Ηράκλειο: 32oC

Ντοματοκεφτέδες νησιώτικοι από την Αργυρώ

27.06.2024, 0:41

Τα υλικά και η εκτέλεση

Ντοματοκεφτέδες παραδοσιακοί με όλα τα μυστικά τους. Μια συνταγή που δεν λείπει από κανένα σπίτι το καλοκαίρι.

Υλικά

  • 5 ώριμες και σφιχτές ντομάτες (ή ντοματάκια Σαντορίνης)
  • 2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη (ψιλοκομμένη)
  • 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι (ψιλοκομμένο)
  • 1 κ.σ μπούκοβο (σποράκια καυτερής πιπεριάς
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι πικάντικο τριμμένο (ή σκληρή φέτα σε τρίμματα)
  • 4-5 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι. Τις βάζουμε σε μπολ.

Το μείγμα

  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, και τ’ ανακατεύουμε με κουτάλι για να μαραθούν απ’ την ντομάτα.
  • Ρίχνουμε τα μυρωδικά, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δυόσμο, και μετά το τυρί, το αυγό, το μπούκοβο και αλατοπιπερώνουμε.
  • Λίγο-λίγο ανακατεύοντας προσθέτουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό.

Στο τηγάνι

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και κουταλιά-κουταλιά τηγανίζουμε να ροδίσουν, περίπου 2-3΄ από κάθε πλευρά.
  • Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Μικρέ μυστικά

  • Χρειαζόμαστε ντομάτες ώριμες, κόκκινες και σφικτές, τις οποίες ψιλοκόβουμε στο χέρι και ποτέ δεν τις βάζουμε στο μπλέντερ.
  • Πρέπει οπωσδήποτε να ρίξουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέσα στις ψιλοκομμένες ντομάτες για να μαραθεί από τα οξέα της ντομάτας. Αλλιώς, δεν προλαβαίνει να τηγανιστεί μέσα στους ντοματοκεφτέδες.
  • Απαραίτητα στους πρέπει να βάλουμε μπόλικο φρέσκο δυόσμο.
  • Δεν ζυμώνουμε το μίγμα ποτέ. Παραδοσιακά δεν πλάθονται αλλά είναι ένας μείγμα πηχτό, το οποίο το ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά στο καυτό λάδι.
  • Επειδή τους κάνουνε έτσι στα νησιά τους λέμε και κουταλίτες.
  • Δεν θέλουν πολύ τηγάνισμα, ίσα να ροδίσουν.
  • Μην τους γυρνάτε συνέχεια, γιατί αντί να ροδίσουν, ρουφούν πολύ λάδι.
  • Ρίχνουμε λίγους λίγους για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
  • Το καυτό λάδι πρέπει να τους καλύπτει τελείως.
  • Στραγγίστε σε απορροφητικό χαρτί.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: