Επιστήμονες αποκαλύπτουν πως το E.coli στα προϊόντα κρέατος ευθύνεται για εκατομμύρια λοιμώξεις
Μία ανατρεπτική μελέτη αλλάζει όσα γνωρίζαμε για τις ουρολοιμώξεις, καθώς αποκαλύπτει ότι σχεδόν το 20% των περιπτώσεων μπορεί να προέρχονται όχι από κακή υγιεινή ή σεξουαλική μετάδοση — αλλά από κατανάλωση μολυσμένου κρέατος.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό mBio και πραγματοποιήθηκε στη Νότια Καλιφόρνια, εξέτασε χιλιάδες δείγματα ούρων και προϊόντων κρέατος μεταξύ 2017 και 2021. Τα αποτελέσματα έδειξαν γενετική ταύτιση ανάμεσα στα βακτήρια E. coli που ανιχνεύθηκαν σε ασθενείς και εκείνα που βρέθηκαν σε προϊόντα κοτόπουλου, γαλοπούλας, χοιρινού και βοδινού από σούπερ μάρκετ της περιοχής.
Σύμφωνα με τον καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας Λανς Πράις του Πανεπιστημίου George Washington, «τα ευρήματα αποδεικνύουν μια σαφή, άμεση σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και στις λοιμώξεις του ουροποιητικού».
Η μελέτη επισημαίνει επίσης πως οι περιοχές με χαμηλό εισόδημα αντιμετωπίζουν έως και 60% υψηλότερο κίνδυνο, εξαιτίας ανεπαρκών συνθηκών αποθήκευσης και συσκευασίας. Οι ειδικοί ζητούν αυστηρότερους ελέγχους στην επεξεργασία και διακίνηση κρέατος, καθώς και εκπαίδευση καταναλωτών για την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης στην κουζίνα.
Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι το E. coli είναι υπεύθυνο για 6 έως 8 εκατομμύρια ουρολοιμώξεις ετησίως μόνο στις ΗΠΑ, ενώ προειδοποιούν για τον κίνδυνο ανθεκτικών στελεχών που δυσκολεύουν τη θεραπεία με αντιβιοτικά.
«Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι το σχολαστικό μαγείρεμα και η σωστή καθαριότητα στην προετοιμασία του φαγητού», τονίζει η μελέτη.
Η νέα αυτή ανακάλυψη ανοίγει έναν νέο δρόμο στη δημόσια υγεία, συνδέοντας άμεσα τη διατροφή με τη μικροβιακή ασφάλεια και την πρόληψη των λοιμώξεων που έως τώρα αποδίδονταν αποκλειστικά σε άλλους παράγοντες.
Σύνοψη άρθρου
- Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το E.coli σε κρέας ευθύνεται για περίπου το 20% των ουρολοιμώξεων.
- Η μελέτη στη Νότια Καλιφόρνια έδειξε γενετική ταύτιση των βακτηρίων E. coli από κρέας και ασθενείς.
- Περιοχές με χαμηλό εισόδημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω ανεπαρκών συνθηκών αποθήκευσης.
- Συνιστάται σχολαστικό μαγείρεμα και καθαριότητα για την πρόληψη διασταυρούμενης μόλυνσης.

Δημοφιλή
Σταύρος Ζαλμάς: Πήγα σε δημόσιο νοσοκομείο, έκανα εξετάσεις για AIDS, τις πήρα και τις πήγα στον διευθυντή
ΟΠΕΚΕΠΕ: Σφραγίδα Δήμου στην Κρήτη στα χέρια δημοτικού συμβούλου με ΚΥΔ
«Είδα τον ευχούλη»: Η αντίδραση αγρότη στο First Dates όταν είδε ότι το ραντεβού του είχε αξύριστες μασχάλες...
Viral η Καραμήτρου στη προσπάθεια της να μην γελάσει με τα μαλλιά του μελισσοκόμου on air (βίντεο)
Αιματηρή συμπλοκή τα ξημερώματα: 50χρονος μαχαίρωσε αστυνομικό και πυροβολήθηκε από συνάδελφό του
Βάνα Μπάρμπα: «Με πρόδωσαν δικοί μου άνθρωποι – Από τη στενοχώρια ανέβασα πίεση και έπαθα εγκεφαλικό»
Μαρία Σολωμού: «Έχω αρκετό καιρό τώρα που παλεύω για την αγχώδη διαταραχή» (βίντεο)
Έγινε κουμπάρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάντρεψε τον συνεργάτη του Ελπιδοφόρο Παπανικολόπουλο με την Εβίνα Γιακουμάτου
Κρήτη: Θρήνος για την αγαπητή Ελένη που «έσβησε» πρόωρα