Ηράκλειο: 13oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Ντομάτα γεμιστή με τυριά και πέστο βασιλικού με αμύγδαλα

27.07.2025, 20:33

Ένα απίθανο ορεκτικό στο τραπέζι μας

Πρωτότυπες γεμιστές ντομάτες, με τυριά κι ένα πολύ νόστιμο πέστο βασιλικού με αμύγδαλο αντί για κουκουνάρι – ένα απίθανο ορεκτικό.

Ιδανικές και για έναν καλοκαιρινό μπουφέ.

Οι ντομάτες γεμίζονται με ένα απίθανο τυρένιο μείγμα από φέτα, ανθότυρο και γραβιέρα και αρωματίζονται με δροσερό και μυρωδάτο πέστο βασιλικού. Σε αυτή την τόσο φίνα εκδοχή μπορούν να παίξουν το ρόλο ενός πρωτότυπου ορεκτικού σε ένα γιορτινό τραπέζι.

30′ προετοιμασία
25′ ψήσιμο
Σύνολο: 55′

Υλικά

Μερίδες: 6 (ως ορεκτικό)
12 μικρές ντομάτες
300 γρ. φέτα, χοντροτριμμένη
300 γρ. ανθότυρο ή μανούρι, θρυμματισμένο
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
1 δόση πέστο βασιλικού*
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Κόβουμε από τις ντομάτες ένα καπάκι και με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα. Τα καπάκια τα κρατάμε στην άκρη. Αλατίζουμε τις «κούπες» και τις αφήνουμε ανάποδα στο ταψί όπου θα τις ψήσουμε (θα πρέπει να τις χωράει ακριβώς), μέχρι να τις χρειαστούμε. Λιώνουμε τη σάρκα τους στον πολυκόφτη και σουρώνουμε τον πολτό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στο μπολ με τον σουρωμένο χυμό ντομάτας προσθέτουμε τα τυριά, αλατοπίπερο και τα 2/3 του πέστο, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις ντομάτες.
Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, βάζουμε τα «καπάκια» στις ντομάτες και τις ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20-25 λεπτά.
Τις σερβίρουμε χλιαρές, με το υπόλοιπο πέστο βασιλικού.
Μυστικά
*Πέστο βασιλικού με γραβιέρα και αμύγδαλα: Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη 20 γρ. φύλλα βασιλικού, προτιμότερο πλατύφυλλου, με 1 σκελίδα σκόρδο και 30 γρ. αμύγδαλα λευκά. Ρίχνουμε σταδιακά 100 ml ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε 80 γρ. γραβιέρα τριμμένη και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Οι γεμιστές ντομάτες περιέχουν φέτα, ανθότυρο και γραβιέρα, με πέστο βασιλικού και αμύγδαλο.
  • Το πέστο βασιλικού γίνεται με γραβιέρα και αμύγδαλα αντί για κουκουνάρι, προσφέροντας μια δροσερή γεύση.
  • Η διαδικασία προετοιμασίας και ψησίματος συνολικά διαρκεί 55 λεπτά.
  • Σερβίρονται χλιαρές και μπορούν να αποτελέσουν ένα πρωτότυπο ορεκτικό σε γιορτινό τραπέζι.
πριν από 4 λεπτά
Ταξίδια

Ποιοι είναι οι προορισμοί που προτιμούν οι Έλληνες ταξιδιώτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Καμία παράταση – Μέχρι πότε η εξόφληση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Κόσμος

Γιοχάνεσμπουργκ: Μακελειό με τουλάχιστον 10 νεκρούς από επίθεση ενόπλων σε ταβέρνα (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Πηγαδάκια

Εγκαίνια βιτρίνας στην Πύλη Αγίου Γεωργίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Style

Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ηράκλειο

Βεβήλωσαν την φάτνη στην Πλατεία Ελευθερίας!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Όλο και περισσότερα τα περιστατικά με ανήλικους να γίνονται «λιώμα» από το αλκοόλ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Ελλάδα

Έληξε η προθεσμία για την πληρωμή του Δώρου των Χριστουγέννων, τι ισχύει εάν δεν καταβλήθηκε στους εργαζόμενους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 49 λεπτά
Κρήτη

Τραγωδία στον Μυλοπόταμο – Εντοπίστηκε νεκρός στο χωράφι του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 56 λεπτά
Οικονομία

Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα με τις αυξήσεις των μισθών το 2026

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →