Ηράκλειο: 25oC

«Μετασεισμοί» στον τουρισμό: Πλώρη για Κρήτη βάζει η κρουαζιέρα της Σαντορίνης

10.02.2025, 10:29

Το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο για τις επιπτώσεις στον ήδη λαβωμένο τουρισμό της Σαντορίνης – Πώς επηρεάζεται η Κρήτη

Βαρόμετρο για τις επιπτώσεις στον ήδη λαβωμένο σε σχέση με προηγούμενα έτη τουρισμό της Σαντορίνης συνοστούν αφενός η διάρκεια των διαδοχικών σεισμικών δονήσεων, αλλά και η ένταση του φαινομένου που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Αυτό επί της ουσίας θα κρίνει τις επιπτώσεις στις ταξιδιωτικές ροές προς το νησί, καθώς η εξέλιξη του φαινόμενου των σεισμών βρίσκεται στο μικροσκόπιο όλων όσοι εμπλέκονται με τον κλάδο, τουριστικοί οργανισμοί, αεροπορικές εταιρείες, πρακτορεία, διαχειριστές αεροδρομίων και ξενοδόχοι.

Στο καλύτερο σενάριο, το φαινόμενο δίνει ένα σεισμό – όπως προβλέπεται από τους ειδικούς – μεγέθους 5,5 – 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκτονώνεται, με ελάχιστες συνέπειες για τον τουρισμό της Σαντορίνης.

Στο χειρότερο σενάριο, οι μετασεισμοί συνεχίζονται – όπως συνέβη και στο Αρκαλοχώρι – μετά το μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ, τα φαινόμενο εξελίσσεται για πολλές εβδομάδες ή/και μήνες, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τις κρατήσεις, κάτι που ενδεχομένως μεσοπρόθεσμα επηρεάσει το σύνολο του τουρισμού στο νότιο Αιγαίο.

Ενδεικτικά, τo κρουαζιερόπλοιο Viking Star που θα άνοιγε την περίοδο κρουαζιέρας στη Σαντορίνη, ελλιμενίστηκε στη Σούδα με 893 επιβάτες και 470 μέλη πληρώματος. Οι επιβάτες θα αποβιβαστούν στη Σούδα και ως την αναχώρηση στις 17.00 το απόγευμα μπορούν να περιηγηθούν στα Χανιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σούδα αναμένει ως και 181 προγραμματισμένα δρομολόγια κρουαζιέρας, ενώ ίδια πηγή σημειώνει ότι τα πλοία μέσα στο 2025 αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στο Αιγαίο.

Ακόμα πιο αρνητικές θα είναι βεβαίως οι επιπτώσεις σε περίπτωση που ξεκινήσει οποιαδήποτε ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς παραδοσιακά αποτελεί ψυχολογικά αποτρεπτικό παράγοντα για τους ταξιδιώτες και νούμερο ένα κίνδυνο για την ασφάλεια της αεροπλοΐας.

Χαρακτηριτικό παράδειγμα είναι και η Ρόδος, όπου το 2023 εξαιτίας των πυρκαγιών και των πλημμυρικών φαινομένων της ίδιας χρονιάς, σύμφωνα με μελέτη του τμήματος οικονομικής ανάλυσης συστημικής Τράπεζας, εκείνες οι καλοκαιρινές πυρκαγιές και πλημμύρες κόστισαν περί τις 500.000 αφίξεις. Συγκεκριμένα, ενώ το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου του 2023 οι αφίξεις ήταν 6,5% υψηλότερα από του 2019, ο Αύγουστος έκλεισε στο -4% σε σχέση με το 2019.

Ωστόσο πέρυσι η Ρόδος είχε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις επιβατικής κίνησης και τουριστικών ροών, γεγονός που οι ειδικοί αποδίδουν εν μέρει και στην άρτια οργάνωση και διαχείριση των πυρκαγιών της προηγούμενης χρονιάς, αλλά και στην προβολή που απέκτησε το νησί έστω και για αρνητικό λόγο.

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα