Ηράκλειο: 34oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Κατοικία στην Ελλάδα: Ξεπερνά τον μέσο όρο της ΕΕ η ιδιοκατοίκηση

07.05.2024, 17:11

Μικρά και κρύα τα σπίτια, υψηλό κόστος στέγασης

Το ποσοστό νοικοκυριών στην Ελλάδα που διαμένουν σε ιδιόκτητες κατοικίες υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ακόμα και με μικρή διαφορά, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, το ποσοστό ιδιόκτητων κατοικιών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 72,8%, ενώ στην ΕΕ αυτό αντιστοιχεί στο 69%.

Από την άλλη, η πλειοψηφία των οικογενειών στην Ελλάδα διαμένει σε κάποιο διαμέρισμα πολυκατοικίας ενώ οι διαμένοντες σε μονοκατοικία είναι κάτω του μέσου όρου (41,3% έναντι 52% στην ΕΕ).

Επιπλέον, τα σπίτια που μένουν οι ελληνικές οικογένειες είναι μικρότερα από τα περισσότερα κράτη μέλη, καθώς κατά μέσο όρο αριθμούν 1,3 δωμάτια ανά κατοικία. Κροατία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία είναι οι μόνες χώρες που τα σπίτια είναι ακόμα μικρότερα.

Την ίδια στιγμή, παρά το μικρό μέγεθος των σπιτιών στην χώρα, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των κρατών μελών με τα περισσότερα άτομα ανά κατοικία (2,6 άτομα), την στιγμή που στην ΕΕ είναι 2,3 άτομα. Η Ελλάδα μάλιστα βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

Εκτός από μικρά τα ελληνικά σπίτια είναι σε μεγάλο βαθμό κρύα, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 18,7% έναντι 9,3% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Σε 12,5% ανέρχεται το ποσοστό των ελληνικών σπιτιών με διαρροές και ζημιές σε οροφές, παράθυρα, εγκαταστάσεις κλπ.

Τα υψηλότερα ποσοστά νοικοκυριών που δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα σπίτια τους επαρκώς ζεστά ήταν σε Βουλγαρία (22,5%), και Κύπρο (19,2%).

Πηγή: newsit.gr

Διαβάστε επίσης:

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Ανοιχτή η πλατφόρμα – Πού θα κάνετε την αίτηση 

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Με 343 εγκρίσεις ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα το πρόγραμμα 

Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Πρεμιέρα σήμερα για τις αιτήσεις