Ηράκλειο: 34oC

Γλυκό κουταλιού λεμόνι

25.01.2025, 23:36

Δείτε τη συνταγή 

To μυστικό για αυτό το θαυμάσιο γλυκό του κουταλιού, που δοκιμάσαμε στον Πόρο, είναι ότι οι λεμονόφλουδες βράζουν τρεις φορές σε διαφορετικές μέρες.

Υλικά
Τεμάχια: για 1-2 βάζια

  • 1 κιλό φλούδες από ακέρωτα λεμόνια, ξεπικρισμένες
  • 1 λίτρο νερό
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι

Διαδικασία

  • Για το γλυκό κουταλιού λεμόνι, ξεκινάμε πλένοντας καλά τα λεμόνια και τα ξύνουμε ελαφρά στην ψιλή πλευρά του τρίφτη για να αφαιρέσουμε το πικρό εξωτερικό μέρος της φλούδας, προσέχοντας να μη φτάσουμε πολύ βαθιά και γδάρουμε το λευκό μέρος.
  • Χαράσσουμε τη φλούδα στα τέσσερα και την αφαιρούμε όπως καθαρίζουμε τα πορτοκάλια. Την κόβουμε σε μπαστουνάκια.
  • Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις φλούδες για 5 λεπτά. Τις σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές, ώστε να ξεπικρίσουν και να μαλακώσουν. Στο τέλος στραγγίζουμε τις φλούδες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε πετσέτα.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο φτιάχνουμε ένα σιρόπι βράζοντας το μετρημένο νερό με τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, μετράμε 3 λεπτά και ρίχνουμε μέσα τις φλούδες. Τις βράζουμε για 2 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ξανά ο βρασμός.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα για 1 βράδυ, σκεπάζοντας την κατσαρόλα με μια πετσέτα.
  • Την επόμενη μέρα τοποθετούμε το γλυκό ξανά στη φωτιά και βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα για άλλο ένα βράδυ (σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα).
  • Την επομένη, βράζουμε για τρίτη και τελευταία φορά για 5 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός). Ελέγχουμε αν έχει δέσει το σιρόπι με τη μέθοδο της σταγόνας (βλ. «Μυστικό»).
  • Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ακόμα ζεστό. Κλείνουμε με τα καπάκια και αφήνουμε να κρυώσει.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment