Ηράκλειο: 15oC

Ντομάτα γεμιστή με τυριά και πέστο βασιλικού με αμύγδαλα

27.07.2025, 20:33

Ένα απίθανο ορεκτικό στο τραπέζι μας

Πρωτότυπες γεμιστές ντομάτες, με τυριά κι ένα πολύ νόστιμο πέστο βασιλικού με αμύγδαλο αντί για κουκουνάρι – ένα απίθανο ορεκτικό.

Ιδανικές και για έναν καλοκαιρινό μπουφέ.

Οι ντομάτες γεμίζονται με ένα απίθανο τυρένιο μείγμα από φέτα, ανθότυρο και γραβιέρα και αρωματίζονται με δροσερό και μυρωδάτο πέστο βασιλικού. Σε αυτή την τόσο φίνα εκδοχή μπορούν να παίξουν το ρόλο ενός πρωτότυπου ορεκτικού σε ένα γιορτινό τραπέζι.

30′ προετοιμασία
25′ ψήσιμο
Σύνολο: 55′

Υλικά

Μερίδες: 6 (ως ορεκτικό)
12 μικρές ντομάτες
300 γρ. φέτα, χοντροτριμμένη
300 γρ. ανθότυρο ή μανούρι, θρυμματισμένο
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
1 δόση πέστο βασιλικού*
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Κόβουμε από τις ντομάτες ένα καπάκι και με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα. Τα καπάκια τα κρατάμε στην άκρη. Αλατίζουμε τις «κούπες» και τις αφήνουμε ανάποδα στο ταψί όπου θα τις ψήσουμε (θα πρέπει να τις χωράει ακριβώς), μέχρι να τις χρειαστούμε. Λιώνουμε τη σάρκα τους στον πολυκόφτη και σουρώνουμε τον πολτό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στο μπολ με τον σουρωμένο χυμό ντομάτας προσθέτουμε τα τυριά, αλατοπίπερο και τα 2/3 του πέστο, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις ντομάτες.
Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, βάζουμε τα «καπάκια» στις ντομάτες και τις ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20-25 λεπτά.
Τις σερβίρουμε χλιαρές, με το υπόλοιπο πέστο βασιλικού.
Μυστικά
*Πέστο βασιλικού με γραβιέρα και αμύγδαλα: Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη 20 γρ. φύλλα βασιλικού, προτιμότερο πλατύφυλλου, με 1 σκελίδα σκόρδο και 30 γρ. αμύγδαλα λευκά. Ρίχνουμε σταδιακά 100 ml ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε 80 γρ. γραβιέρα τριμμένη και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Οι γεμιστές ντομάτες περιέχουν φέτα, ανθότυρο και γραβιέρα, με πέστο βασιλικού και αμύγδαλο.
  • Το πέστο βασιλικού γίνεται με γραβιέρα και αμύγδαλα αντί για κουκουνάρι, προσφέροντας μια δροσερή γεύση.
  • Η διαδικασία προετοιμασίας και ψησίματος συνολικά διαρκεί 55 λεπτά.
  • Σερβίρονται χλιαρές και μπορούν να αποτελέσουν ένα πρωτότυπο ορεκτικό σε γιορτινό τραπέζι.
πριν από 2 ώρες
Υγεία

Ποιες είναι οι 8 καλύτερες τροφές για τον θυρεοειδή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Συνταγή για ομελέτα φούρνου με λαχανικά και φέτα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Αθλητικά

Euroleague: Απογοήτευσε ο Παναθηναϊκός στο Βελιγράδι, ήττα 86-68 από τον Ερυθρό Αστέρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Πολιτική

Πιερρακάκης: «Τα ΕΛΤΑ είχαν 7,5 εκατομμύρια ευρώ έλλειμμα το μήνα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Υγεία

Σε έξαρση οι ιοί και οι λοιμώξεις στην Ευρώπη – Η εικόνα στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κόσμος

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη για διαβουλεύσεις σχετικά με το σχέδιο εκεχειρίας στη Γάζα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2672: Δείτε τους τυχερούς αριθμούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Πατέρας Στάθη Λαζαρίδη: «Κανείς δεν μιλάει στην Κρήτη, γιατί το θεωρούν ρουφιανιά»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Λάρισα: Ποινή φυλάκισης δύο ετών για τον 41χρονο που κυνηγούσε γυναίκα με τσεκούρι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Πολιτισμός

Πένθος στον καλλιτεχνικό κόσμο: «Έφυγε» ο εικαστικός και σκηνογράφος Νίκος Στεφάνου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →