Ηράκλειο: 21oC

Γριβάδι γεμιστό με ρύζι

16.02.2025, 0:01

Δείτε τη συνταγή 

Στις παραλίμνιες περιοχές το γριβάδι μαγειρεύεται με πάμπολλους τρόπους. Στη συγκεκριμένη συνταγή το γεμίζουμε με ρύζι με κύμινο και σταφίδες, και τη γέμιση που περισσεύει την απλώνουμε τριγύρω του στο ταψί.

Υλικά
Μερίδες: 8

  • 1 μεγάλο γριβάδι (ή άλλο μεγάλο ψάρι) βάρους 2,5-3 κιλών, καθαρισμένο από λέπια και εντόσθια
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα Σερρών
  • 2 κουτ. γλυκού σπόροι κύμινου, σπασμένοι (ή 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη)
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 3 φλιτζ. τσαγιού ζεστός ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου ή νερό
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες
  • 3 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος
  • 2 μέτρια καρότα + 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο στη μέση, για το ταψί (προαιρετικά)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για το γεμιστό γριβάδι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
  • Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι εξωτερικά, αλλά και μέσα στο άνοιγμα της κοιλιάς του, εκεί όπου βρίσκονταν τα εντόσθια.
  • Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, στο μισό ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε το ρύζι, το κύμινο (σπόροι ή σκόνη), αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει το ρύζι.
  • Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τον μισό ζωμό (ή νερό).
  • Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ρίχνουμε τις σταφίδες και τον δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 2-3 λεπτά και με αυτό γεμίζουμε την κοιλιά του ψαριού κατά τα 2/3, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει στο ψήσιμο και θα χυθεί έξω (θα περισσέψει κάποια ποσότητα, την οποία αφήνουμε κατά μέρος.)
  • Ράβουμε γερά την κοιλιά του ψαριού με σπάγκο μαγειρικής.
  • Τοποθετούμε το ψάρι στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού που να το χωράει άνετα και γύρω του απλώνουμε τη γέμιση που περίσσεψε και το κρεμμύδι με το καρότο (αν τα χρησιμοποιήσουμε).
  • Περιχύνουμε με τον υπόλοιπο ζωμό (ή νερό) και ραντίζουμε ψάρι και γέμιση του ταψιού με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Σκεπάζουμε το ταψί σφιχτά με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να γίνουν το ψάρι και η γέμιση, και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ με αέρα (ή σκέτο γκριλ) και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι το ψάρι να ροδίσει.
  • Ξεφουρνίζουμε, κόβουμε με ψαλίδι και αφαιρούμε τον σπάγκο και τακτοποιούμε το ψάρι σε μεγάλη πιατέλα (ή φέρνουμε το ταψί στο κέντρο του τραπεζιού). Γύρω από το ψάρι βάζουμε τη γέμιση του ταψιού και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Η πιο παράξενη εκκλησία της Ελλάδας που οι άγιοι είναι σαν αρχαίοι φιλόσοφοι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Οδηγίες προστασίας σε γυναίκες-θύματα βίας από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ηράκλειο

Απροειδοποίητο χαράτσι 500% στο ΠΑΓΝΗ – Σάλος για την απόφαση του Δήμου Ηρακλείου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Εθισμένη στον τζόγο η 46χρονη που δολοφόνησε την 75χρονη στη Σαλαμίνα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Οικονομία

Το μεταβατικό σύστημα πληρωμών και ελέγχων στις αγροτικές επιδοτήσεις – Τι αλλάζει

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Πρώτο πλήγμα σε ελληνικές εξαγωγές από τους δασμούς του Τραμπ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

ΣΟΚ! Οδηγός κινείται σε αντίθετο ρεύμα – Οχήματα προσπαθούν να αποφύγουν τη σύγκρουση (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Ανάδοχος για τις λιμνοδεξαμενές περιμένοντας… καρτερικά το μεγάλο φράγμα!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Οικονομία

Επιστροφή ενοικίου έως 800 ευρώ σε 3 μέρες – Δείτε αν δικαιούστε χωρίς να κάνετε αίτηση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Ελλάδα

Καθηγήτρια γυμνασίου έπιασε μαθητή από τον λαιμό και τον έσερνε από την κουκούλα στο προαύλιο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →