Ηράκλειο: 13oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

«Κρητικό» Croque madame με γραβιέρα και ζαμπόν

18.11.2024, 0:43

Δείτε πως να το φτιάξετε 

Ένα λαχταριστό σάντουιτς croque madame με μπεσαμέλ, γραβιέρα Κρήτης και ζαμπόν. Δείτε πως να το φτιάξετε.

5′ προετοιμασία
20′ παρασκευή
Σύνολο: 25′

Υλικά
Μερίδες: 2
4 φέτες του τοστ καλής ποιότητας ή 4 φέτες (πάχους 1 εκ.) από χωριάτικο ψωμί
8 φέτες βραστό ζαμπόν
150 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
3 κουτ. σούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon ή με σιναπόσπορους
2 αυγά
2 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο ή φύτρες φασολιού για σαλάτα

Για την κρέμα
1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. γάλα
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για το croque madame θα ξεκινήσουμε ψήνοντας το ψωμί.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού -από τη μία μεριά μόνο- με 1 κουτ. σούπας από το βούτυρο. Τις τοποθετούμε στο τηγάνι με τη βουτυρωμένη όψη προς τα κάτω και τις ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τις βγάζουμε σε μια επιφάνεια κοπής.

Κρέμα
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε άλλη 1 κουτ. σούπας από το βούτυρο. Μόλις λιώσει και κάψει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα σύρμα το πολύ για ένα λεπτό, μέχρι να ψηθεί καλά και να χρυσίσει. Σταδιακά προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ⅓ της γραβιέρας ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσει.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και το μοσχοκάρυδο.

Συναρμολόγηση
Πάνω στις δύο φέτες ψωμιού απλώνουμε τη μισή κρέμα. Πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητας γραβιέρας που έχει απομείνει και από πάνω βάζουμε δύο φέτες ζαμπόν.
Αλείφουμε τις υπόλοιπες δύο φέτες ψωμιού (από την πλευρά που δεν τις βουτυρώσαμε) με τη μουστάρδα και κλείνουμε με αυτές τα σάντουιτς (με τη μουστάρδα προς τα κάτω).
Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα πάνω στα δύο σάντουιτς και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα.
Τοποθετούμε τα σάντουιτς στο γκριλ του φούρνου μέχρι να λιώσει το τυρί, για περίπου 5 λεπτά.
Τηγανίζουμε τα αυγά σε αντικολλητικό τηγάνι με τη 1 κουταλιά βουτύρου που έχει απομείνει, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες αλλά ο κρόκος να παραμείνει ρευστός.
Με μια σπάτουλα σιλικόνης μεταφέρουμε τα αυγά προσεκτικά πάνω στα σάντουιτς, ένα στο καθένα. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε τα croque madame πασπαλίζοντας με το σχοινόπρασο ή τις φύτρες φασολιού.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Κρήτη

Χανιά: Γέμισε με λίπασμα ο κόμβος της Σούδας – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Ελλάδα

«Αυγή»: Ο Λάμπρος Τσουκνίδας στη θέση του νέου διευθυντή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Κρήτη

Φοινικούντα: Προφυλακιστέος ο 30χρονος που κατηγορείται για συνέργεια στη διπλή δολοφονία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα επισκεφτεί την Ιερουσαλήμ την Δευτέρα για την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Άγνωστοι έριξαν φόλες – Δεύτερη ενήλικη γατούλα βρέθηκε νεκρή τις τελευταίες μέρες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Κρήτη

Λασίθι: Oλοκληρώθηκε η πρώτη φάση συντήρησης του ψηφιδωτού της παλαιοχριστιανικής βασιλικής στην Ελούντα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Οικονομία

Πόσα βγάζει τον μήνα ένας ιδιοκτήτης Airbnb – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Ελλάδα

Kινητοποιήσεις αγροτών: Άνοιξε η υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 52 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Θλίψη για τον 37χρονο Λάζαρο που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στην Αγία Μαρίνα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 59 λεπτά
Αθλητικά

Η Αναγέννηση γνώρισε την ήττα με 75-52 από τον Ιωνικό Νίκαιας

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →