Ηράκλειο: 23oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ώθησαν το πετρέλαιο στα 100 δολ.

15.04.2024, 0:05

Το αργό τύπου μπρεντ έχει αυξηθεί κατά 3,5% μέχρι στιγμής αυτό το μήνα

Στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι στραμμένη η προσοχή των αγορών και κυρίως στην αγορά του πετρελαίου καθώς το Brent εκτινάχθηκε εκ νέου πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι αφού το Ιράν δεσμεύτηκε να εκδικηθεί τη φονική αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία του στη Συρία την 1η Απριλίου, για την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή δεν αποκλείεται το πετρέλαιο θα κινηθεί προς τα 100 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα οι μετοχές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να δέχονται έντονες πιέσεις αφού ο S&P 500 την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε τη χειρότερη πτώση του από τον Οκτώβριο.

Οι φόβοι για περαιτέρω εκτίναξη των τιμών 

Ο κίνδυνος μιας άμεσης ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ είχε ήδη τουλάχιστον εν μέρει κοστολογηθεί, με το αργό μπρεντ να έχει αυξηθεί κατά 3,5% μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, ξεπερνώντας τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο. Η αντίδραση του πετρελαίου σε προηγούμενες επιθέσεις εναντίον της ναυτιλίας γύρω από τις ακτές της Υεμένης ήταν υποτονική, καθώς οι επιθέσεις αυτές δεν στόχευαν άμεσα τα ενεργειακά φορτία.

Τώρα, με την κλιμάκωση του Ιράν, οι traders θα εστιάσουν περισσότερο στις ροές μέσω του Στενού του Ορμούζ, ένα βασικό σημείο αποχέτευσης για περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου. Η ένταση σχετικά με πιθανές διακοπές εκεί θα μπορούσε να προσθέσει στο ασφάλιστρο κινδύνου του πετρελαίου με πιθανές εκτινάξεις σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης σε δεξαμενόπλοια.

Τι αναμένεται τις επόμενες ημέρες 

Οι traders μπορούν να περιμένουν ένα άλμα στο πετρέλαιο στο άνοιγμα της Δευτέρας πριν οι τιμές εξομαλυνθούν. Η αντίδραση του πετρελαίου πιθανότατα θα είναι συγκρατημένη μετά το σχόλιο του Ιράν ότι θεωρεί τα αντίποινα για την επίθεση στην πρεσβεία λήξαν και αν η άρνηση των ΗΠΑ να στηρίξουν τα άμεσα ισραηλινά αντίποινα αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Νεκρός 61χρονος που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

Αεροδρόμιο Σητείας: «Έρχονται» επιπλέον πτήσεις και μεγαλύτερα αεροσκάφη για το Πάσχα

Φαράγγι της Σαμαριάς: Συνεχίζεται η «μάχη» για την κατάσβεση της φωτιάς

ΠΑΓΝΗ: Πεντάωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 17 Απριλίου