Ηράκλειο: 24oC

Νοέμβριος 2024: Τα φρούτα και τα λαχανικά του μήνα

18.11.2024, 14:53

Ο Νοέμβριος είναι ιδανικός μήνας για υγιεινές συνταγές 

Το φθινόπωρο είναι μια εποχή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, καθώς πολλές ποικιλίες είναι ώριμες και έτοιμες για συγκομιδή.

Ακολουθούν τα κυριότερα φρούτα και λαχανικά που είναι διαθέσιμα αυτόν τον μήνα:

Φρούτα

  • Ακτινίδιο
  • Λωτός
  • Μανταρίνι
  • Πορτοκάλι

Λαχανικά

  • Αγκινάρα
  • Κουνουπίδι
  • Λαχανάκι Βρυξελλών
  • Μπρόκολο
  • Πράσο
  • Ράπα
  • Τσουκνίδα

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εποχής προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως:

  1. Φρεσκάδα: Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι συνήθως πιο φρέσκα, καθώς συλλέγονται από το χωράφι στην κατάλληλη χρονική στιγμή και διατίθενται άμεσα στους καταναλωτές.
  2. Γεύση: Είναι πιο γευστικά, καθώς έχουν ωριμάσει φυσικά και συγκομίζονται όταν είναι πλήρως ώριμα, προσφέροντας καλύτερη γεύση και άρωμα.
  3. Θρεπτικά συστατικά: Είναι πλουσιότερα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, καθώς καταναλώνονται σε χρονική στιγμή που έχουν αναπτύξει πλήρως τα θρεπτικά τους συστατικά.
  4. Οικονομία: Τα εποχικά προϊόντα είναι συνήθως πιο οικονομικά, καθώς η προσφορά τους είναι υψηλή και οι παραγωγοί δεν χρειάζεται να επιβαρυνθούν με μεταφορικά κόστη από μακριά.
  5. Μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα: Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που καλλιεργούνται τοπικά και είναι εποχής μειώνει την ανάγκη για μακρινές μεταφορές, ελαχιστοποιώντας τις εκπομπές CO2.
  6. Υποστήριξη τοπικής οικονομίας: Αγοράζοντας εποχικά προϊόντα, υποστηρίζετε τους τοπικούς αγρότες και ενισχύετε την τοπική οικονομία.
  7. Ποικιλία στη διατροφή: Η εναλλαγή φρούτων και λαχανικών ανάλογα με την εποχή προάγει τη διατροφική ποικιλία και ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή.

Πώς θα καταλάβεις ότι είναι φρέσκα τα φρούτα;

Ωριμότητα των φρούτων

Βεβαιώσου ότι το φρούτο που επιλέγεις είναι ώριμο, ώστε να έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Καλό θα είναι να αποφύγεις να επιλέξεις για κατανάλωση φρούτα που είναι υπερώριμα – εκτός φυσικά αν θέλεις να φτιάξεις κάποια μαρμελάδα ή κομπόστα – καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τη συγκομιδή τους, είτε ότι οι συνθήκες συντήρησης ήταν ακατάλληλες.

Σημεία που χρειάζεται να εστιάσεις:

  • Tο χαρακτηριστικό τους έντονο και ζωντανό χρώμα
  • Tη νωπή μυρωδιά τους
  • Tην υφή τους, δηλαδή να είναι ούτε πολύ μαλακά, ούτε σκληρά

Αφυδάτωση των φρούτων

Ένα ακόμη σημείο που αξίζει να δώσεις σημασία είναι η ενυδάτωση του φρούτου. Συνήθως, ένα φρούτο το οποίο είναι αφυδατωμένο σημαίνει ότι είναι και λιγότερο φρέσκο.

Ακόμα και αν επιλέξεις να το φας, θα χρειαστεί να καθαρίσεις μεγάλο μέρος από το εξωτερικό του φρούτου, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών του φρούτου χάνεται, καθώς και ότι αυξάνουμε τη σπατάλη του φαγητού (κάτι που φυσικά δε το θέλουμε!).

Κι αν σε αυτό το σημείο αναρωτιέσαι «Πώς μπορείς να αναγνωρίσεις την ενυδάτωση του φρούτου;», τότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να την αναγνωρίσεις από:

  • το έντονο χρώμα του φρούτου
  • τα πράσινα φύλλα και κοτσάνια, εφόσον υπάρχουν στο φρούτο
  • το συμπαγή και ομοιόμορφο φλοιό του φρούτου

Ακεραιότητα του φρούτου

Ξέρω ότι όταν ενδεχομένως, βλέπεις κάποια σημάδια – χτυπήματα ή ακόμα και μαύρες κηλίδες πάνω στο φρούτο, συχνά θα δώσεις χρόνο να το επεξεργαστείς λίγο παραπάνω για το αν είναι «καλό το φρούτο». Κάτι που ισχύει φυσικά! Είναι σημαντικό όταν επιλέγεις ένα φρούτο εποχής να αποφύγεις φρούτα με κηλίδες, χτυπήματα ή τρύπες, καθώς με τον τρόπο αυτό το φρούτο εκτείθεται περισσότερο χρόνο στο οξυγόνο. Το οξυγόνο με τη σειρά του μειώνει τη διάρκεια ζωής του φρούτου, καθώς επίσης χάνονται και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες.

Πηγή: minervahorio.gr & tsachaki.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα