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση, ξαφρίζοντας στο μεταξύ, και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τον ζωμό για 30 λεπτά.
Τον σουρώνουμε, πιέζοντας καλά τα υλικά μέσα από λεπτή σήτα για να πάρουμε όλη τη νοστιμιά τους. Πετάμε τα υλικά και αφήνουμε τον ζωμό στην άκρη.

Γαρίδες με πράσα

Κρατάμε στην άκρη 40 ml από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε όσο έχει μείνει σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα.
Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ξανθύνουν.
Ρίχνουμε τον ζωμό που αφήσαμε στην άκρη, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα, ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και τακτοποιούμε τις γαρίδες σε στρώση πάνω στα πράσα.
Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο που αφήσαμε στην άκρη, κλείνουμε ξανά την κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σκεπασμένη κατσαρόλα κατά μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι μυρωδιές και οι γεύσεις.

Πηγή: gastronomos.gr 

πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Πορτοκαλί φανάρι: Τι προβλέπει ο νέος ΚΟΚ – Μπορώ να περάσω ή όχι;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Αθλητικά

Αναγέννηση Αρκαλοχωρίου – ΟΦΗ 74-66: Μεγάλη ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Καιρός

Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό στην Κρήτη – Συννεφιά και βροχές αύριο 12/10

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Κόσμος

Γερμανία: Άνδρας άνοιξε «πυρ» σε αγορά – Αρκετοί οι τραυματίες (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

Έρχεται νέα αύξηση τιμών στα καπνικά προϊόντα λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Επιπτώσεις στις τιμές μετά την αναταραχή στη Μέση Ανατολή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Αθλητικά

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος παρέθεσε γεύμα στους «πράσινους» στο σπίτι του στο Σούνιο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Κόσμος

Τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Επέστρεψαν πάνω από 500.000 Παλαιστίνιοι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Κρήτη

Χάνια: Ανησυχία για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας – Συνάντηση Υφ. Μετανάστευσης με την Ένωση Στρατιωτικών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Style

Κατερίνα Καινούργιου: H ερώτηση που «πρόδωσε» την εγκυμοσύνη της – «Το παιδάκι που θα γεννηθεί μπορεί να έχει…»

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →