Ηράκλειο: 13oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου: Η υγεία δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις, αλλά η μείωση του κόστους

27.10.2023, 20:13

Η ανακοίνωση του συνδικάτου οικοδόμων για τον 52χρονο ελαιοχρωματιστή που μεταφέρθηκε στο Θριάσιο 

Το συνδικάτο οικοδόμων μετά τη μεταφορά του 52χρονου στην Αθήνα λόγω έλλειψη ΜΕΘ στην Κρήτη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

Ο συνάδελφος οικοδόμος που είχε χθες το εργατικό ατύχημα,  αναγκάστηκε να μεταφερθεί από την Κρήτη στο Θριάσιο νοσοκομείο της Αθήνας, καθώς στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ.

Οι κίνδυνοι της ανεπάρκειας και της υποστελέχωσης ΜΕΘ και χειρουργείων για την υγεία των ασθενών είναι τεράστιοι, όταν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται σε κλινικές εκτός ΜΕΘ ή όταν καθυστερεί σημαντικά η χειρουργική αντιμετώπισή τους ή η εντατική παρακολούθηση τους.

Η υγεία όμως δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις, αλλά η μείωση του κόστους.

Κρεβάτια ΜΕΘ είναι κλειστά λόγω ανεπάρκειας προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και προσωπικού καθαριότητας).   Επιπλέον η συντήρηση και η απολύμανση των ΜΕΘ (αναγκαίο και επιτακτικό μέτρο) αναδεικνύει τα προβλήματα της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ και των τεράστιων αναμονών στις λίστες χειρουργείου.

Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα των ελλιπέστατων, διαχρονικά, κρατικών προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Σκοπός είναι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων από το κράτος να περιοριστεί στο ελάχιστο και να στηρίζεται κυρίως στον ΕΟΠΥΥ και στις άμεσες πληρωμές των ασθενών.

Πού  λοιπόν θα νοσηλεύονται ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωσης και μηχανικής υποστήριξης;  Μήπως σε κοινούς θαλάμους ή ακόμη και σε διαδρόμους με την φροντίδα γιατρών και νοσηλευτών χωρίς την εξειδίκευση;

Απαιτούμε την αύξηση νέων κλινών ΜΕΘ και χειρουργείου και την πλήρη στελέχωσή τους με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ώστε να καλύπτονται καθολικά οι ανάγκες των ασθενών σε εντατική θεραπεία και σε έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση.