Ηράκλειο: 27oC

Προφιτερόλ: Η ιστορία ενός παρεξηγημένου γλυκού

28.04.2024, 1:52

Είναι ένα επιδόρπιο που πρέπει να σερβιριστεί αμέσως

Η πρώτη γνωριμία του ελληνικού φιλοθεάμονος κοινού με το γαλλικό επιδόρπιο ήταν στην κλασική σκηνή της ταινίας «Χτυποκάρδια στα θρανία» με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και την περίφημη ατάκα: «Δεν θέλω να το μάθω, να το φάω θέλω». Σήμερα είναι διάσημο, αλλά πιο παρεξηγημένο από ποτέ.

Για να ασχοληθούμε με την ιστορία του προφιτερόλ, πρέπει να ασχοληθούμε με την ιστορία της ζύμης για σου. Η pate à choux, όπως τη λένε οι Γάλλοι, είναι παραφθορά της pate à chaud, δηλαδή της ζύμης εν θερμώ ή της θερμοζύμης. Θεωρείται ότι είναι εφεύρεση του Ιταλού ζαχαροπλάστη Ποπελίνι, εξ ου και το πρώτο της όνομα στη Γαλλία ήταν popelin.

Ο ζαχαροπλάστης αυτός ανήκε στη συνοδεία της Αικατερίνης των Μεδίκων, η οποία τον 16ο αιώνα (1547) παντρεύτηκε τον Γάλλο βασιλιά Ερρίκο Β΄. Η χρήση αυτής της ζύμης θα γίνει πολύ δημοφιλής για γλυκά και αλμυρά, όπως τα σου με κρέμα ή με παγωτό, τα προφιτερόλ, τα εκλέρ, το σεντ ονορέ (saint honoré), τις religieuses («καλόγριες» – με διπλό σου), το Paris-Brest («Παρίσι-Βρέστη».

Βρέστη είναι η πρωτεύουσα της Βρετάνης. Το γλυκό δημιουργήθηκε από ζαχαροπλάστη του σταθμού της ομώνυμης γραμμής τρένου), τα croquembouches (δηλαδή «της μιας μπουκιάς», αλμυρά ή γλυκά).

Να μην ξεχάσουμε τη μόδα του γαμήλιου γλυκού με σουδάκια, κολλημένα με καραμέλα, αλλά και τα διάφορα αλμυρά σου ή σουδάκια με μπεσαμέλ, ζαμπόν, τυρί, μανιτάρια, σολομό, με διάφορες ονομασίες.

Η σύγχρονη θερμοζύμη φαίνεται να έχει επινοηθεί από τον μεγάλο δάσκαλο Καρέμ. Αυτός είχε την ιδέα να γεμίσει τα σου με κρέμα ζαχαροπλαστικής και κρέμα σαντιγί και ιδού πώς προέκυψε το προφιτερόλ. Αυτό που σήμερα θεωρούν οι Γάλλοι προφιτερόλ φτιάχνεται με σου γεμιστά με παγωτό και από πάνω ζεστή σος σοκολάτας. Είναι ένα επιδόρπιο που πρέπει να σερβιριστεί αμέσως.

Να γιατί δεν θα το βρείτε σε καμία από τις περίφημες σοκολατερί του Παρισιού, αλλά μόνο σε μπιστρό και εστιατόρια. Περιττό να πούμε ότι αυτό που σερβίρεται σε πολλά ελληνικά ζαχαροπλαστεία απέχει παρασάγγας. Άλλοι χρησιμοποιούν κάτι σαν παντεσπάνι, άλλοι βάζουν όντως σου, αλλά τα πνίγουν στη σοκολάτα. Αν είναι καλής ποιότητας, χαλάλι!

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Πολίτικο τσουρέκι: H αυθεντική συνταγή από μια μαστόρισσα της Πόλης

Συνταγή για σαλάτα με σύκα

Νηστίσιμοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου

πριν από 1 λεπτό
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Στο μινωικό ανάκτορο της Κνωσού οι επόμενες «Χαρτοδιαδρομές… στο Δήμο μας»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Κρήτη

Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε στον γκρεμό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Η «αυθαίρετη» μετακίνηση δασκάλας από Δημοτικό Σχολείο προκάλεσε αγανάκτηση στην εκπαιδευτική κοινότητα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Κρήτη

Εν ψυχρώ εκτέλεση 52χρονου στην Κίσσαμο: Για ένα χαστούκι βάφτηκε με αίμα η γιορτή κάστανου – Τι λέει η οικογένεια του δράστη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Τα Χανιά υποδέχτηκαν 3 κρουαζιερόπλοια σήμερα 27/10 με σχεδόν 6.500 επιβάτες! (Φώτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ελλάδα

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Το όραμά, οι προτεραιότητές της και ο ρόλος της Ελλάδας ως «πυλώνας σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ηράκλειο

Δήμος Μαλεβιζίου: Χαμόγελα στα εγκαίνια της νέα παιδικής χαράς στο Γάζι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Οικονομία

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Ποιοι πληρώνουν, πόσα και μέχρι πότε – Αυστηρά πρόστιμα για καθυστερήσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Κόσμος

Διευθυντής του νέου Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου: «Άκρως ευκταίο να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Ακρόπολη»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

Σε αυτούς τους καταυλισμούς Ρομά θα μπει η ΕΛΑΣ τον Νοέμβριο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →