Νέα επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι λίγο ελαιόλαδο την ημέρα μπορεί να συμβάλει στην εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά, το ελαιόλαδο πρόκειται για βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι μισή κουταλιά ελαιόλαδο την ημέρα μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου της άνοιας.
Στα πλαίσια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 92.000 συμμετέχοντες σε διάστημα 28 ετών. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες και την κατανάλωση ελαιόλαδου ανά τέσσερα χρόνια.
Όσοι κατανάλωναν περισσότερα από επτά γραμμάρια (περίπου μισή κουταλιά της σούπας) ελαιόλαδο την ημέρα φάνηκαν να έχουν 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από άνοια σε σύγκριση με όσους το κατανάλωναν σπάνια ή ποτέ.
pexels
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης που μπορεί να εντοπίσει συσχετίσεις, αλλά δεν μπορεί να προσδιορίσει αιτία και αποτέλεσμα.
Με άλλα λόγια, δεν είναι σαφές αν το ίδιο το ελαιόλαδο μειώνει άμεσα τον κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την άνοια ή αν παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.
Πώς βοηθά το ελαιόλαδο την γνωστική υγεία;
Ενώ δεν υπάρχει μια μαγική τροφή που να μας προφυλάσσει από την άνοια, η συμπερίληψη του ελαιόλαδου στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην γνωστική υγεία.
«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι το ελαιόλαδο, όπως και άλλες πηγές ακόρεστων λιπαρών, είναι σημαντικές για διάφορες πτυχές της καρδιαγγειακής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης αλλά και του κινδύνου καρδιακής νόσου» σημειώνουν οι ερευνητές.
Η σχέση μεταξύ της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου επιβεβαιώνεται και από επιστημονικές μελέτες.
Για παράδειγμα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association αναφέρει ότι τα άτομα με υψηλότερη βαθμολογία κινδύνου καρδιακής νόσου φάνηκαν να έχουν χειρότερη γνωστική λειτουργία από εκείνα με χαμηλότερο κίνδυνο, γεγονός που υποδηλώνει πως ό,τι είναι καλό για την καρδιά είναι επίσης καλό για τον εγκέφαλο.
Σημαντική η υγιεινή διατροφή συνολικά
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να εστιάζουμε στις διατροφικές μας συνήθειες συνολικά αντί να βασιζόμαστε μονομερώς σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Θυμηθείτε ότι η υγεία του εγκεφάλου εξαρτάται από την διατροφή και από διάφορους άλλους παράγοντες, όπως η φυσική δραστηριότητα και ο ύπνος.
Ξεκινήστε από την υγιεινή διατροφή, καθώς ακολουθώντας ένα διατροφικό πλάνο που «θωρακίζει» την καρδιά μπορεί να ωφεληθεί και η εγκεφαλική λειτουργία, μειώνοντας τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης και άνοιας.
Πηγή: tovima.gr
Σύνοψη άρθρου
- Η κατανάλωση μισής κουταλιάς ελαιόλαδου καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια κατά 28%.
- Η μελέτη ανέλυσε διατροφικές συνήθειες 92.000 ατόμων σε διάστημα 28 ετών, επισημαίνοντας τη σημασία του ελαιόλαδου στη μεσογειακή διατροφή.
- Παρόλο που το ελαιόλαδο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, η μελέτη είναι παρατήρησης και δεν αποδεικνύει αιτιακή σχέση.
- Η υγεία του εγκεφάλου συνδέεται με την καρδιαγγειακή υγεία, τονίζοντας τη σημασία μιας συνολικά υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής.
Δημοφιλή
Βαρύ πένθος για τη Νένα Χρονοπούλου
«Μαύρη Τρίτη» για την Κρήτη – Τρεις αιφνίδιοι θάνατοι μέσα σε λίγες ώρες
Τζόκερ: Κρητικός ξύπνησε 100.000 ευρώ πλουσιότερος!
Εφιάλτης για 35χρονη στη Ρόδο: Νεαρός άνδρας την άρπαξε από το κεφάλι και την βίασε σε τουαλέτα νυχτερινού κέντρου
Τροχαίο δυστύχημα στο Λουτράκι - Μία νεκρή και 2 σοβαρά τραυματίες (Βίντεο)
Άγριος καυγάς μεταξύ γυναικών σε παραλία – Μάλωσαν για το τραγούδι που έπαιζε στο beach bar
Αδιανόητη τραγωδία στις ΗΠΑ: Νεκρό κοριτσάκι 10 χρονών μετά από φρικτά βασανιστήρια των γονιών του - Ξεψύχησε μόνο του (φωτό)
Ανείπωτη τραγωδία στη Λευκάδα: Βρέφος μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο
Άναψε «φωτιές» η Ιφιγένεια Τζόλα στις διακοπές της στην Ιταλία