Ηράκλειο: 26oC

Μαρμελάδα ντομάτα γλυκόξινη

28.09.2024, 5:32

Θα σας ξετρελάνει όλους! Πρέπει να τη δοκιμάσετε!

Μαρμελάδα ντομάτα, με γλυκόξινη γεύση, ιδανική για να σερβίρετε τα τυριά σας, να αλείψετε σε καναπεδάκια, να γαρνίρετε ψητό κρέας ή κοτόπουλο. Είναι εύκολη, κατακόκκινη και υπέροχη στη γεύση.

Υλικά

Για τη γλυκόξινη μαρμελάδα ντομάτα

  • 1 kg ντομάτες (ώριμες και σφιχτές)
  • 1 φλ. ζάχαρη (ιδανικά μισή λευκή μισή μαύρη)
  • 5 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου
  • 1 μικρό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (μέγεθος καρυδιού)
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Για το μείγμα μπαχαρικών

  • 2-3 πρέζα/ες κύμινο σκόνη
  • 2-3 πρέζα/ες καπνιστή πάπρικα
  • 2-3 πρέζα/ες μπούκοβο
  • 3-4 γαρίφαλα
  • 1 μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας
  • 2-3 μπαχάρια

Για το σερβίρισμα

  • Λίγα φύλλα βασιλικού
  • Κράκερ ή λεπτές φέτες φρυγανισμένο ψωμί
  • Τυρί κατίκι ή άλλο κρεμώδες τυρί
  • Λίγη κρέμα βαλσάμικου για το τελείωμα

Μαρμελάδα ντομάτα γλυκόξινη

  • Προτιμήστε ντομάτες μακρόστενες (πομοντόρια), φρέσκες ή εμπορίου.
  • Ξεκινώντας να φτιάξουμε την μαρμελάδα ντομάτα, πλένουμε και βγάζουμε την καρδιά της ντομάτας.
  • Ζουλάμε να φύγουν τα σπόρια και κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές.
  • Τις βάζουμε μέσα σε κατσαρόλα με χοντρή βάση και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τα μπαχαρικά σε σκόνη.
  • Αφήνουμε να πάρουν βράση, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5΄.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα για περίπου 1 ώρα.
  • Τότε, δένουμε σε τουλπάνι, το γαρύφαλλο, την κανέλα, τα μπαχάρια και τα ρίχνουμε στη μαρμελάδα ντομάτα.
  • Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικου και ανακατεύουμε.
  • Συνεχίζουμε και σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα για περίπου μισή ώρα.
  • Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη, όταν ανοίγουμε δρόμο-αυλάκι, με την ξύλινη κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας. Δηλαδή εάν η διαδρομή που χαράζουμε δεν ξαναγεμίζει με υγρά και η μαρμελάδα μας είναι πυκνή, τότε είναι έτοιμη.
  • Αφαιρούμε το τουλπάνι με τα μπαχαρικά από τη μαρμελάδα ντομάτα.
  • Ισομοιράζουμε τη μαρμελάδα ντομάτα σε δύο αποστειρωμένα βάζα των 250 γραμ.
  • Γεμίζουμε τα βάζα με μαρμελάδα μέχρι το χείλος.
  • Καλύπτουμε με τα καπάκια, αναποδογυρίζουμε τα βάζα επάνω στον πάγκο της κουζίνας.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  • Η μαρμελάδα διατηρείται για τρεις εβδομάδες στο ψυγείο αφού κρυώσει.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 1 ώρα
Υγεία

Πόσο ασφαλές είναι να τρώμε τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα – Αγροτικό καρφώθηκε σε στάση λεωφορείου (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Πολιτική

Σοφία Ζαχαράκη: Το δημογραφικό αλλάζει τις δυναμικές των σχολείων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Λαμία: Δέντρο έπεσε σε παιδική χαρά λόγω των ισχυρών ανέμων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ: Mίσθωνε βοσκοτόπι για το κοπάδι της… 480 χιλιόμετρα μακριά!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Κρήτη

Έλος Κισσάμου: Πεταμένο σε χωράφι στο Ελαφονήσι εντοπίστηκε το όπλο του εγκλήματος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Μοσχάτο: Παρέα 15 ατόμων ξυλοκόπησε ανήλικο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ηράκλειο

Ηράκλειο: 32χρονη κατήγγειλε 59χρονο για βιασμό – Συνελήφθη και επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Κόσμος

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στην Τουρκία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Κόσμος

Βραζιλία: Μυστηριώδης θάνατος influencer, εκκολαπτόμενης πολιτικού

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →