Αναλυτικά η συνταγή
Οι χυλοπίτες μαγειρεύονται στη σάλτσα του κοτόπουλου και απορροφούν τη νοστιμιά του με αποτέλεσμα ένα μελωμένο, πολύ comfort φαγητό.
30′ προετοιμασία
1 ώρα και 30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 4-5
1 κοτόπουλο μεγάλο, κομμένο σε 6-8 κομμάτια
120 ml κόκκινο ξηρό κρασί
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
500 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
2 κομμάτια από φλούδα λεμονιού
1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
20 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
350 γρ. χυλοπίτες της αρεσκείας μας
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
gastronomos.gr
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κοτόπουλο με χυλοπίτες, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C.
Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, μέσα σε φαρδιά κατσαρόλα, μέχρι να ροδίσουν παντού.
Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Βγάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από την κατσαρόλα και τα τακτοποιούμε σε ένα σκεύος για φούρνο (πήλινο για γιουβέτσι ή σε βαθύ ταψί ή σε γάστρα) που να τα χωράει άνετα σε μονή στρώση.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με αλατοπίπερο σε χαμηλή φωτιά, για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαραθούν καλά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό.
Σβήνουμε με την ντομάτα, ρίχνουμε τις φλούδες λεμονιού, τον δυόσμο, λίγο αλάτι και 500 ml νερό και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά.
Αποσύρουμε και αδειάζουμε τη σάλτσα στο σκεύος με το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε και κλείνουμε με καπάκι ή σκεπάζουμε πρώτα με λαδόκολλα και έπειτα σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
Καθαρίζουμε καλά την κατσαρόλα όπου ετοιμάσαμε τη σάλτσα και ζεσταίνουμε εκεί το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τις χυλοπίτες και τις καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα (προσέχουμε να μην αρπάξουν και σκουρύνουν). Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βγάζουμε το σκεύος με το κοτόπουλο από τον φούρνο, το ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε τις χυλοπίτες, σκορπίζοντάς τες ανάμεσα στα κομμάτια.
Αλατίζουμε και ανακατεύουμε τη σάλτσα, η οποία πρέπει να είναι τόση ώστε το ζυμαρικό να βυθιστεί σε αυτήν. Αλλιώς, προσθέτουμε το ανάλογο καυτό νερό.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά (ή για όσο αναγράφεται στη συσκευασία του ζυμαρικού) με ξεσκέπαστο σκεύος, μέχρι να γίνει, αλλά να μη μελώσει και να έχει μείνει σάλτσα στο ταψί.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι το ζυμαρικό να απορροφήσει κι άλλη σάλτσα και να μελώσει.
Πηγή: gastronomos.gr
Σύνοψη άρθρου
- Οι χυλοπίτες μαγειρεύονται στη σάλτσα του κοτόπουλου, απορροφώντας τη γεύση του για ένα μελωμένο αποτέλεσμα.
- Το κοτόπουλο σοτάρεται, σβήνεται με κρασί και συνεχίζει το ψήσιμο στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και μυρωδικά.
- Οι χυλοπίτες καβουρδίζονται με βούτυρο και προστίθενται στο μείγμα για να ψηθούν μαζί στο φούρνο.
- Το φαγητό αφήνεται να ξεκουραστεί, επιτρέποντας στις χυλοπίτες να απορροφήσουν επιπλέον σάλτσα.
Δημοφιλή
Έγκυος η Κατερίνα Καινούργιου
Τραγωδία στον ΒΟΑΚ: Νεκρός ο οδηγός του φορτηγού που ντελαπάρισε στην Αγία Πελαγία
Kρήτη: Aύριο το τελευταίο αντίο στον 17χρονο Γιώργο που έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο
Θλίψη για τον θάνατο του αγαπητού Γιάννη Λιόντα
Αμυλοείδωση: Συμπτώματα, αίτια και θεραπεία της σπάνιας ασθένειας - Στην Κρήτη οι περισσότεροι ασθενείς
Πάνος Καμμένος: «Αν συνεχίσουν τον πόλεμο, θα κατέβω πάλι στην πολιτική»
Κρήτη: Αύριο το τελευταίο αντίο στον Νικόλαο Παπαδάκη
ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύτηκε η περιουσία 350 αγροτών
Σοκ σε μεγάλη ιδιωτική κλινική: Ασθενής έλαβε λάθος μετάγγιση αίματος