Ηράκλειο: 34oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Ηράκλειο: Έρχονται 500 εργάτες γης για το λιομάζωμα

26.10.2023, 14:45

Ανάσα σε δεκάδες παραγωγούς που απεγνωσμένα ψάχνουν εργατικά χέρια

Ανάσα σε 10άδες παραγωγούς του νομού Ηρακλείου, που απεγνωσμένα ψάχνουν εργατικά χέρια κυρίως για την ελαιοκομική περίοδο, που ξεκινάει σε λίγες μέρες, δίνει πιλοτικό Πρόγραμμα, που αφορά στην κινητικότητα 500 ανέργων για εποχική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.

Έπειτα από επίμονες προσπάθειες του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης υπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, που ως στόχο έχει την παροχή κινήτρων στους ανέργους της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να μετακινηθούν από την περιοχή της μόνιμης κατοικίας τους προς την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης για να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα, όπου υφίστανται αυξημένες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό.

Όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Άδωνης Γεωργιάδης, κατά την επίσκεψή του στο ΕΚΗ, το πρόγραμμα αφορά σε χορήγηση επιδόματος στους ανέργους για κάλυψη εξόδων μετακίνησης και μετεγκατάστασης. Οι θέσεις των ωφελουμένων στο πλαίσιο του προγράμματος ορίζονται αρχικά στις 500.

Το επίδομα καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι ωφελούμενοι απασχολούνται στη συγκομιδή της ελιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2024. Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του πιλοτικού προγράμματος της παρούσας είναι η Δ.ΥΠ.Α., η οποία εκδίδει Δημόσια Πρόσκληση, όπου εξειδικεύει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος.

Αναφορικά με τους δικαιούχους του επιδόματος μετακίνησης και μετεγκατάστασης για την προώθηση της απασχόλησης, είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας των Π.Ε. Κοζάνης, Π.Ε. Φλώρινας, Π.Ε. Καστοριάς, και Π.Ε. Γρεβενών, που επιθυμούν να μετακινηθούν από τον τόπο της μόνιμής κατοικίας τους στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, προκειμένου να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα (συγκομιδής της ελιάς). Η αρμόδια υπηρεσία ΚΠΑ2 Ηρακλείου αξιολογεί άμεσα τις αιτήσεις των ανέργων, δυνητικά ωφελουμένων του προγράμματος και ανάλογα εγκρίνει ή απορρίπτει. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης κοινοποιείται στον δυνητικά ωφελούμενο με κάθε πρόσφορο μέσο.

Το επίδομα μετακίνησης και μετεγκατάστασης των δικαιούχων του άρθρου 2 καλύπτει τόσο τα έξοδα μετακίνησης για τη μετάβαση και την επιστροφή και έως το ποσό των 250 ευρώ, όσο και τα έξοδα μετεγκατάστασης και έως το ποσό των 250 ευρώ μηνιαίως.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΕΚΗ, Στέλιος Βοργιάς «Ο εργαζόμενος λαμβάνει ποσό επιδότησης που ανέρχεται στο ύψος του μισθώματος και όχι πέραν των 250 ευρώ εφόσον πραγματοποιήσει τουλάχιστον 10 ημέρες ασφάλισης. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος πραγματοποιήσει λιγότερο από 10 ημέρες ασφάλισης το μήνα, τότε το ποσό επιδότησης μειώνεται κατά 1/10 για κάθε ημέρα ασφάλισης που υπολείπεται των δέκα (10) ημερών.

Οι δικαιούχοι μαζί με την αίτηση προσκομίζουν το αποδεικτικό διεύθυνσης της μόνιμης κατοικίας (όπως Λογαριασμός ΔΕΗ) και το μισθωτήριο της κατοικίας στην οποία μετεγκαθίστανται, ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο που ορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση.