Ηράκλειο: 32oC

Μακαρονάδα με αντζούγιες και σκορδόλαδο

31.01.2025, 0:01

Δείτε τη συνταγή 

Ζητήσαμε από τον Βασίλη Καλλίδη να μας φτιάξει ένα εύκολο κόμφορτ πιάτο κι εκείνος μας έκανε μια πεντανόστιμη «ανευ-αστακομακαρονάδα», όπως τη λέει, με ταπεινά υλικά, δυνατή νοστιμιά και αποτέλεσμα εκρηκτικό.

Υλικά
Μερίδες: 4

  • 300 γρ. ντοματίνια, με τη φλούδα τους χαραγμένη χιαστί στη βάση
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 500 γρ. σπαγκέτι Νο 5
  • 3-4 παστές αντσούγιες, καλά ξεπλυμένες για να φύγει το αλάτι, χωρισμένες στα φιλέτα τους
  • 6 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, χοντροκομμένες
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού αυστηρά φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τριμμένη παρμεζάνα, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  • Για τη μακαρονάδα με αντζούγιες και σκορδόλαδοό, ξεκινάμε ετοιμάζοντας ένα μεγάλο μπολ με πολύ κρύο νερό και μερικά παγάκια.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα ντοματίνια και 1 λίτρο νερό. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση.
  • Μετράμε 10 δευτερόλεπτα και βγάζουμε τα ντοματίνια με τρυπητή κουτάλα. Τα ρίχνουμε αμέσως στο μπολ με το κρύο νερό και τα παγάκια και τα αφήνουμε για 1 λεπτό. Τα ξεφλουδίζουμε πανεύκολα και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Στο νερό της κατσαρόλας, που κοχλάζει έντονα, ρίχνουμε το αλάτι, τα σπαγγέτι και τις αντζούγιες.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ανακατεύουμε αργά με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Σιγοβράζουμε τα ζυμαρικά μέχρι να πιουν όλο το υγρό και να μαλακώσουν τόσο ώστε να γίνουν αλ ντέντε.
  • Στα μισά της διαδικασίας ρίχνουμε και τα ξεφλουδισμένα ντοματίνια και, καθώς ανακατεύουμε με την κουτάλα, τα πιέζουμε για να λιώσουν και να αναμειχθούν με τα ζυμαρικά.
  • Σβήνουμε την εστία και αφήνουμε τη μακαρονάδα μέσα στην κατσαρόλα να σταθεί για 10 λεπτά.
  • Στον πολυκόφτη που διαθέτουμε αλέθουμε τα σκόρδα με το ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν ένας λείος, ημίρρευστος πολτός.
  • Σκορπίζουμε το φρεσκοτριμμένο πιπέρι σε μια μεγάλη πιατέλα. Αδειάζουμε εκεί τη μακαρονάδα και περιχύνουμε με το σκορδόλαδο.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σερβιριστεί ο καθένας στο πιάτο του. Σε κάθε μερίδα ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment