Θα σας ξετρελάνει όλους! Πρέπει να τη δοκιμάσετε!
Μαρμελάδα ντομάτα, με γλυκόξινη γεύση, ιδανική για να σερβίρετε τα τυριά σας, να αλείψετε σε καναπεδάκια, να γαρνίρετε ψητό κρέας ή κοτόπουλο. Είναι εύκολη, κατακόκκινη και υπέροχη στη γεύση.
Υλικά
Για τη γλυκόξινη μαρμελάδα ντομάτα
- 1 kg ντομάτες (ώριμες και σφιχτές)
- 1 φλ. ζάχαρη (ιδανικά μισή λευκή μισή μαύρη)
- 5 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου
- 1 μικρό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (μέγεθος καρυδιού)
- 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
Για το μείγμα μπαχαρικών
- 2-3 πρέζα/ες κύμινο σκόνη
- 2-3 πρέζα/ες καπνιστή πάπρικα
- 2-3 πρέζα/ες μπούκοβο
- 3-4 γαρίφαλα
- 1 μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας
- 2-3 μπαχάρια
Για το σερβίρισμα
- Λίγα φύλλα βασιλικού
- Κράκερ ή λεπτές φέτες φρυγανισμένο ψωμί
- Τυρί κατίκι ή άλλο κρεμώδες τυρί
- Λίγη κρέμα βαλσάμικου για το τελείωμα
Μαρμελάδα ντομάτα γλυκόξινη
- Προτιμήστε ντομάτες μακρόστενες (πομοντόρια), φρέσκες ή εμπορίου.
- Ξεκινώντας να φτιάξουμε την μαρμελάδα ντομάτα, πλένουμε και βγάζουμε την καρδιά της ντομάτας.
- Ζουλάμε να φύγουν τα σπόρια και κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές.
- Τις βάζουμε μέσα σε κατσαρόλα με χοντρή βάση και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τα μπαχαρικά σε σκόνη.
- Αφήνουμε να πάρουν βράση, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5΄.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα για περίπου 1 ώρα.
- Τότε, δένουμε σε τουλπάνι, το γαρύφαλλο, την κανέλα, τα μπαχάρια και τα ρίχνουμε στη μαρμελάδα ντομάτα.
- Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικου και ανακατεύουμε.
- Συνεχίζουμε και σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα για περίπου μισή ώρα.
- Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη, όταν ανοίγουμε δρόμο-αυλάκι, με την ξύλινη κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας. Δηλαδή εάν η διαδρομή που χαράζουμε δεν ξαναγεμίζει με υγρά και η μαρμελάδα μας είναι πυκνή, τότε είναι έτοιμη.
- Αφαιρούμε το τουλπάνι με τα μπαχαρικά από τη μαρμελάδα ντομάτα.
- Ισομοιράζουμε τη μαρμελάδα ντομάτα σε δύο αποστειρωμένα βάζα των 250 γραμ.
- Γεμίζουμε τα βάζα με μαρμελάδα μέχρι το χείλος.
- Καλύπτουμε με τα καπάκια, αναποδογυρίζουμε τα βάζα επάνω στον πάγκο της κουζίνας.
- Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
- Η μαρμελάδα διατηρείται για τρεις εβδομάδες στο ψυγείο αφού κρυώσει.
Πηγή: argiro.gr

Δημοφιλή
Μπλεγμένος με τον ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής – Τι εξετάζουν οι αρχές
Εν ψυχρώ εκτέλεση 52χρονου στην Κίσσαμο: Για ένα χαστούκι βάφτηκε με αίμα η γιορτή κάστανου - Τι λέει η οικογένεια του δράστη
Πέντε «μοιραία» λάθη που κάνουν οι άνδρες στο σεξ – Τι αποκαλύπτουν οι ειδικοί
Κρήτη: Τι δήλωσε ο Κρητικός λυράρης Νίκος Ζωιδάκης για το φονικό στα Χανιά
«Πέρασε» γεννεές δεκατέσσερις τον πρώην υπουργό
Βαρύ το πένθος για τον αναπληρωτή υπουργό - Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του
Γνωστός τραγουδιστής υπέβαλε μήνυση εναντίον της πρώην συντρόφου του - Της πέρασαν χειροπέδες
Σταύρος Ζαλμάς: Πήγα σε δημόσιο νοσοκομείο, έκανα εξετάσεις για AIDS, τις πήρα και τις πήγα στον διευθυντή
Σοκ στα Χανιά από την εν ψυχρώ εκτέλεση 52χρονου: Σκότωσε το «αίμα» του ενώ χόρευε στο πανηγύρι - Φόβοι για βεντέτα