Ηράκλειο: 25oC

Κέικ με ανθότυρο και κομμάτια σοκολάτας

24.07.2024, 5:05

Με σαντιγί γιαουρτιού

Ένα πανεύκολο κέικ, πλούσιο και αφράτο, με γεμάτη γεύση. Δεν περιέχει βούτυρο ή λάδι, αλλά ανθότυρο. Αν θέλετε, μπορείτε να το σερβίρετε με σαντιγί γιαουρτιού.

Υλικά

  • 250 γρ. ανθότυρο ή ρικότα
  • 250 γρ. (2 κούπες) άχνη ζάχαρη
  • 4 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 4 βανιλίνες ή σπόροι από 1 λοβό φυσικής βανίλιας
  • 250 γρ. (2 κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 80 γρ. σταγόνες σοκολάτας

Για τη σαντιγί γιαουρτιού για το σερβίρισμα (προαιρετική)

  • 150 ml (3/4 κούπας) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά (να είναι πάρα πολύ κρύα)
  • 40 γρ. (1/3 κούπας) άχνη ζάχαρη
  • 200 γρ. (περίπου 3/4 κούπας) γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό (με όσα λιπαρά θέλουμε)

Διαδικασία

  • Για το κέικ με ανθότυρο και κομμάτια σοκολάτας, με σαντιγί γιαουρτιού, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C στον αέρα ή στους 180°C στις αντιστάσεις.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο εσωτερικό μιας μακρόστενης φόρμας του κέικ με διαστάσεις 13 x 24 εκ., καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ανθότυρο ή τη ρικότα μαζί με την άχνη ζάχαρη με ένα σύρμα, ώστε να μαλακώσει και να γίνει σαν κρέμα.
  • Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, χτυπώντας με το σύρμα πολύ καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  • Προσθέτουμε τις βανιλίνες ή τους σπόρους της φυσικής βανίλιας. Για να πάρουμε τους σπόρους, σκίζουμε τον λοβό στη μέση κατά μήκος με ένα μυτερό και κοφτερό μαχαίρι. Τον ανοίγουμε στη μέση και με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνουμε το εσωτερικό του για να μαζέψουμε τα μαύρα μικροσκοπικά σποράκια.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Στο τέλος ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας.
  • Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια αφράτη και σταθερή μαρέγκα.
  • Την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα, ανακατεύοντας με τη μαρίζ με απαλές κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, ώστε να μη χάσει τον όγκο της.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο του κέικ ένα λεπτό μαχαίρι ή ένα ξύλινο σουβλάκι· θα πρέπει να βγουν στεγνά, χωρίς ίχνη από ζύμη.
  • Βγάζουμε, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε κάθε μερίδα με μία κουταλιά σαντιγί γιαουρτιού.

Σαντιγί γιαουρτιού

  • Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε για 15 δευτερόλεπτα ακόμα. Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε. Η σαντιγί αυτή αντέχει για 1 μέρα.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 5 λεπτά
Style

Eurovision 2026: Στον εθνικό τελικό θα διαγωνιστεί ξανά η Χανιώτισσα Evangelia

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά στον Πύργο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

ΕΕΚΕ: Έξι προτάσεις για τη στεγαστική κρίση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ελλάδα

Οι αλλοδαποί στα χωράφια, οι Έλληνες στα καφενεία – Ποιος θα μαζέψει τις ελιές φέτος;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Φίλαθλος έπαθε έμφραγμα στην προσπάθειά του να σώσει το παιδί του από άγρια επεισόδια σε τοπικό αγώνα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ηράκλειο

Νέες προσλήψεις στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Λάρισα: Νεαροί έστειλαν ανήλικο στο νοσοκομείο μετά από καβγά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Ελλάδα

Πειραιάς: Στο νοσοκομείο 3 ανήλικοι που τα «έτσουξαν» σε κατάστημα εστίασης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ελλάδα

ΑΣΕΠ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 150 προσλήψεις στην Πυροσβεστική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Κόσμος

Θανατηφόρο τροχαίο στη Ρουμανία: Φορτηγό δίπλωσε και συνέθλιψε αυτοκίνητο – Δύο νεκροί (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →