Ηράκλειο: 23oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Πώς θα χάσεις τα κιλά του Πάσχα;

15.05.2024, 16:11

Δεν υπάρχει λόγος για εξαντλητικές δίαιτες, το μυστικό είναι αλλού 

Για να χάσει κανείς τα κιλά του Πάσχα θέλει υπομονή και υγιεινές συνήθειες, αντί για δίαιτες-αστραπή. Μπορεί η έξοδος στις παραλίες να είναι πολύ κοντά για τους περισσότερους αλλά η μόνιμη απώλεια κιλών θέλει υπομονή.

Τι μπορείς να κάνεις για να χάσεις τα 2-3 κιλά που έβαλες το Πάσχα; Δεν υπάρχει κανένας λόγος για εξαντλητικές δίαιτες, αφού πολλές φορές έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Το μυστικό είναι αλλού και λέγεται «συνέπεια».

Διατροφή για να χάσεις τα κιλά των διακοπών

Πώς όμως μπορούμε να απαλλαγούμε από τα κιλά του Πάσχα με σωστό τρόπο;

«Η σωστή διάγνωση, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας. Με άλλα λόγια να καταλάβουμε με τι οργανισμό έχουμε να κάνουμε», επισημαίνει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου. Διακρίνεται σε 3 στάδια:

  1. Λήψη ενός πλήρους ιατρικού και διατροφικού και συμπεριφορικoύ ιστορικού. Να συνυπολογίσουμε δηλαδή παθήσεις αλλά και διατροφικές ιδιαιτερότητες, όπως αλλεργίες, δυσανεξίες αλλά και διατροφικές προτιμήσεις. Να προσδιορίσουμε τις δυσλειτουργικές σκέψεις και καταστάσεις που μας οδηγούν στην υπερφαγία.
  2. Ανάλυση σύστασης σώματος και προσδιορισμός του μεταβολικού ρυθμού. Γνωρίζουμε ότι το σωματικό βάρος από μόνο του δεν λέει όλη την αλήθεια. Χρειάζεται να γνωρίζουμε το ποσοστό λίπους, αλλά και μυϊκού ιστού στο σώμα μας ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα του οργανισμού μας. Παράλληλα είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε και το βασικό Μεταβολισμό ή αλλιώς τον Μεταβολικό Ρυθμό Ηρεμίας, δηλαδή, τον τρόπο που μεταβολίζει το σώμα μας, ώστε να υπολογίσουμε με ακρίβεια τις θερμίδες που χρειαζόμαστε για να πέτυχουμε το στόχο μας.
  3. Βαθμός ενεργοποίησης. Να δούμε δηλαδή πόσο έτοιμο είναι το άτομο να σπάσει τις κακές συνήθεις και να υιοθετήσει νέες πιο υγιεινές. Το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για την αξιολόγηση του βαθμού κινητοποίησης είναι πολύ σημαντικό, γιατί μας δίνει μια πολύ ισχυρή ένδειξη για τις πιθανότητας επιτυχίας ή μη.

Μετά ακολουθεί η εξατομικευμένη διαιτητική προσέγγιση. Και αυτή διακρίνεται σε 2 στάδια:

1. Το πρώτο είναι μια σωστά εξατομικευμένα σχεδιασμένη δίαιτα ώστε να επιφέρει επιθυμητή απώλεια βάρους. Σήμερα, αντίθετα με αυτό που πιστεύαμε παλιά, η απώλεια βάρους μπορεί να είναι και γρήγορη και ασφαλής και πολλές φορές ενδεικνυόμενη. Απώλεια βάρους της τάξης των 8 με 10 κιλών ανά μήνα με υψηλούς βαθμούς διατήρησης με δίαιτες χαμηλών αλλά και πολύ χαμηλών θερμίδων κάτω από 1.200 μπορεί να επιτευχθεί σωστά σε άτομα με παχυσαρκία που είναι ισχυρά κινητοποιημένα.

Οι προϋποθέσεις να για να συμβεί αυτό, όπως υποδεικνύει η διεθνής βιβλιογραφία είναι:

  • Το διαιτολόγιο να είναι εξατομικευμένο
  • Να καλύπτει το πρωτεϊνικό ισοζύγιο ώστε να διασφαλίσουμε απώλεια κυρίως λιπώδους ιστού και παράλληλα όλα τα θρεπτικά σωστικά σε ημερήσια βάση

2. Το δεύτερο και σημαντικότερο, είναι να αλλάξουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά. «Ακούστηκε σε ένα συνέδριο και το αναπαράγω: Αν δεν αλλάξουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά, είναι σαν να προσπαθούμε να γεμίσουμε ένα κουβά με νερό που έχει μια τρύπα στον πάτο. Αφού λοιπόν προσδιορίσουμε την προβληματική συμπεριφορά (π.χ. τρώω μπροστά την τηλεόραση, τρώω στο πόδι, αδειάζω πάντα το πιάτο μου) πρέπει να προσπαθήσουμε να σπάσουμε αυτόν τον δυσλειτουργικό κρίκο και να δημιουργήσουμε μια νέα υγιεινή συνήθεια χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως η αυτοκαταγραφή, η στοχοθεσία και η αυτοξιολόγηση», σημειώνει ο κ. Παπαλαζάρου.

O καλύτερος τρόπος να επανέλθει κανείς σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, το επιθυμητό βάρος, αλλά και να προσλάβει όλα εκείνα τα συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού είναι ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Δυστυχώς, όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει πάντα να τρεφόμαστε με όλους τους απαραίτητους συνδυασμούς τροφών, ώστε να καλύπτουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Έτσι, για να ισορροπήσουμε κατάλληλα τη διατροφή μας με βάση της ανάγκες μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ελλείψεις μας και να τις καλύπτουμε με συμπληρώματα διατροφής, όταν συμφωνεί και ο γιατρός μας.

Tips για να χάσεις τα κιλά του Πάσχα

Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να χάσεις όσα έβαλες μέσα στις γιορτές, και όχι τα επιπλέον κιλά που κουβαλούσες από πριν.

Κάνε αργά και σταθερά βήματα

Είναι σημαντικό να δεις την επιστροφή στο πρότερο βάρος σαν μία κίνηση φροντίδας προς τον εαυτό σας και όχι τιμωρίας. Με το να μειώσεις ραγδαία τα γεύματά σου και τις θερμίδες σου, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να νιώσεις στέρηση και δυσφορία, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με τη φροντίδα και την αγάπη προς το σώμα.

Εκτός από το ψυχολογικό κομμάτι, υπάρχει κι ένας πρακτικός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να καταφύγεις σε ακραίες δίαιτες. Αυτός είναι ότι τέτοιου τύπου παρεμβάσεις συμβάλλουν σταδιακά στην πτώση του μεταβολισμού, οπότε και στη δυσκολία απώλειας κιλών.

Ο πιο σωστός τρόπος είναι να επιστρέψεις σταδιακά σε ένα υγιεινό διαιτολόγιο, πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνη.

Άφθονο νερό

Ίσως, το Πάσχα να έζησες με αλκοόλ και μπόλικο αλάτι, τώρα όμως ήρθε η ώρα να ενυδατώσεις τον οργανισμό σου. Δε θες την κατακράτηση υγρών και το σώμα σου έχει ανάγκη από ένα καλό «καθάρισμα». Έτσι, δεν υπάρχει καλύτερος σύμμαχος για αυτό από το νερό σε μεγάλες ποσότητες (πάνω από 2 λίτρα την ημέρα).

Πρωτεΐνη αντί για υδατάνθρακες

Το να θεωρήσεις υπεύθυνο το κρέας για τα κιλά που έβαλες και να το ρίξεις στα μακαρόνια και τις πατάτες δεν είναι σε καμία περίπτωση η σωστή λύση. Αντίθετα, τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη αλλά χαμηλά ποσοστά λίπους (όπως το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, το στήθος κοτόπουλο, η γαλοπούλα) θα σε βοηθήσουν στον αγώνα που δίνεις.

Φρόντισε τα σνακ σου

Όταν έρχεται η ώρα του σνακ, επίλεξε υγιεινές και άπαχες τροφές. Έτσι, θα ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σας και θα προλάβεις την μεγάλη πείνα πριν το επόμενο κυρίως γεύμα. Ιδανικά σνακ είναι τα φρούτα σε συνδυασμό με λίγους ξηρούς καρπούς ή χειροποίητα δημιουργήματα με βρώμη, κακάο και φρούτα. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι πρέπει να αποφεύγεις κάθε τύπο τυποποιημένων σνακ. Τα περισσότερα έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Τέλος, βάλτε στη ζωή σας το ταπεράκι. Έτσι, θα έχεις πάντα τον έλεγχο του τι τρώς, ενώ ταυτόχρονα θα εξοικονομήσεις και χρήματα.

Όχι άλλα αναψυκτικά

Ακόμη και αν δε συνόδευσες το σουβλιστό αρνί με μπύρα, αυτό δε σημαίνει ότι τα αναψυκτικά που ήπιες σε μεγάλες ποσότητες βοηθούν. Ιδιαίτερα μάλιστα αν συνεχίζεις να τα καταναλώνεις και μετά τις ημέρες του Πάσχα. Μήπως να έβαζες στη δίαιτα σου καλύτερα τη σόδα ή κάποιο άλλο ρόφημα που δεν έχει ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες;

Λιγότερες θερμίδες

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις εκεί έξω. Έφαγες πολλές περισσότερες θερμίδες από όσες σου αναλογούν και τώρα πρέπει να αφήσεις το σώμα του να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα. Για κάποιον καιρό καλό θα ήταν γενικά να επιλέξεις τροφές και φαγητά που περιέχουν λιγότερες θερμίδες.

Προσοχή όμως: τα «λαδερά» μπορεί να μην είναι μπέργκερ και πίτσα αλλά το πολύ λάδι δε βοηθά. Όταν θες να χάσεις κιλά όλα θέλουν μέτρο, συνέπεια και ιδανικά να μετράς το πόσες θερμίδες καταναλώνεις τη μέρα.

Η άσκηση

Όχι, δε σου λέμε κάτι καινούργιο πέρα από αυτό που γνωρίζεις. Αν ήδη η γυμναστική είναι στη ζωή σου, καλό θα ήταν να αυξήσεις ρυθμούς. Ή έστω να πήγαινες για τρέξιμο; Υπάρχει βέβαια πάντα και η άσκηση που στοχεύει στο λίπος της κοιλιάς και θα σε βοηθήσει να χάσεις τα κιλά που έβαλες στις πασχαλινές διακοπές.

Βρες μια δραστηριότητα που σου αρέσει: Εάν δεν σου αρέσει η άσκηση, είναι απίθανο να την τηρήσεις μακροπρόθεσμα. Βρες μια δραστηριότητα που σε διασκεδάζει και που μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητά σου.

Ξεκίνησε σιγά σιγά: Εάν δεν είσαι συνηθισμένος στην άσκηση, ξεκίνησε με μικρές ασκήσεις και αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια και την ένταση.

Κάνε ασκήσεις ενδυνάμωσης: Η μυϊκή μάζα καίει περισσότερες θερμίδες από το λίπος, ακόμη και όταν είστε σε ηρεμία. Εντάξε ασκήσεις ενδυνάμωσης 2-3 φορές την εβδομάδα.

Κοιμήσου ποιοτικά

Γνώριζες ότι όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς, η δραστηριότητα του μεταβολισμού μειώνετε με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος. Ναι, λοιπόν, αυτό είναι πέρα για πέρα αλήθεια, για αυτό είναι σημαντικό να φροντίσεις τη ρουτίνα ύπνου σου σωστά.

Διαχειρίσου το άγχος

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία και παχυσαρκία. Βρες υγιείς τρόπους για να διαχειριστείς το άγχος σου.

Σκέψου πόσο απόλαυσες τα εορταστικά γεύματα και ξεκίνα να επιστρέφεις στο επιθυμητό βάρος σου αργά και σταθερά.

Διαβάστε επίσης: