Ηράκλειο: 20oC

Πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε την ημέρα;

18.10.2025, 22:08

Τι αναφέρει ο ΠΟΥ

Το αλάτι έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του πολιτισμού και είναι αυτό που δίνει γεύση στα φαγητά μας.

Από τις πρώτες νεολιθικές κοινωνίες μέχρι τις μεγάλες αυτοκρατορίες, δεν αποτέλεσε μόνο βασικό συστατικό στη μαγειρική, αλλά και πολύτιμο αγαθό που διαμόρφωσε εμπορικούς δρόμους, προκάλεσε πολέμους και επαναστάσεις και συνέβαλε στη δημιουργία πλούτου και δύναμης.

«Αν υπήρχε τρόπος να μετρήσει κανείς την επιρροή του αλατιού στον παγκόσμιο πολιτισμό, θα βρισκόταν σίγουρα στην κορυφή», σημειώνει εύστοχα ο Γάλλος επιστημονικός συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής Χημείας Dr Pierre Laszlo στο βιβλίο του «Salt: Grain of Life» (2001). «Ένα φαινομενικά ταπεινό υλικό όχι μόνο άλλαξε τον τρόπο που τρώμε, αλλά και τον τρόπο που ταξιδεύουμε, που συντηρούμε, που εμπορευόμαστε, τελικά, τον τρόπο που υπάρχουμε»,συμπληρώνει.

αλάτι Πηγή: pexels

 

Αλάτι – Η αλμυρή του ιστορία

Το αλάτι δεν ανακαλύφθηκε σε μια στιγμή, ούτε από έναν λαό. Είναι φυσικό στοιχείο που προϋπήρχε του ανθρώπου και αποτέλεσε στοιχείο της διατροφής του ήδη από τη Νεολιθική εποχή. Ίχνη παραγωγής και χρήσης εντοπίζονται στην Κίνα από το 6000 π.Χ., ενώ ήδη από το 2700 π.Χ. το συναντάμε σε κινεζικά, ιατρικά κείμενα. Στη Μεσοποταμία και την Αρχαία Αίγυπτο, το αλάτι κατείχε ιδιαίτερη θέση, από τη μαγειρική έως την ταρίχευση. Στην Ευρώπη η ορυκτή του εκδοχή εξορυσσόταν ήδη από το 1500 π.Χ. στο Χάλστατ της σημερινής Αυστρίας, το οποίο θεωρείται από τις αρχαιότερες τοποθεσίες εξόρυξης αλατιού στον κόσμο με φυσικά και πολιτιστικά απομεινάρια, σύμφωνα με την UNESCO. Οι Ρωμαίοι ήταν εκείνοι που οργάνωσαν πρώτοι ένα «μισθολόγιο» από αλάτι, το περίφημο salarium, απ’ όπου προέρχεται η αγγλική λέξη salary (μισθός). Αυτό που το καθιστά σημαντικό δεν είναι η γεύση, είναι η χρήση του ως συντηρητικό, καθώς πριν ανακαλυφθούν τα ψυγεία, ήταν η μοναδική μέθοδος συντήρησης. Γι’ αυτό και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το αλάτι χάραξε σύνορα, έστησε αυτοκρατορίες και όρισε εμπορικούς δρόμους, έχτισε την ισχύ πόλεων όπως η Βενετία και το Σάλτσμπουργκ και αποτέλεσε αφορμή για διαδηλώσεις όπως η Πορεία του Αλατιού από τον Μαχάτμα Γκάντι στην Ινδία το 1930.

Πώς προέκυψε το ζήτημα της δημόσιας υγείας

Ιστορικά, η προσθήκη ιωδίου στο αλάτι ξεκίνησε το 1924 και αποτέλεσε μία από τις πιο επιτυχημένες παρεμβάσεις δημόσιας υγείας του 20ού αιώνα.

Μέχρι τη δεκαετία του 1950, το ιωδιούχο αλάτι χρησιμοποιούταν ευρέως και σε άλλα τρόφιμα όπως το ψωμί.

Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μείωση στην πρόσληψη ιωδίου, κυρίως λόγω σημαντικών αλλαγών στη διατροφή.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν αλάτι χωρίς ιώδιο, ενώ η αρτοβιομηχανία έχει σταματήσει να προσθέτει ιώδιο στα προϊόντα της. Επιπλέον, οι καταναλωτικές προτιμήσεις στρέφονται όλο και περισσότερο σε ειδικά αλάτια, όπως το kosher ή το ροζ αλάτι Ιμαλαίων, τα οποία δεν εμπλουτίζονται.

Πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε την ημέρα

Παρά την αλλαγή στις διατροφικές προτιμήσεις, σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να υποστηρίζει το ιωδιούχο αλάτι ως μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, το αλάτι, ή πιο σωστά το νάτριο που περιέχει, είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην ομαλή λειτουργία των μυών και των νεύρων. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη νατρίου έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, καρδιαγγειακών παθήσεων και νεφρικής δυσλειτουργίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 5 γρ. αλατιού την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε ένα κουταλάκι του γλυκού.

Πηγή: cantina.protothema.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την κατανάλωση μέχρι 5 γραμμάρια αλατιού την ημέρα.
  • Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Το ιωδιούχο αλάτι παραμένει σημαντική παρέμβαση δημόσιας υγείας για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και της αρτηριακής πίεσης.
  • Τα επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά περιέχουν αλάτι χωρίς ιώδιο, οδηγώντας σε μείωση της πρόσληψης ιωδίου.
πριν από 1 λεπτό
Πολιτική

Νίκος Δένδιας: «Ο Αγνωστος Στρατιώτης δεν μπορεί να είναι θέμα για το οποίο οι Ελληνες θα διχάζονται»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων σε μονάδα με 121 ζώα στην Κεφαλονιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Αθλητικά

ΟΦΗ: Ευχάριστα νέα για Χατζηθεοδωρίδη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Κόσμος

Ένοχη κρίθηκε νεαρή που επέμενε ότι είναι η Μαντλίν Μακάν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Με μαχαίρι μήκους 26 εκατοστών επιτέθηκε στον πατέρα της η 49χρονη στο Αγρίνιο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Λάρισα: Τρίχρονο παιδί παρασύρθηκε από ΙΧ στη Νέα Σμύρνη – Νοσηλεύεται στην χειρουργική κλινική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ελλάδα

Τέμπη: Δεκτή η παράσταση συγγενών θυμάτων Τεμπών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Κρήτη

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κλείδωσαν οι καταθέσεις «Φραπέ», «Χασάπη», Μυλωνάκη, Σκέρτσου, Μπρατάκου, Παπασταύρου στην Εξεταστική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

Στοχευμένη έρευνα της Δ.Α.Ο.Ε. στα κελιά των φυλακών Τρικάλων (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Κόσμος

Η Κίνα ρίχνει στη «θάλασσα» το νέο της υπερόπλο – Σε υπηρεσία το τρίτο και πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο της

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →