Τι είναι οι κονσέρβες τροφίμων;
Mια εξαιρετική επιλογή, όταν τα φρέσκα τρόφιμα δεν είναι προσβάσιμα, αποτελούν οι κονσέρβες, παρέχοντας βασικές βιταμίνες και μέταλλα, ενώ είναι εύκολο να παρασκευαστούν ή/και προμηθευτούν. Ωστόσο, μπορεί να περιέχουν BPA και πρόσθετα, τα οποία μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.
Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα συχνά θεωρούνται λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι περιέχουν επιβλαβή συστατικά και πρέπει να αποφεύγονται. Άλλοι λένε ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
Τι είναι οι κονσέρβες τροφίμων;
Η κονσερβοποίηση είναι μια μέθοδος διατήρησης και συντήρησης τροφίμων για μεγάλα χρονικά διαστήματα με τη συσκευασία τους σε αεροστεγή δοχεία. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 18ου αιώνα ως ένας τρόπος να παρέχεται μια σταθερή πηγή τροφίμων για τους στρατιώτες και τους ναύτες στον πόλεμο.
Η διαδικασία κονσερβοποίησης μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με το προϊόν, αλλά υπάρχουν τρία βασικά βήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:
Επεξεργασία. Τα τρόφιμα αποφλοιώνονται, κόβονται σε φέτες, ψιλοκόβονται, ξεφλουδίζονται, αποστεώνονται, ξεφλουδίζονται ή μαγειρεύονται.
Σφράγιση. Το επεξεργασμένο τρόφιμο σφραγίζεται σε κονσέρβες.
Θέρμανση. Οι κονσέρβες θερμαίνονται για να σκοτωθούν τα επιβλαβή βακτήρια και να αποφευχθεί η αλλοίωση.
Αυτό επιτρέπει στα τρόφιμα να διατηρούνται στο ράφι και να είναι ασφαλή για κατανάλωση για 1-5 χρόνια ή και περισσότερο.
Τα συνήθη κονσερβοποιημένα τρόφιμα περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, φασόλια, σούπες, κρέατα και θαλασσινά, σάλτσα ντομάτας, αλλά και κάποιες μορφές γάλακτος
Πώς επηρεάζει η κονσερβοποίηση τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών;
Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα συχνά θεωρείται ότι είναι λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα, αλλά η έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια.
Στην πραγματικότητα, η κονσερβοποίηση διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά ενός τροφίμου.
Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά δεν επηρεάζονται από τη διαδικασία. Τα περισσότερα μέταλλα και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Α, D, Ε και Κ, διατηρούνται επίσης.
Ως εκ τούτου, μελέτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά διατηρούν τα υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών τους μετά την κονσερβοποίηση.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η κονσερβοποίηση συνήθως περιλαμβάνει υψηλή θερμότητα, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως οι βιταμίνες C και B μπορεί να καταστραφούν.
Αυτές οι βιταμίνες είναι ευαίσθητες στη θερμότητα και στον αέρα γενικά, οπότε μπορούν επίσης να χαθούν κατά τη διάρκεια των συνήθων μεθόδων επεξεργασίας, μαγειρέματος και αποθήκευσης που χρησιμοποιούνται στο σπίτι.
Ωστόσο, ενώ η διαδικασία κονσερβοποίησης μπορεί να βλάψει ορισμένες βιταμίνες, οι ποσότητες άλλων υγιεινών ενώσεων μπορεί να αυξηθούν.
Για παράδειγμα, οι ντομάτες και το καλαμπόκι απελευθερώνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά όταν θερμαίνονται, καθιστώντας τις κονσερβοποιημένες ποικιλίες αυτών των τροφίμων ακόμη καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών.
Πέρα από τις αλλαγές στα επιμέρους επίπεδα θρεπτικών συστατικών, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι καλές πηγές σημαντικών βιταμινών και ανόργανων συστατικών.
Σε μια μελέτη, τα άτομα που κατανάλωναν 6 ή περισσότερα κονσερβοποιημένα προϊόντα την εβδομάδα είχαν υψηλότερη πρόσληψη 17 βασικών θρεπτικών συστατικών, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν 2 ή λιγότερα κονσερβοποιημένα προϊόντα την εβδομάδα.
Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι οικονομικά προσιτά, βολικά και δεν χαλάνε εύκολα
Οι κονσέρβες είναι ένας βολικός και πρακτικός τρόπος για να προσθέσετε στη διατροφή σας τρόφιμα μεμεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
Η διαθεσιμότητα ασφαλών, ποιοτικών τροφίμων είναι ελλιπής σε πολλά μέρη του κόσμου, και η κονσερβοποίηση συμβάλλει στο να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Στην πραγματικότητα, σχεδόν κάθε τρόφιμο μπορεί να βρεθεί σε κονσέρβα σήμερα.
Επίσης, δεδομένου ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια για αρκετά χρόνια και συχνά απαιτούν ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας, είναι απίστευτα βολικά.
Επιπλέον, τείνουν να κοστίζουν λιγότερο από τα φρέσκα προϊόντα.
Οι κονσέρβες αποτελούν μια βολική και προσιτή πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών.
Μπορεί να περιέχουν ίχνη BPA
Η BPA (δισφαινόλη-A) είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται συχνά στις συσκευασίες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των κονσερβών.
