Ηράκλειο: 30oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Κτηματολόγιο: Στο Δημόσιο κινδυνεύουν να περάσουν πολλά ακίνητα στο Ηράκλειο

25.10.2023, 19:15

Παράταση της προθεσμίας ζητά η ένωση ιδιοκτητών ακινήτων, το ΤΕΕ-ΤΑΚ και ο Δικηγορικός Σύλλογος 

Τέλος της χρονιάς λήγει η προθεσμία για τις διορθώσεις των δηλώσεων του κτηματολογίου στην πόλη του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα από τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 και μετά, όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει το ακίνητό τους στο κτηματολόγιο, θα το δουν να φαίνεται ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση το ακίνητο κινδυνεύει να περιέλθει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον Γεώργιο Αράπογλου, Δικηγόρο και υπεύθυνο ενημέρωσης ιδιοκτητών ακινήτων νομού Ηρακλείου, όσα ακίνητα φαίνονται αγνώστου ιδιοκτήτη, αυτή τη στιγμή, μέσα στην πόλη του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στα παλιά της διοικητικά όρια πριν τον Καλλικράτη θα περιέλθουν στη ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Η ένωση ιδιοκτητών ακινήτων Ηρακλείου αλλά και η πανελλήνια ομοσπονδία ιδιοκτητών ακινήτων ζητά να δοθεί παράταση στην προθεσμία τουλάχιστον ενός έτους ή έστω μία παράταση που να καλύπτει την 20ετία από την έναρξη λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου Ηρακλείου που ξεκίνησε να λειτουργεί 2 Δεκεμβρίου του 2010.

Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες θα έχουν το περιθώριο για τουλάχιστον 20 χρόνια να μπορούν να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις που πρέπει να γίνουν.

«Οι διορθώσεις είναι πάρα πολλές και τα προβλήματα πάρα πολλά. Σε περίπτωση που εκπνεύσει η προθεσμία και δε δοθεί παράταση θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο cretaone.gr o Γιώργος Αράπογλου.

Πολλά τα προβλήματα και με τους ιδιοκτήτες που βρίσκονται σε καθεστώς εξ αδιαιρέτου ακινήτου.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πρέπει να προλάβουν έως το τέλος της χρονιάς να προχωρήσουν σε διαδικασία ανεξαρτητοποίησης της ιδιοκτησίας τους προκειμένου να γίνει αυτοτελής και ανεξάρτητη και να αποκτήσει εμπορική αξία ούτως ώστε να μπορεί μετά να τα μεταβιβαστεί, να τα πωληθεί, να προσημειωθεί ή να μπει υποθήκη το ακίνητο για να μπορέσουν νβα λάβουν δάνειο.

Την παράταση της προθεσμίας για το κτηματολόγιο ζητά και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου αλλά και το ΤΕΕ- ΤΑΚ ώστε η ακίνητη περιουσία των ιδιοκτητών που αντιμετωπίζει προβλήματα να μην χάσει την αξία της .