Ηράκλειο: 14oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Πιπεριές Φλωρίνης τουρσί γεμιστές με λαχανικά

12.10.2024, 1:55

Αναλυτικά τα υλικά και η διαδικασία

Έκτακτος μεζές για τσίπουρο είναι αυτό το τουρσί με πιπεριές γεμιστές με λαχανικά! Αυτή και άλλες 119 συνταγές θα βρείτε στο «κελάρι» του Γαστρονόμου Οκτωβρίου. Ένα «χειροποίητο» συλλεκτικό τεύχος για μερακλήδες, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή.

Η Ιλιάνα Κοντοσώρου, στο οικογενειακό εστιατόριο Κοντοσώρος στο Ξινό Νερό Φλώρινας, ξέρει καλά τους μερακλίδικους μακεδονίτικους μεζέδες, που σερβίρονται ιδανικά ως ορεκτικό για τσίπουρο, τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα. Αυτή η συνταγή με τις περίφημες ντόπιες πιπεριές Φλωρίνης είναι ένας έκτακτος μεζές, που μπορεί όπως να συνοδεύσει θαυμάσια και ψητά κρεατικά. Διαλέγουμε πιπεριές μικρού ή μεσαίου μεγέθους, γερές και τραγανές, για απολαυστικές κρουστές μπουκιές.

1 ώρα προετοιμασία
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Τεμάχια: 20 πιπεριές
20 μικρές ή μέτριες πιπεριές Φλωρίνης
1 μέτριο λάχανο, πολύ λεπτοκομμένο για σαλάτα
5-6 μέτρια καρότα, χοντροτριμμένα
τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, χοντροκομμένα
τα φύλλα από 1 μάτσο σέλινο, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 λίτρα νερό
700 ml ξίδι
250 ml ελαιόλαδο
3/4 φλιτζ. τσαγιού χοντρό αλάτι
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε τις πιπεριές Φλωρίνης τουρσί γεμιστές με λαχανικά, κόβουμε από κάθε πιπεριά ένα «καπάκι» στο μέρος του κοτσανιού (φυλάμε τα καπάκια κατά μέρος).

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το λάχανο, τα καρότα, τα μυρωδικά και το σκόρδο. Γεμίζουμε τις πιπεριές και τις κλείνουμε με τα «καπάκια» τους που αφήσαμε στην άκρη.

Τις τακτοποιούμε ξαπλωτές σε ένα ευρύχωρο, αποστειρωμένο γυάλινο δοχείο ή γυάλινο δοχείο.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το νερό, το ξίδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα, μέχρι να λιώσουν τα στερεά υλικά.

Βράζουμε για 3 λεπτά, μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το υγρό, όπως είναι καυτό, στο δοχείο με τις γεμισμένες πιπεριές, φροντίζοντας να τις καλύψει εντελώς.

Αν δεν φτάνει το υγρό, δεν πιέζουμε τις πιπεριές για να βυθιστούν, γιατί πιθανώς να χυθεί η γέμισή τους.

Αντιθέτως, μπορούμε να φτιάξουμε άλλη μία δόση υγρού, με τις μισές ποσότητες των υλικών και συμπληρώνουμε στο δοχείο μέχρι να σκεπάσουμε εντελώς τις πιπεριές. Κλείνουμε καλά το δοχείο και το φυλάσσουμε στο ψυγείο.

Το τουρσί διατηρείται για πολλές εβδομάδες.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Καιρός

Καιρός: Ο «Ηρακλής» φέρνει χιόνια στην Ελλάδα την Πρωτοχρονιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Κόσμος

Πιλότος κλείστηκε στο πιλοτήριο αεροπλάνου στο Μεξικό και αρνήθηκε να απογειωθεί γιατί ήταν απλήρωτος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Style

GNTM: Η στιγμή που η Ξένια Τσίρκοβα μαθαίνει πως είναι η νικήτρια από την τηλεόραση του σπιτιού της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια οι αγρότες – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ελλάδα

Διπλασιασμός περιπολιών και προσαγωγή «οποιουδήποτε κινείται ύποπτα» για τα Χριστούγεννα – Το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ελλάδα

Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρός 46χρονος που κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Style

Κωνσταντίνος Αργυρός: «Μου έχουν γίνει προτάσεις να ασχοληθώ με την πολιτική»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ελλάδα

Στέφανος Παπαδόπουλος: «Ο Μαζωνάκης με έκανε να νιώσω εγκλωβισμένος – Δεν δέχομαι χρήματα για να αποσύρω τη μήνυση»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: «Έφυγε» από τη ζωή η τραγουδίστρια Κλαούντια Ντελμέρ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Ελλάδα

Κτηνωδία στη Μεσσηνία: Νεκρά πάνω από 10 ζώα από φόλες

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →