Δείτε τη συνταγή
Ώριμες ντομάτες στην εποχή τους, χοντρό, αλάτι, μια κατσαρόλα, και έχουμε σπιτικό πελτέ, που δεν συγκρίνεται με του εμπορίου, για τα φαγητά μας. Και αλειμμένος στο ψωμί είναι ωραιότατος.
Υλικά
Βάρος: για περίπου 1.500 γρ.
- 3 κιλά ντομάτες σφιχτόσαρκες, ώριμες και έντονα κόκκινες, όπως τα πομοντόρια (ή, αν βρούμε, τα σπάνια άνυδρα ντοματάκια Σαντορίνης)
- 1 1⁄2 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
Διαδικασία
- Για τον πελτέ ντομάτας, ξεκινάμε και ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες ως εξής: Χαράσσουμε χιαστί τις ντομάτες στη βάση τους με κοφτερό μαχαίρι. Βάζουμε να βράσει μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και κοντά της έχουμε μια λεκάνη με πολύ κρύο νερό και μπόλικα παγάκια. Μόλις το νερό πάρει βράση, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες, σε δόσεις, αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα και με τρυπητή κουτάλα τις μεταφέρουμε αμέσως στη λεκάνη με το νερό και τα παγάκια.
- Τις αφήνουμε για 1 λεπτό και τις ξεφλουδίζουμε πανεύκολα, απλώς τραβώντας τις φλούδες με τα δάχτυλά μας.
- Με ένα μαχαιράκι κόβουμε κυκλικά το σημείο όπου βρισκόταν το κοτσάνι και αφαιρούμε τον ομφαλό και τον λευκό, σκληρό πυρήνα, αν τυχόν υπάρχει. Κόβουμε τις ντομάτες στα τέσσερα και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τα σπόρια*.
- Πολτοποιούμε τα κομμάτια σε δόσεις και ρίχνουμε τον πολτό σε μια βαθιά κατσαρόλα. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε 1 1⁄2 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένας πυκνός πουρές, χωρίς περιττά υγρά.
- Μοιράζουμε τον πελτέ σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα, με τη στάθμη να φτάνει 2 εκ. από το στόμιο.
- Απογεμίζουμε με ελαιόλαδο, κλείνουμε καλά με καπάκι και μόλις κρυώσουν εντελώς, τα διατηρούμε για τουλάχιστον 3 μήνες στο ψυγείο.
Πηγή: gastronomos.gr

Δημοφιλή
Μια υπόκλιση αμοιβαίου σεβασμού στο Ηράκλειο - Το νόημα της τιμής σε μια κίνηση
Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη
Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι από αύριο 26/11 – Προ των πυλών η κακοκαιρία Adel και στην Κρήτη
Κλειστά τα σχολεία αύριο σε περιοχή της Ελλάδας λόγω κακοκαιρίας - Δείτε την ανακοίνωση
Ηράκλειο: Επιπλέον 30.000 κυβικά νερού άρδευσης ανά ημέρα φέρνει η νέα μονάδα της ΔΕΥΑΗ (βίντεο και φωτογραφίες)
Ηράκλειο: Θρήνος για τον πρόωρο χαμό της αγαπητής Άννας μητέρας τριών παιδιών
Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες Κρητικούς για να....σώσουν τα οικόπεδα τους!
Σκηνές πανικού σε κηδεία: Η νεκρή άρχισε να χτυπά το φέρετρο!
Συγκίνηση στην απονομή του Βραβείου «Μιλτιάδη Καράτζη» στο Ηράκλειο - Απονεμήθηκε στον ερευνητή Δημήτρη Ζαρίδη