Ηράκλειο: 34oC

Κρεμμυδόζουμο αγιορείτικο

22.03.2025, 0:16

Δείτε τη συνταγή 

Το κρεμμυδόζουμο, βασικό συστατικό του αγιορείτικου μπακαλιάρου, χαρίζει νοστιμιά και γλύκα. Και κυρίως «δένει», χυλώνει το ζουμί γρήγορα και εύκολα, ιδιαίτερα σε νηστίσιμα φαγητά.

Υλικά

  • κρεμμύδια
  • 50 γρ. ελαιόλαδο (Αν το κρεμμυδόζουμο προορίζεται για άλαδο φαγητό, δεν ρίχνουμε ελαιόλαδο.)
  • νερό τόσο που να τα καλύψει για περίπου 10 εκ.

Διαδικασία

  • Για να ετοιμάσουμε το κρεμμυδόζουμο μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε άφθονα ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και χαραγμένα στα τρία.
  • Ρίχνουμε λίγο αλάτι, 50 γρ. ελαιόλαδο και νερό τόσο που να τα καλύψει για περίπου 10 εκ. Αν το κρεμμυδόζουμο προορίζεται για άλαδο φαγητό, δεν ρίχνουμε ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας περιοδικά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κρεμμύδια και να μείνει το μισό υγρό.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα και τα μεταφέρουμε λίγα λίγα, με τρυπητή κουτάλα, μέσα σε μεγάλο σουρωτήρι στερεωμένο πάνω από μια λεκάνη όπου θα συγκεντρωθεί το ζουμί.
  • Ανακατεύουμε κάθε δόση στο σουρωτήρι με σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα, λιώνοντας παράλληλα τα κρεμμύδια, ώστε να πέφτει το ζουμί τους στη λεκάνη, μέχρι στο σουρωτήρι να μείνει η μισή ποσότητά τους.
  • Τα λιωμένα κρεμμύδια τα βάζουμε στην άκρη, σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Προσθέτουμε εδώ λίγο νερό, ίσα να αραιώσει ο πολτός τους, και ανακατεύουμε καλά για να βγάλουν κι άλλο ζουμί.
  • Αδειάζουμε τον πολτό πάλι στο σουρωτήρι, πάνω από τη λεκάνη με το κρεμμυδόζουμο, και ανακατεύουμε, λιώνοντας και πάλι, μέχρι να βγάλουν κι άλλο χυμό.
  • Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί ακόμη, μέχρι να τα ξεζουμίσουμε εντελώς και να μη βγαίνει πια άλλο υγρό.
  • Πετάμε ό,τι έχει μείνει στο σουρωτήρι και κρατάμε το κρεμμυδόζουμο.

Πηγή: ygeiamou.gr

Advertisment