Ηράκλειο: 33oC

Παραδοσιακή μανιταρόπιτα Γρεβενών

25.06.2024, 20:18

Μια καταπληκτική συνταγή που θα τους ξετρελάνει όλους

Στα Γρεβενά μπορεί κανείς να βρει ταβέρνες που σερβίρουν πάνω από 100 είδη μανιταριών! Τα ιδιαίτερα αρώματά τους και η ξεχωριστή γεύση τους, έχουν κάνει τα Γρεβενά γνωστά, ακόμα και στο εξωτερικό. Φτιάξτε τα λοιπόν ως γέμιση σε μια απολαυστική πίτα με χωριάτικο φύλλο

Υλικά

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 kg μανιτάρια άγρια Γρεβενών (σε φέτες)
  • 3 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 σκελ. σκόρδο (σπασμένη)
  • 1 ντομάτα (ψιλοκομμένη, χωρίς σπόρους)
  • 200 γρ. ανεβατό Γρεβενών
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κ.σ. μπούκοβο
  • 1½ φλ. καρύδια (χοντροκομμένα)

Εκτέλεση

  • Απλώνουμε δυο φύλλα σε λαμαρίνες και τα ψήνουμε στους 180°C για 10 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε λίγο από το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά, μέχρι να πιούν τα υγρά τους.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο.
  • Βράζουμε τη γέμιση για λίγα λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά της.
  • Αφού κρυώσει, προσθέτουμε το καρύδι και το ανεβατό, και ανακατεύουμε.
  • Σπάμε τα ψημένα φύλλα.
  • Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε δυο φύλλα, αλείφοντάς τα επίσης με ελαιόλαδο.
  • Σκορπάμε μέσα τα σπασμένα ψημένα φύλλα, αδειάζουμε τη γέμιση και καλύπτουμε την πίτα με άλλα δυο λαδωμένα ενδιάμεσα φύλλα.
  • Χαράζουμε την πίτα, λαδώνουμε καλά την επιφάνεια και τη ραντίζουμε με νερό.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: