Ηράκλειο: 34oC

Κεφτέδες μοσχαρίσιοι με μπαχάρι και κύμινο

09.03.2025, 8:42

Αναλυτικά η συνταγή

O μάγειρας και ιδιοκτήτης της ταβέρνας μας τράταρε αυτούς τους μικρούς στρογγυλούς κεφτέδες-αληθινή λιχουδιά, που τρώγονται απανωτά ο ένας μετά τον άλλο σαν ξηροκάρπιο.

30′ προετοιμασία
5′ τηγάνισμα
30′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 5′

Υλικά
Μερίδες: για 6 μερίδες, ως μεζές
500 γρ. κιμάς από μοσχαρίσια λάπα, περασμένος μία φορά από την κιμαδομηχανή
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο
1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/3 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
1/3 κουτ. γλυκού κύμινο
1 ασπράδι αυγού
3-4 σταγόνες ξίδι λευκό
1 κουτ. σούπας γάλα εβαπορέ
1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
λάδι για το τηγάνισμα

Διαδικασία
Για τους μοσχαρίσιους κεφτέδες με μπαχάρι και κύμινο, ξεκινάμε και χτυπάμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βαθύ μπολ μαζί με τον κιμά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ασπράδι του αυγού, το ξίδι, το γάλα και τη φρυγανιά και ζυμώνουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να κρυώσει. Πλάθουμε σε στρογγυλά κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού.
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια απευθείας στο καυτό λάδι για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας. Τα σερβίρουμε πολύ ζεστά.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment