Ηράκλειο: 25oC

«Κέικ της αγάπης» από την Περσία

16.04.2025, 23:30

Δείτε τη συνταγή 

Μια φορά κι έναν καιρό στην Περσία, μια νεαρή κοπέλα ερωτεύτηκε έναν πρίγκιπα και για να τον γητέψει έφτιαξε αυτό το κέικ με τις μεθυστικές μυρωδιές του καρδάμωμου και του ροδόνερου.

Υλικά
Μερίδες: 8
Για το κέικ

225 γρ. αλεύρι μαλακό
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
125 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
2 αυγά μεγάλου μεγέθους
1 κουτ. γλυκού (κακουλέ), σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού κρόκος Κοζάνης σε σκόνη, διαλυμένος σε 2 κουτ. γλυκού νερό (προαιρετικά)
2 κουτ. σούπας βρώσιμο ροδόνερο
125 ml κεφίρ

Για τη βουτυρόκρεμα της επικάλυψης

60 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
2 1⁄2 κουτ. σούπας μέλι
90 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
3 κουτ. σούπας βρώσιμο ροδόνερο
100 γρ. ψίχα από κελυφωτά φυστίκια, ανάλατη και ωμή, χοντροσπασμένη
μικρά αποξηραμένα βρώσιμα τριανταφυλλάκια (σε ξηροκαρπάδικα και μπαχαράδικα)

Διαδικασία

  • Για το περσικό «κέικ της αγάπης», ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε μια μικρή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και διάμετρο 18 εκ.
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  • Ρίχνουμε το καρδάμωμο, τον διαλυμένο κρόκο Κοζάνης (αν χρησιμοποιήσουμε) και το ροδόνερο και χτυπάμε για λίγο ακόμη, μέχρι να απορροφηθούν από το μείγμα.
  • Προσθέτουμε σε τρεις δόσεις το μείγμα αλευριού, εναλλάξ με το κεφίρ, και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν όλα σε ένα πυκνό και ομοιογενές μείγμα.
  • Το αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.
  • Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε για 10 λεπτά στη φόρμα και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα όπου το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, για τουλάχιστον 1 ώρα.

Βουτυρόκρεμα για επικάλυψη

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το βούτυρο και το μέλι μέχρι να αναμειχθούν.
  • Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και το ροδόνερο και ανακατεύουμε καλά.
  • Απλώνουμε στην επιφάνεια του κρύου κέικ τη βουτυρόκρεμα, το πασπαλίζουμε με τα φυστίκια και τα τριανταφυλλάκια και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα