Ηράκλειο: 12oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Κέικ με μέλι και μπαχαρικά

07.04.2025, 0:29

Δείτε τη συνταγή 

Ένα πλούσιο σε γεύση κέικ, γεμάτο αρώματα από γαρίφαλο, τζίντζερ, μέλι και μαύρο πιπέρι! Θα σας θυμίσει τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπαχαρικών gingerbread.

Υλικά
Μερίδες: 8-10

  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο, αλλά όχι ζεστό + επιπλέον για τη φόρμα
  • 4 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) ζάχαρη
  • 200 γρ. (2/3 κούπας) μέλι
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 270 γρ. (2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι

Για το γλάσο σοκολάτας (προαιρετικό)

  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 80 γρ. αμύγδαλο φιλέ, καβουρδισμένο (στον φούρνο, στους 160°C, για 8 λεπτά)

Διαδικασία

  • Για το κέικ με μέλι και μπαχαρικά, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες, ανοιχτόχρωμο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το μέλι, το λιωμένο βούτυρο και τα μπαχαρικά.
  • Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη μαρέγκα, όχι πολύ σφιχτή. Την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης, με απαλές κυκλικές κινήσεις.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας το κέντρο με ένα ξύλινο σουβλάκι ή με ένα λεπτό μαχαίρι θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
  • Βγάζουμε, περιμένουμε μερικά λεπτά και ξεφορμάρουμε το κέικ πάνω σε μια σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αν θέλουμε, μπορούμε να το περιχύσουμε με γλάσο σοκολάτας, αλλά σερβίρεται ωραιότατα και σκέτο.

Γλάσο σοκολάτας

  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και περιχύνουμε το κέικ, αφού κρυώσει.
  • Σκορπίζουμε στην επιφάνεια το αμύγδαλο φιλέ, αφήνουμε μισή ώρα να σταθεροποιηθεί το γλάσο και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Ταξίδια

Ποιοι είναι οι προορισμοί που προτιμούν οι Έλληνες ταξιδιώτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Καμία παράταση – Μέχρι πότε η εξόφληση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Κόσμος

Γιοχάνεσμπουργκ: Μακελειό με τουλάχιστον 10 νεκρούς από επίθεση ενόπλων σε ταβέρνα (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Πηγαδάκια

Εγκαίνια βιτρίνας στην Πύλη Αγίου Γεωργίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Style

Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ηράκλειο

Βεβήλωσαν την φάτνη στην Πλατεία Ελευθερίας!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Όλο και περισσότερα τα περιστατικά με ανήλικους να γίνονται «λιώμα» από το αλκοόλ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Ελλάδα

Έληξε η προθεσμία για την πληρωμή του Δώρου των Χριστουγέννων, τι ισχύει εάν δεν καταβλήθηκε στους εργαζόμενους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Κρήτη

Τραγωδία στον Μυλοπόταμο – Εντοπίστηκε νεκρός στο χωράφι του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 52 λεπτά
Οικονομία

Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα με τις αυξήσεις των μισθών το 2026

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →