Τα υλικά και η εκτέλεση
Λαχταριστό σπυρωτό γιουβέτσι κοτόπουλο, από τα φαγητά που δεν τα βαριέσαι ποτέ γιατί είναι απλά πεντανόστιμο!
Υλικά
- 1 μικρό κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 2 σκελ. σκόρδο
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 κ.σ. πελτέ
- 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 2 συσκ. ντομάτες ψιλοκομμένες
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- 1 δαφνόφυλλο
- 500 γρ. κριθαράκι χοντρό
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Kόβουμε πρώτα σε μερίδες το κοτόπουλο με ένα μαχαίρι και το στεγνώνουμε πολύ καλά.
- Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ροδίζουμε γύρω γύρω για περίπου 8′-10′.
- Προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα λαχανικά, κρεμμύδι, καρότο, πράσο, σκόρδο και σοτάρουμε 3-4′.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1-2′.
- Σβήνουμε με το κρασί, ντεγκλασάρουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και 1 λίτρο νερό.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα.
- Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά.
Στο φούρνο
- Το αδειάζουμε σε ταψί.
- Από πάνω βάζουμε το κοτόπουλο και περιχύνουμε με την σάλτσα το φαγητό.
- Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι.
- Αν έχει εξατμιστεί κατά το βρασμό, προσθέτουμε ζεστό νερό για δύο δάχτυλα πάνω από το κριθαράκι.
Ψήσιμο – Χρόνος
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις (επιμένω) στους 170ºC για 40′.
- Προς το τέλος του ψησίματος, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα και το αφήνουμε για 10′ στο φούρνο.
Μυστικά
- Το γιουβέτσι για να έχει επιτυχία και να μείνει σπυρωτό αφενός το λαδώνουμε στην αρχή, όπως αναφέρω παραπάνω και αφετέρου πρέπει όταν βγει από το φούρνο να είναι αρκετά ζουμερό. Γι’ αυτό ελέγχετε συχνά τα υγρά του ταψιού κι αν χρειάζεται συμπληρώνετε λίγο ζεστό νερό στη διάρκεια του ψησίματος.
- Δεν χρειάζεται να μαλακώσει τελείως στο φούρνο το κριθαράκι. Το αφήνετε να σταθεί εκτός φούρνου κι αυτό συνεχίζει και ψήνεται, ρουφάει, μαλακώνει και γίνεται τόσο νόστιμο που δεν θα το πιστεύετε.
- Όσο για το ψήσιμο δεν σας συνιστώ αέρα. Θα ξεράνει τα κομμάτια που είναι έξω από το ζουμάκι. Αντίθετα, η αντίσταση θα το καλοψήσει και θα το κρατήσει ζουμερό και μαλακό. Το σιγανό ψήσιμο είναι ένα μυστικό επιτυχίας.
- Για να παραμείνει σπυρωτό και ζουμερό, μόλις το βγάλετε από το φούρνο έτσι ζουμερό όπως είναι, ρίξτε στην επιφάνειά του 3-4 παγάκια και ανακατέψτε. Με τον τρόπο αυτό, το κριθαράκι θα παραμείνει αλ ντέντε και το γιουβέτσι σπυρωτό και ζουμερό.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:

Δημοφιλή
Ηράκλειο: Θρήνος για τον πρόωρο χαμό της αγαπητής Άννας μητέρας τριών παιδιών
Πένθος στο Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή η Άννα Μαστρογαμβράκη
Σκηνές πανικού σε κηδεία: Η νεκρή άρχισε να χτυπά το φέρετρο!
Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες Κρητικούς για να....σώσουν τα οικόπεδα τους!
Μεγάλη επιχείρηση κατά της οπλοκατοχής στο Ρέθυμνο: Τους «τσάκωσαν» με πολεμικά όπλα, πιστόλια μέχρι υποπολυβόλο - Δείτε εικόνες
Συγκίνηση στην απονομή του Βραβείου «Μιλτιάδη Καράτζη» στο Ηράκλειο - Απονεμήθηκε στον ερευνητή Δημήτρη Ζαρίδη
Σοβαρό τροχαίο με σύγκρουση δύο νταλικών: Εγκλωβίστηκε στην καμπίνα του ένας οδηγός - Δείτε εικόνες
Κρήτη: Κλειστός αύριο Τρίτη 25/11 ο ΒΟΑΚ λόγω εργασιών
Ζευγάρι έδωσε τέλος στη ζωή του, καθώς αυτός έπασχε από καρκίνο