Ηράκλειο: 29oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

ΙΤΕ: Ανοιχτή Ομιλία «Ανακαλύπτοντας νέους κόσμους στο Σύμπαν»

22.05.2024, 23:12

Ομιλητής θα είναι ο κ. Βασίλης Χαρμανδάρης, καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Aνοιχτή ομιλία με θέμα: «Ανακαλύπτοντας νέους κόσμους στο Σύμπαν» διοργανώνει το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) την προσεχή Παρασκευή 24 Μαΐου και ώρα 19.00, στο πλαίσιο του 3ου Κύκλου Ανοιχτών Ομιλιών, σε συνεργασία με το H2B HUB του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (ΕΒΕΗ), στον χώρο του, στο κέντρο του Ηρακλείου (Κορωναίου 14, 3ος όροφος).

Ομιλητής θα είναι ο κ. Βασίλης Χαρμανδάρης, καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας καθώς και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα.

Στην ομιλία του ο καθ. Βασίλης Χαρμανδάρης θα εξηγήσει πώς οι αστρονόμοι επεκτείνουν τις γνώσεις μας για το Σύμπαν χρησιμοποιώντας το καλύτερο τηλεσκόπιο που υπάρχει σήμερα, το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ.

Ο “Κόσμος” μας, το Σύμπαν, περιλαμβάνει δισεκατομμύρια γαλαξίες, καθένας από τους οποίους έχει δισεκατομμύρια αστέρια, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν πλανήτες που περιστρέφονται γύρω τους. Επειδή όμως οι αποστάσεις μεταξύ των άστρων είναι «αστρονομικές», σε αντίθεση με τους εξερευνητές του πλανήτη Γη που διέσχιζαν τους ωκεανούς για να ανακαλύψουν νέους κόσμους, είναι αδύνατο για κάποιον από εμάς να εξερευνήσει το Σύμπαν κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Για να ανακαλύψουμε «νέους κόσμους» στο σύμπαν, πρέπει λοιπόν να βασιστούμε στη μελέτη του αμυδρού φωτός που εκπέμπεται από τα μακρινά άστρα και να κατανοήσουμε τις πληροφορίες που είναι κρυπτογραφημένες σε αυτό. Οι αστρονόμοι είναι οι σύγχρονοι εξερευνητές του σύμπαντος, και εργαλεία τους είναι τα μεγάλα τηλεσκόπια σε απομακρυσμένες βουνοκορφές ή στο διάστημα.

Όλες οι ομιλίες είναι ανοικτές στο κοινό.

Για την εγγραφή σας στην εκδήλωση παρακαλούμε ακολουθείτε τον σύνδεσμο: https://www.forth.gr/el/news/show/&tid=2538

Επικοινωνία με το H2B HUB: 2810333629, sportokalidis@ebeh.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυξημένη πιθανότητα για καρδιακά αν έχετε αναπνευστική νόσο