Μελέτες δείχνουν ότι η BPA στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να μεταναστεύσει από την επένδυση της κονσέρβας στο τρόφιμο που περιέχει.
Μια μελέτη ανέλυσε 78 κονσερβοποιημένα τρόφιμα και βρήκε BPA σε πάνω από το 90% αυτών. Επιπλέον, οι έρευνες έχουν καταστήσει σαφές ότι η κατανάλωση κονσερβοποιημένων τροφίμων αποτελεί κύρια αιτία έκθεσης σε BPA .
Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 1 μερίδα κονσερβοποιημένης σούπας καθημερινά για 5 ημέρες παρουσίασαν αύξηση των επιπέδων BPA στα ούρα τους κατά περισσότερο από 1.000% .
Αν και τα στοιχεία είναι μικτά, ορισμένες μελέτες σε ανθρώπους έχουν συνδέσει την BPA με προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, και ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία.
Εάν προσπαθείτε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας σε BPA, η κατανάλωση πολλών κονσερβοποιημένων τροφίμων δεν είναι η καλύτερη ιδέα.
Μπορεί να περιέχουν θανατηφόρα βακτήρια
Αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί σωστή επεξεργασία μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα βακτήρια γνωστά ως Clostridium botulinum.
Η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση, μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση και θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί.
Οι περισσότερες περιπτώσεις αλλαντίασης προέρχονται από τρόφιμα που δεν έχουν κονσερβοποιηθεί σωστά στο σπίτι. Η αλλαντίαση από κονσερβοποιημένα τρόφιμα του εμπορίου είναι σπάνια.
Είναι σημαντικό να μην τρώτε ποτέ από κονσέρβες που είναι διογκωμένες, βαθουλωμένες, ραγισμένες ή με διαρροή.
Ορισμένα περιέχουν πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη ή συντηρητικά
Αλάτι, ζάχαρη και συντηρητικά προστίθενται μερικές φορές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κονσερβοποίησης.
Ορισμένα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Ενώ αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των περισσότερων ανθρώπων, μπορεί να είναι προβληματικό για ορισμένους, όπως για παράδειγμα για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
Μπορεί επίσης να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, η οποία μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες.
Η περίσσεια ζάχαρης έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2
Μπορούν επίσης να προστεθούν διάφορα άλλα φυσικά ή χημικά συντηρητικά.
Πώς να κάνετε τις σωστές επιλογές
Όπως με όλα τα τρόφιμα, είναι σημαντικό να διαβάζετε την ετικέτα και τον κατάλογο των συστατικών.
Αν η πρόσληψη αλατιού σας απασχολεί, επιλέξτε την επιλογή «χαμηλό νάτριο» ή «χωρίς προσθήκη αλατιού».
Για να αποφύγετε την επιπλέον ζάχαρη, επιλέξτε φρούτα που είναι κονσερβοποιημένα σε νερό ή χυμό αντί για σιρόπι.
Το στράγγισμα και το ξέπλυμα των τροφίμων μπορεί επίσης να μειώσει την περιεκτικότητά τους σε αλάτι και ζάχαρη.
Πολλά κονσερβοποιημένα τρόφιμα δεν περιέχουν καθόλου πρόσθετα συστατικά, αλλά ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι είναι να διαβάσετε τον κατάλογο των συστατικών.
Συνοψίζοντας να θυμάστε ότι:
Η κονσερβοποίηση είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των τροφίμων για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Υπάρχουν τρία βασικά στάδια: επεξεργασία, σφράγιση και θέρμανση.
Ορισμένα επίπεδα θρεπτικών συστατικών μπορεί να μειωθούν ως αποτέλεσμα της διαδικασίας κονσερβοποίησης, ενώ άλλα μπορεί να αυξηθούν. Συνολικά, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορούν να παρέχουν επίπεδα θρεπτικών συστατικών συγκρίσιμα με εκείνα των φρέσκων ή κατεψυγμένων ομολόγων τους.
Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι μια βολική και προσιτή πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών.
Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα ενδέχεται να περιέχουν BPA, μια χημική ουσία που έχει συσχετιστεί με προβλήματα υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.
Οι κονσέρβες που δεν έχουν υποστεί σωστή επεξεργασία μπορεί να περιέχουν θανατηφόρα βακτήρια, αλλά ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ χαμηλός.
Αλάτι, ζάχαρη ή συντηρητικά προστίθενται μερικές φορές σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα για να βελτιώσουν τη γεύση, την υφή και την εμφάνισή τους.
Δεν είναι όλες οι κονσέρβες ίδιες. Είναι σημαντικό να διαβάζετε την ετικέτα και τον κατάλογο των συστατικών.
Συμπερασματικά…
Οι κονσέρβες μπορούν να αποτελέσουν μια θρεπτική επιλογή όταν δεν υπάρχουν φρέσκα τρόφιμα.
Παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά και είναι απίστευτα βολικά.
Oι κονσέρβες αποτελούν επίσης σημαντική πηγή BPA, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
Οι κονσέρβες μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες και να επιλέγετε αναλόγως.
Πηγή: diatrofi.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Μίλτου Πασχαλίδη για τον Δημήτρη Μητροπάνο - Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό