Δείτε πως να το φτιάξετε
Ένα λαχταριστό σάντουιτς croque madame με μπεσαμέλ, γραβιέρα Κρήτης και ζαμπόν. Δείτε πως να το φτιάξετε.
5′ προετοιμασία
20′ παρασκευή
Σύνολο: 25′
Υλικά
Μερίδες: 2
4 φέτες του τοστ καλής ποιότητας ή 4 φέτες (πάχους 1 εκ.) από χωριάτικο ψωμί
8 φέτες βραστό ζαμπόν
150 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
3 κουτ. σούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon ή με σιναπόσπορους
2 αυγά
2 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο ή φύτρες φασολιού για σαλάτα
Για την κρέμα
1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. γάλα
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για το croque madame θα ξεκινήσουμε ψήνοντας το ψωμί.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού -από τη μία μεριά μόνο- με 1 κουτ. σούπας από το βούτυρο. Τις τοποθετούμε στο τηγάνι με τη βουτυρωμένη όψη προς τα κάτω και τις ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τις βγάζουμε σε μια επιφάνεια κοπής.
Κρέμα
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε άλλη 1 κουτ. σούπας από το βούτυρο. Μόλις λιώσει και κάψει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα σύρμα το πολύ για ένα λεπτό, μέχρι να ψηθεί καλά και να χρυσίσει. Σταδιακά προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ⅓ της γραβιέρας ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσει.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και το μοσχοκάρυδο.
Συναρμολόγηση
Πάνω στις δύο φέτες ψωμιού απλώνουμε τη μισή κρέμα. Πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητας γραβιέρας που έχει απομείνει και από πάνω βάζουμε δύο φέτες ζαμπόν.
Αλείφουμε τις υπόλοιπες δύο φέτες ψωμιού (από την πλευρά που δεν τις βουτυρώσαμε) με τη μουστάρδα και κλείνουμε με αυτές τα σάντουιτς (με τη μουστάρδα προς τα κάτω).
Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα πάνω στα δύο σάντουιτς και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα.
Τοποθετούμε τα σάντουιτς στο γκριλ του φούρνου μέχρι να λιώσει το τυρί, για περίπου 5 λεπτά.
Τηγανίζουμε τα αυγά σε αντικολλητικό τηγάνι με τη 1 κουταλιά βουτύρου που έχει απομείνει, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες αλλά ο κρόκος να παραμείνει ρευστός.
Με μια σπάτουλα σιλικόνης μεταφέρουμε τα αυγά προσεκτικά πάνω στα σάντουιτς, ένα στο καθένα. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε τα croque madame πασπαλίζοντας με το σχοινόπρασο ή τις φύτρες φασολιού.
Πηγή: gastronomos.gr

Δημοφιλή
Ηράκλειο: Αυτός είναι ο 65χρονος που έχασε την ζωή του σε τροχαίο στο Γάζι
Πυροβολισμοί στα Άνω Λιόσια: «Βροχή» οι σφαίρες έξω από κατάστημα χαλιών
Σοκ στη Λάρισα: Νεκρή ξαφνικά 28χρονη από ανακοπή καρδιάς
Ηράκλειο: Νέες αποκαλύψεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ - Δεν έχει τέλος το παράνομο «φαγοπότι»
Ντόμινο εξελίξεων στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Σε εξέλιξη η έρευνα στο Ηράκλειο Κρήτης
Μαρτυρία «κλειδί» για τον 33χρονο γιατρό: «Τον είδα, εκείνος τρόμαξε και έτρεξε στα χωράφια» - Δείτε βίντεο
«Ντου» της ΕΛΑΣ σε στριπτιτζάδικα - Πέντε συλλήψεις για εμπορία ανθρώπων- Δείτε φωτό
Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός οδηγός Ι.Χ. στην Αγία Μαρίνα
Τραγωδία στο Ηράκλειο: Νεκρός οδηγός μηχανής μετά από τροχαίο στο Γάζι