Ηράκλειο: 16oC

Κέικ με μέλι και μπαχαρικά

07.04.2025, 0:29

Δείτε τη συνταγή 

Ένα πλούσιο σε γεύση κέικ, γεμάτο αρώματα από γαρίφαλο, τζίντζερ, μέλι και μαύρο πιπέρι! Θα σας θυμίσει τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπαχαρικών gingerbread.

Υλικά
Μερίδες: 8-10

  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο, αλλά όχι ζεστό + επιπλέον για τη φόρμα
  • 4 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) ζάχαρη
  • 200 γρ. (2/3 κούπας) μέλι
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 270 γρ. (2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι

Για το γλάσο σοκολάτας (προαιρετικό)

  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 80 γρ. αμύγδαλο φιλέ, καβουρδισμένο (στον φούρνο, στους 160°C, για 8 λεπτά)

Διαδικασία

  • Για το κέικ με μέλι και μπαχαρικά, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες, ανοιχτόχρωμο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το μέλι, το λιωμένο βούτυρο και τα μπαχαρικά.
  • Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη μαρέγκα, όχι πολύ σφιχτή. Την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης, με απαλές κυκλικές κινήσεις.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας το κέντρο με ένα ξύλινο σουβλάκι ή με ένα λεπτό μαχαίρι θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
  • Βγάζουμε, περιμένουμε μερικά λεπτά και ξεφορμάρουμε το κέικ πάνω σε μια σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αν θέλουμε, μπορούμε να το περιχύσουμε με γλάσο σοκολάτας, αλλά σερβίρεται ωραιότατα και σκέτο.

Γλάσο σοκολάτας

  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και περιχύνουμε το κέικ, αφού κρυώσει.
  • Σκορπίζουμε στην επιφάνεια το αμύγδαλο φιλέ, αφήνουμε μισή ώρα να σταθεροποιηθεί το γλάσο και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 λεπτά
Ελλάδα

Ηγουμενίτσα: Σφοδρές αντιδράσεις στο σχέδιο της Grimaldi – «Μετατρέπει την πόλη σε βιομηχανική ζώνη»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Σάμος: Σε εξέλιξη οι έρευνες για αγνοούμενο μετανάστη – Διασώθηκαν 24 άτομα την Κυριακή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Σοκαριστικό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: 24χρονη παρέσυρε στάση λεωφορείου με το ΙΧ της – Σώθηκε από θαύμα (Φώτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Viral

Ο γάμος της χρονιάς: «Τρελός» γαμπρός πήγε στο γάμο του με ενσιρομηχανή και δύο τρακτέρ – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Οικονομία

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέες παρατυπίες στις πιστοποιήσεις βιολογικών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κρήτη

Σοκ στα Χανιά: 15χρονη βρέθηκε αιμόφυρτη σε πάρκο – Φέρεται να είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Κόσμος

Ουκρανική επιδρομή με drones στην Κριμαία – Πυρκαγιά σε εγκατάσταση καυσίμων στη Φεοντοσίγια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Απεργιακός πυρετός αύριο Τρίτη (14/10) σε όλη τη χώρα: Ποιοι συμμετέχουν στην κινητοποίηση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Κόσμος

«Thank you, Trump»: Το τεράτιο πανό στην παραλία του Τελ Αβίβ ενόψει της άφιξής του στο Ισραήλ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Οικονομία

IRIS: Πιο ασφαλείς οι πληρωμές – Υποχρεωτική χρήση σε όλα τα καταστήματα από 1η Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →