Ηράκλειο: 32oC

Ογκρατέν πατάτες με μπεσαμέλ

26.06.2024, 0:47

Τα υλικά και η εκτέλεση

Συνδυασμός από λεπτές φέτες πατάτας με κρεμώδη μπεσαμέλ, εύκολη συνταγή που θα λατρέψουν όλοι!

Υλικά

  • 1 φάκελο (54 γρ.) Μπεσαμέλ Γιώτης
  • 500 ml κρύο γάλα
  • 25 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 600 γρ. πατάτες καθαρισμένες
  • 100 γρ. τριμμένα τυριά που λιώνουν
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • Λίγο πιπέρι
  • Λίγο μαϊντανό για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μαντολίνο σε πολύ λεπτές σχεδόν διάφανες φέτες.
  • Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο αλάτι
  • Μόλις βράσει, ρίχνουμε τις πατάτες και βράζουμε για 10′.
  • Βουτυρώνουμε ένα μικρό πυρέξ και στα τοιχώματα.
  • Με τρυπητή κουτάλα στραγγίζουμε και μεταφέρουμε τις πατάτες στο βουτυρωμένο σκεύος. Τις στρώνουμε φροντίζοντας η μια φέτα να μισό καλύπτει την άλλη.
  • Κρατάμε 2 κ.σ. τριμμένα τυριά για την επιφάνεια και πασπαλίζουμε τις πατάτες με τα υπόλοιπα και την μισή παρμεζάνα.

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα και προσθέτουμε τον φάκελο Μπεσαμέλ Γιώτης χτυπώντας με μίξερ χειρός για 1′ περίπου, μέχρι να ομογενοποιηθεί αλλά να είναι ακόμα σχετικά ρευστή η υφή.
  • Περιχύνουμε τις πατάτες. Κουνάμε το ταψί να πάει παντού η κρέμα.
  • Ρίχνουμε στην επιφάνεια το λιωμένο βούτυρο.
  • Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και τις 2 κ.σ. τριμμένα τυριά.
  • Τοποθετούμε το ταψί, στη μεσαία σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190℃ στον αέρα.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: