Δείτε τη συνταγή
Ώριμες ντομάτες στην εποχή τους, χοντρό, αλάτι, μια κατσαρόλα, και έχουμε σπιτικό πελτέ, που δεν συγκρίνεται με του εμπορίου, για τα φαγητά μας. Και αλειμμένος στο ψωμί είναι ωραιότατος.
Υλικά
Βάρος: για περίπου 1.500 γρ.
- 3 κιλά ντομάτες σφιχτόσαρκες, ώριμες και έντονα κόκκινες, όπως τα πομοντόρια (ή, αν βρούμε, τα σπάνια άνυδρα ντοματάκια Σαντορίνης)
- 1 1⁄2 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
Διαδικασία
- Για τον πελτέ ντομάτας, ξεκινάμε και ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες ως εξής: Χαράσσουμε χιαστί τις ντομάτες στη βάση τους με κοφτερό μαχαίρι. Βάζουμε να βράσει μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και κοντά της έχουμε μια λεκάνη με πολύ κρύο νερό και μπόλικα παγάκια. Μόλις το νερό πάρει βράση, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες, σε δόσεις, αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα και με τρυπητή κουτάλα τις μεταφέρουμε αμέσως στη λεκάνη με το νερό και τα παγάκια.
- Τις αφήνουμε για 1 λεπτό και τις ξεφλουδίζουμε πανεύκολα, απλώς τραβώντας τις φλούδες με τα δάχτυλά μας.
- Με ένα μαχαιράκι κόβουμε κυκλικά το σημείο όπου βρισκόταν το κοτσάνι και αφαιρούμε τον ομφαλό και τον λευκό, σκληρό πυρήνα, αν τυχόν υπάρχει. Κόβουμε τις ντομάτες στα τέσσερα και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τα σπόρια*.
- Πολτοποιούμε τα κομμάτια σε δόσεις και ρίχνουμε τον πολτό σε μια βαθιά κατσαρόλα. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε 1 1⁄2 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένας πυκνός πουρές, χωρίς περιττά υγρά.
- Μοιράζουμε τον πελτέ σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα, με τη στάθμη να φτάνει 2 εκ. από το στόμιο.
- Απογεμίζουμε με ελαιόλαδο, κλείνουμε καλά με καπάκι και μόλις κρυώσουν εντελώς, τα διατηρούμε για τουλάχιστον 3 μήνες στο ψυγείο.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Μίλτου Πασχαλίδη για τον Δημήτρη Μητροπάνο - Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό