Ηράκλειο: 16oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Η πιο κλασική συνταγή για το γλυκό «βαρβάρα»

04.12.2024, 16:23

Το πιάτο αυτό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, θεωρείται ιδανικό για όσους χρειάζονται άμεση ενέργεια

Ο ασουρές ή βαρβάρα είναι μια παραδοσιακή συνταγή με γλυκό χυλό από βρασμένο σιτάρι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, που θεωρείται εξαιρετικά θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα.

Η συνταγή μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα υλικά, όπως αλεύρι, ταχίνι, μέλι, ζάχαρη, και ποικιλία ξηρών καρπών και φρούτων. Στη Θράκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα το λένε “βαρβάρα”, ενώ στα νησιά του Αιγαίου είναι γνωστός ως “ασουρές”, με ιστορικές ρίζες από την αρχαία Ελλάδα.

Η συνταγή που παρουσιάζεται περιλαμβάνει τα βασικά υλικά του ασουρού, όπως σιτάρι, μέλι, καρύδια, σταφίδες, και σουσάμι. Το πιάτο αυτό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, θεωρείται ιδανικό για όσους χρειάζονται άμεση ενέργεια, όπως αθλητές ή άτομα με απαιτητική καθημερινότητα, αν και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω της υψηλής θερμιδικής αξίας του.

Συστατικά

  • 500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο, μουλιασμένο αποβραδίς
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1-2 φύλλα αρμπαρόριζας (αν υπάρχει)
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κουτ. γλυκού καρδάμωμο
  • 350 γρ. μέλι
  • 150 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 200 γρ. καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη
  • 50 γρ. σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο και αλεσμένο
  • Για το σερβίρισμα: ρόδι, φιστίκια Αιγίνης, πετιμέζι και κανέλα

Διαδικασία

  1. Βράζουμε το σιτάρι με νερό και αρμπαρόριζα για 1,5 ώρα μέχρι να μαλακώσει.
  2. Σε ένα τηγάνι, καβουρδίζουμε το αλεύρι με το καρδάμωμο μέχρι να αρχίσει να μυρίζει ευχάριστα.
  3. Χτυπάμε μέρος του σιταριού με λίγο από το νερό του και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα για να γίνει πιο πυκνό το μείγμα.
  4. Ρίχνουμε μέλι, καρύδια, σταφίδες και σουσάμι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει.
  5. Σερβίρουμε τον ασουρέ ζεστό ή κρύο, με γαρνίρισμα από φιστίκια, ρόδι, πετιμέζι και κανέλα.

Αυτός ο γλυκός χυλός διατηρείται στο ψυγείο για μέχρι τρεις ημέρες και είναι ιδανικός για να τον απολαύσουν όλοι όσοι αγαπούν τα παραδοσιακά και θρεπτικά γεύματα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Style

Άννα Βίσση: Γιόρτασε τα γενέθλιά της επί σκηνής – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

Τροχαία: Κλήσεις σε παράνομα σταθμευμένα οχήματα σε Supermarkets

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Αγρότες: Γιορτές στα μπλόκα με ανοιχτά διόδια – Αμετακίνητοι στις κινητοποιήσεις τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Κρήτη

Με τους στρατιωτικούς των Χανίων συναντήθηκε η Σέβη Βολουδάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Style

Στο νοσοκομείο εκτάκτως ο Λευτέρης Πανταζής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Υγεία

Οι 5 παράγοντες τρόπου ζωής που σας «γερνούν» πρόωρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Πολιτική

Μαρινάκης για κινητοποιήσεις αγροτών: «Η κυβέρνηση ικανοποιεί τη συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Style

Αυτά είναι τα 3 πιο ερωτικά ζώδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 52 λεπτά
Κόσμος

Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν και η σύζυγός του καταδικάστηκε σε κάθειρξη 17 ετών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Ιταλία: Συνελήφθησαν 384 άτομα και κατασχέθηκαν 1,4 τόνοι ναρκωτικών

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →