Ηράκλειο: 24oC

Πίτσα με φρέσκα μανιτάρια και κασέρι Ξάνθης

03.05.2024, 1:58

Έτοιμη σε 1 ώρα 

Αυτή η λευκή πίτσα με πολλών λογιών μανιτάρια, κασέρι Ξάνθης, σκόρδο, καυτερή πιπεριά και ζύμη χειροποίητη κάνει θραύση σε μια βραδιά με φίλους. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λάδι τρούφας.

Υλικά

Για τη ζύμη (εναλλακτικά παίρνουμε έτοιμη ζύμη για πίτσα)

  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 180 ml νερό χλιαρό
  • 1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 – 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το λάδωμα του ταψιού

Για την επικάλυψη

  • 300 γρ. ανάμεικτα φρέσκα μανιτάρια (λευκά, σιτάκε, πορτομπέλο κ.ά.), κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 180 γρ. κασέρι Ξάνθης, τριμμένο
  • 1/2 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • τα φύλλα από 1/3 μάτσο φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού λάδι τρούφας, προαιρετικά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε την πίτσα με φρέσκα μανιτάρια και κασέρι Ξάνθης, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό και αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό μέρος, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με το αλάτι, τα 50 ml από το ελαιόλαδο και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμες) ή με τα χέρια μας για περίπου 3 – 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
  • Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, τη λαδώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σχεδόν ο όγκος της.
  • Την ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε πάλι σε 1 μπάλα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και ξαναφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 20 λεπτά, να φουσκώσει.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα ρηχό ταψί ή τη λαμαρίνα του φούρνου.
  • Αλευρώνουμε ελαφρώς μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη 1 στρογγυλό λεπτό φύλλο, πάχους 2 – 3 χλστ. και διαμέτρου 26 – 28 εκ. Απλώνουμε προσεκτικά τη ζύμη στο ταψί.
  • Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τα 30 ml ελαιόλαδο με το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά και αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια της ζύμης.
  • Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα 100 γρ. από το τυρί, απλώνουμε τα μανιτάρια και ρίχνουμε αλατοπίπερο και το θυμάρι. Αν θέλουμε, περιχύνουμε με το λάδι τρούφας.
  • Καλύπτουμε την επιφάνεια σκορπίζοντας το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ψηθούν η ζύμη και τα μανιτάρια και να λιώσει το τυρί στην επιφάνεια.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

6 συμβουλές για τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια 

Γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς 

Παραδοσιακά Λαζαράκια από τον Άκη Πετρετζίκη 

πριν από 7 λεπτά
Υγεία

Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζουμε ποτέ στην πόρτα του ψυγείου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Συνελήφθησαν σε διαδικτυακό κάλεσμα για αυτοσχέδιους αγώνες μοτοσυκλετών (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Style

Κατερίνα Στανίση: «Όταν έχεις έναν άρρωστο άνθρωπο στο σπίτι αλλάζουν όλα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ελλάδα

Λάρισα: Mάχη για τη ζωή του δίνει το μωρό που έπεσε πάνω του καυτό λάδι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Πρώτα τον…έσωσαν και μετά τον συνέλαβαν! (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ελλάδα

Άνδρας εξαπάτησε τηλεφωνικά δύο γυναίκες και απέσπασε 65.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Αθλητικά

Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια «ανάσα» πλέον από τα 1000 γκολ!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 52 λεπτά
Ελλάδα

Στη «φάκα» φυγόποινος για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Πολιτική

Κωστής Χατζηδάκης: Δέσμη πρωτοβουλιών για το στεγαστικό μέχρι το τέλος της χρονιάς

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →