Ηράκλειο: 19oC

«Κρητικό» Croque madame με γραβιέρα και ζαμπόν

18.11.2024, 0:43

Δείτε πως να το φτιάξετε 

Ένα λαχταριστό σάντουιτς croque madame με μπεσαμέλ, γραβιέρα Κρήτης και ζαμπόν. Δείτε πως να το φτιάξετε.

5′ προετοιμασία
20′ παρασκευή
Σύνολο: 25′

Υλικά
Μερίδες: 2
4 φέτες του τοστ καλής ποιότητας ή 4 φέτες (πάχους 1 εκ.) από χωριάτικο ψωμί
8 φέτες βραστό ζαμπόν
150 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
3 κουτ. σούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon ή με σιναπόσπορους
2 αυγά
2 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο ή φύτρες φασολιού για σαλάτα

Για την κρέμα
1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. γάλα
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για το croque madame θα ξεκινήσουμε ψήνοντας το ψωμί.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού -από τη μία μεριά μόνο- με 1 κουτ. σούπας από το βούτυρο. Τις τοποθετούμε στο τηγάνι με τη βουτυρωμένη όψη προς τα κάτω και τις ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τις βγάζουμε σε μια επιφάνεια κοπής.

Κρέμα
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε άλλη 1 κουτ. σούπας από το βούτυρο. Μόλις λιώσει και κάψει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα σύρμα το πολύ για ένα λεπτό, μέχρι να ψηθεί καλά και να χρυσίσει. Σταδιακά προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ⅓ της γραβιέρας ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσει.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και το μοσχοκάρυδο.

Συναρμολόγηση
Πάνω στις δύο φέτες ψωμιού απλώνουμε τη μισή κρέμα. Πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητας γραβιέρας που έχει απομείνει και από πάνω βάζουμε δύο φέτες ζαμπόν.
Αλείφουμε τις υπόλοιπες δύο φέτες ψωμιού (από την πλευρά που δεν τις βουτυρώσαμε) με τη μουστάρδα και κλείνουμε με αυτές τα σάντουιτς (με τη μουστάρδα προς τα κάτω).
Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα πάνω στα δύο σάντουιτς και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα.
Τοποθετούμε τα σάντουιτς στο γκριλ του φούρνου μέχρι να λιώσει το τυρί, για περίπου 5 λεπτά.
Τηγανίζουμε τα αυγά σε αντικολλητικό τηγάνι με τη 1 κουταλιά βουτύρου που έχει απομείνει, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες αλλά ο κρόκος να παραμείνει ρευστός.
Με μια σπάτουλα σιλικόνης μεταφέρουμε τα αυγά προσεκτικά πάνω στα σάντουιτς, ένα στο καθένα. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε τα croque madame πασπαλίζοντας με το σχοινόπρασο ή τις φύτρες φασολιού.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 λεπτά
Κρήτη

Άγιος Νικόλαος: Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ζητούν λύσεις για τα προβλήματα στην εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Πάνος Ρούτσι από το Σύνταγμα: «Αυτά τα παιδιά δολοφονήθηκαν»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Τζόκερ κλήρωση 2980: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1.000.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Κρήτη

Σητεία: Το πρόγραμμα εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Κόσμος

Φρικτά πλάνα από άγρια επίθεση σε μετρό: Προσπάθησε να της κατεβάσει τα εσώρουχα (βιντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Πως έγινε το αιματηρό περιστατικό στο Έλος Κισσάμου – O δράστης εκτέλεσε το θύμα εν ψυχρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 50 λεπτά
Κόσμος

Ληστεία στο Λούβρο: Κρίσιμα στοιχεία για την ταυτοποίηση τους άφησαν πίσω οι δράστες – Η σύλληψη τους (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: 20χρονος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μετά από μαχαίρωμα στην Περαία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Όσα είπε η γιαγιά του βρέφους που κάηκε από λάδι – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Συναγερμός στην Ανατολική Φθιώτιδα για την εξαφάνιση 66χρονου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →