Ηράκλειο: 28oC

Νεφρά: Το δημοφιλές ρόφημα που τα θωρακίζει

24.06.2024, 5:00

Ένα φλιτζάνι την ημέρα αρκεί

Δεν υπάρχει ίσως ρόφημα που να έχει μελετηθεί περισσότερο από τον καφέ, με τις περισσότερες έρευνες να συγκλίνουν στα οφέλη που προσφέρει η μέτρια κατανάλωσή του σε όλα τα επίπεδα. Στο ίδιο μήκος κύματος και πρόσφατη μελέτη από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Johns Hopkins, που αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση ακόμα και ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξείας νεφρικής βλάβης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ygeiamou.gr, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Kidney International Reports, όσοι έπιναν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ κάθε μέρα είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο με τις μεγαλύτερες μειώσεις να παρατηρούνται στην ομάδα που έπινε δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, μειώνοντας τον κίνδυνο κατά 22%-23%. Ακόμα όμως και τα άτομα με συννοσηρότητες, όπως η αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ο σακχαρώδης διαβήτη, είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν ποτέ καφέ.

«Ήδη γνωρίζουμε ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με την πρόληψη χρόνιων και εκφυλιστικών ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι ηπατικές νόσοι», επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Chirag Parikh, διευθυντής του Τμήματος Νεφρολογίας και καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Μελέτη Κινδύνου Αθηροσκλήρωσης στις Κοινότητες, μια συνεχιζόμενη έρευνα καρδιαγγειακών παθήσεων σε τέσσερις κοινότητες των ΗΠΑ, οι ερευνητές αξιολόγησαν 14.207 ενήλικες με διάμεση ηλικία τα 54 έτη. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τα φλιτζάνια καφέ που έπιναν ημερησίως για 24 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν 1.694 περιπτώσεις οξείας νεφρικής βλάβης.

Ποια είναι όμως εκείνη η λειτουργία του καφέ που τον καθιστά σύμμαχο για τα νεφρά;

Σύμφωνα με τον δρ. Chirag Parikh, αυτό οφείλεται «είτε στις βιολογικά ενεργές ενώσεις σε συνδυασμό με την καφεΐνη είτε απλώς στην ίδια την καφεΐνη, η οποία βελτιώνει την αιμάτωση και τη χρήση οξυγόνου από τα νεφρά».

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει επίσης ότι τα πρόσθετα του καφέ, όπως το γάλα, η κρέμα σαντιγύ, η ζάχαρη ή τα γλυκαντικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο και να δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα, που κρίνεται απαραίτητη ούτως ή άλλως, έτσι ώστε να καθοριστούν οι δραστικοί μηχανισμοί του καφέ που προστατεύουν τα νεφρά και ειδικότερα σε κυτταρικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης:

Το φυσικό αγχολυτικό που δρα σε 20 λεπτά

Ραγδαία αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στην Ευρώπη

Καρκίνος μαστού: Ποιος παράγοντας αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου

πριν από 7 λεπτά
Style

Τα παγωτά των ’80s που μας ξυπνούν αναμνήσεις σήμερα!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Κόσμος

Diddy: Δικαστική νίκη για τον μουσικό παραγωγό – Απορρίφθηκε αγωγή εις βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Κρήτη

Θλίψη στο Λασίθι: «Έφυγε» ο Γιώργος Βελημβασάκης – Αύριο 28/8 το τελευταίο αντίο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Κεφαλονιά: Σπείρα προσποιείται τους τεχνικούς που… μετρούν το ίντερνετ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Γυναικοκτονία στον Βόλο: Την επιμέλεια των παιδιών την αναλαμβάνει η θεία τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ηράκλειο

Μαρία Αντωνακάκη στο cretaone: «Η εστίαση λειτουργεί υπό καθεστώς τρομοκρατίας»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Πηγαδάκια

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Κόσμος

Η Νιγηρία «κόβει» τις εξαγωγές καρυδιών – Πλήγμα στη βιομηχανία καλλυντικών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Υγεία

Αυτοάνοσα: Η αντιφλεγμονώδης διατροφή ανακουφίζει

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Ελλάδα

Χειροπέδες σε 24χρονο που παρακολουθούσε επιχειρηματία στη Βούλα για να τον ληστέψει

Διαβάστε περισσότερα