Ηράκλειο: 20oC

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο: Μια πιο γιορτινή εκδοχή

21.11.2024, 2:20

Γιουβαρλάκια με αυγολέμονο, μυρωδικά και λίγα φλέικς μαύρης τρούφας. Ένα πολύ νόστιμο πιάτο, χειμωνιάτικο, καθησυχαστικό, σε μια πολύ γιορτινή εκδοχή.

30′ προετοιμασία
1 ώρα και 10′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά

Μερίδες: 6-8
1.000 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά
320 γρ. ρύζι γλασέ
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (χωριστά το λευκό από το πράσινο μέρος)
1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (ξεχωριστά τα κοτσάνια από τα φύλλα) + λίγος επιπλέον, για το σερβίρισμα
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (ξεχωριστά τα κοτσάνια από τα φύλλα)
50 ml ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
χυμός από 2 λεμόνια
5 αυγά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο, ξεκινάμε μουσκεύοντας το ρύζι για 5 λεπτά σε ένα μπολ με άφθονο κρύο νερό. Το στραγγίζουμε και το χωρίζουμε σε δύο μέρη: 250 γρ. για τον κιμά και 70 γρ. για τη σούπα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα 250 γρ. ρύζι, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε καλά τα υλικά σε ομοιογενή μάζα. Πλάθουμε γιουβαρλάκια με μέγεθος όσο ένα καρύδι.
Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα ξερά κρεμμύδια με τα ψιλοκομμένα κοτσάνια των μυρωδικών και τη δάφνη για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Τακτοποιούμε πάνω τους τα γιουβαρλάκια και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να φτάσει μέχρι τη μέση. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 40 λεπτά με κλειστή κατσαρόλα.
Ρίχνουμε τα 70 γρ. ρύζι και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά.

Αυγολέμονο

Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα (δεν πρέπει να σχηματιστούν σφιχτές κορφές).
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να αφρατέψουν. Τους ρίχνουμε σταδιακά στη μαρέγκα, ανακατεύοντας για να ενωθούν.
Με μια κουτάλα ρίχνουμε σταδιακά και σε αργή ροή όσο περισσότερο καυτό ζωμό από την κατσαρόλα μπορούμε μέχρι τα αυγά να ζεσταθούν.
Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, σείουμε ξανά, διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια πασπαλίζοντας κάθε μερίδα με επιπλέον άνηθο.

Μυστικά

Για πιο ιδιαίτερη γεύση, πασπαλίζουμε το πιάτο με λίγα φλέικς μαύρης τρούφας.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Άγνωστος Στρατιώτης: Αστυνομικοί απομάκρυναν γυναίκα που είχε καθίσει πάνω στο μνημείο (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κρήτη

Πένθος στα Χανιά: Aύριο το τελευταίο αντίο στον 29χρονο Κωνσταντίνο που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Oδηγός βαν κάνει προσπέραση σε διπλή διαχωριστική γραμμή – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη φυλακή ο 38χρονος Κρητικός, φερόμενος ως υπαρχηγός για το σκάνδαλο στον οργανισμό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Νεκρός ο άνδρας μετά τους πυροβολισμούς στη γιορτή κάστανου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Ελλάδα

17χρονη μεταφέρθηκε λιπόθυμη μετά από κατανάλωση αλκοόλ στη Σαντορίνη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Ελλάδα

Ηράκλειο: Φωτιά σε διαμέρισμα σήμανε συναγερμό στην πυροσβεστική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 57 λεπτά
Style

Γρηγόρης Αρναούτογλου για την κατάθλιψη και η δύσκολη απόφαση να αποσυρθεί προσωρινά από την τηλεόραση (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Αθλητικά

ΟΦΗ: Και επίσημα τέλος ο Ράσταβατς, με Βενετίδη μέχρι νεοτέρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Χανιά: Έπεσαν πυροβολισμοί στη γιορτή καστάνου στο Έλος Κισσάμου – Ένας άτομο τραυματίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →