Ηράκλειο: 21oC

Γιουβέτσι κοτόπουλο της Αργυρώς

16.05.2024, 19:35

Τα υλικά και η εκτέλεση

Λαχταριστό σπυρωτό γιουβέτσι κοτόπουλο, από τα φαγητά που δεν τα βαριέσαι ποτέ γιατί είναι απλά πεντανόστιμο!

Υλικά

  • 1 μικρό κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 2 συσκ. ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 500 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Kόβουμε πρώτα σε μερίδες το κοτόπουλο με ένα μαχαίρι και το στεγνώνουμε πολύ καλά.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ροδίζουμε γύρω γύρω για περίπου 8′-10′.
  • Προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα λαχανικά, κρεμμύδι, καρότο, πράσο, σκόρδο και σοτάρουμε 3-4′.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1-2′.
  • Σβήνουμε με το κρασί, ντεγκλασάρουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και 1 λίτρο νερό.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα.
  • Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά.

Στο φούρνο

  • Το αδειάζουμε σε ταψί.
  • Από πάνω βάζουμε το κοτόπουλο και περιχύνουμε με την σάλτσα το φαγητό.
  • Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι.
  • Αν έχει εξατμιστεί κατά το βρασμό, προσθέτουμε ζεστό νερό για δύο δάχτυλα πάνω από το κριθαράκι.

Ψήσιμο – Χρόνος

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις (επιμένω) στους 170ºC για 40′.
  • Προς το τέλος του ψησίματος, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα και το αφήνουμε για 10′ στο φούρνο.

Μυστικά

  • Το γιουβέτσι για να έχει επιτυχία και να μείνει σπυρωτό αφενός το λαδώνουμε στην αρχή, όπως αναφέρω παραπάνω και αφετέρου πρέπει όταν βγει από το φούρνο να είναι αρκετά ζουμερό. Γι’ αυτό ελέγχετε συχνά τα υγρά του ταψιού κι αν χρειάζεται συμπληρώνετε λίγο ζεστό νερό στη διάρκεια του ψησίματος.
  • Δεν χρειάζεται να μαλακώσει τελείως στο φούρνο το κριθαράκι. Το αφήνετε να σταθεί εκτός φούρνου κι αυτό συνεχίζει και ψήνεται, ρουφάει, μαλακώνει και γίνεται τόσο νόστιμο που δεν θα το πιστεύετε.
  • Όσο για το ψήσιμο δεν σας συνιστώ αέρα. Θα ξεράνει τα κομμάτια που είναι έξω από το ζουμάκι. Αντίθετα, η αντίσταση θα το καλοψήσει και θα το κρατήσει ζουμερό και μαλακό. Το σιγανό ψήσιμο είναι ένα μυστικό επιτυχίας.
  • Για να παραμείνει σπυρωτό και ζουμερό, μόλις το βγάλετε από το φούρνο έτσι ζουμερό όπως είναι, ρίξτε στην επιφάνειά του 3-4 παγάκια και ανακατέψτε. Με τον τρόπο αυτό, το κριθαράκι θα παραμείνει αλ ντέντε και το γιουβέτσι σπυρωτό και ζουμερό.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

Πανεύκολο τιραμισού με σοκολάτα γάλακτος

Δροσερή μους λεμόνι

Ελαφρύ γλυκό γιαουρτιού

πριν από 8 λεπτά
Ελλάδα

«Καμπάνα» στο Εφετείο για τον 29χρονο διανομέα που σκότωσε πάνω σε καυγά 50χρονο!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ηράκλειο

Δήμος Μαλεβιζίου: Ορκίστηκε Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης η Ελευθερία Μερονιανάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Οικονομία

Αγροτικές επιδοτήσεις: Πως θα πληρωθούν οι αγρότες το 2025

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Σύσκεψη για τα Βορίζια στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Καιρός

Ηράκλειο: Το Κεντρικό Λιμεναρχείο προειδοποιεί για αύριο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Κόσμος

Χειροπέδες και στον τέταρτο ύποπτο για την ληστεία του Λούβρου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Μία 13χρονη κατήγγειλε τους κακοποιητικούς γονείς της και το Γραφείο Ενδοοικογενειακής βίας της γύρισε την πλάτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Χιλιάδες γυναίκες εγκλωβισμένες στην ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα: Τα στοιχεία, οι αιτίες και η κοινωνική αποτυχία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Υγεία

Τι μπορούμε να κάνουμε για να κοιμόμαστε καλά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Ηράκλειο

Μιχάλης Κοκολάκης: «H βία κατά των γυναικών παραμένει μια βαθιά ριζωμένη «πληγή»

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →