Μία παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς από την Βύβλο της Νάξου
Το κατακίτρινο χρώμα του παραδοσιακού ναξιώτικου ραβανιού οφείλεται στα ντόπια φρέσκα αυγά ενώ η μοναδική γεύση και η αφράτη του υφή κλέβουν την παράσταση. Φτιάξτε το όλοι γιατί είναι εύκολο και ιδανικό για κάθε στιγμή και περίσταση!
Υλικά
Για το ραβανί παραδοσιακό Νάξου
- 200 γρ. ζάχαρη
- 6 αυγά
- 1 βανίλια
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 110 γρ. γάλα
- Ξύσμα λεμονιού
Για το σιρόπι
- 550 γρ. νερό
- 440 γρ. ζάχαρη
- Λίγο χυμό από λεμόνι
- 80 γρ. βούτυρο Νάξου
Για το σιρόπι
- Βάζουμε τα υλικά (ζάχαρη, νερό, λεμόνι), σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 5΄επιπλέον.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα δυο κουταλιές της σούπας βούτυρο Νάξου.
- Ανακατεύουμε να λιώσει.
- Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το βουτυράτο σιρόπι.
Για το ραβανί Νάξου
- Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά (αλεύρι, μπέικιν και σιμιγδάλι). Τα ανακατεύουμε.
- Χτυπάμε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά και να φουσκώσει (περίπου για 4-5΄).
- Προσθέτουμε τη βανίλια.
- Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε εναλλάξ τα στερεά με το γάλα στο μίγμα.
- Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 28 ή 30 εκατ.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, στους 170 °C για 45΄περίπου (ή στον αέρα στους 160 °C, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 40΄περίπου) μέχρι να φουσκώσει το ραβανί να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
- Βγάζουμε από το φούρνο το ραβανί.
- Περιχύνουμε σιγά σιγά το ζεστό ραβανί με το κρύο σιρόπι κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Καλύτερα να κόψετε το ραβανί Νάξου την επόμενη ημέρα ή μετά από μερικές ώρες.
- Προαιρετικά, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη τριμμένη καρύδα.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Δημοφιλή
Κρήτη: Θρήνος στα Ζωνιανά για τον ξαφνικό χαμό του 35χρονου Ορέστη
Ρογδιά: Βαρύ πένθος για τον τραγικό χαμό του Μανόλη Πανταλάκη - Τον έψαχναν για 15 ημέρες
Κρήτη: Αυτοί είναι οι δύο φερόμενοι ως αρχηγοί της «Κρητικής Μαφίας» (φωτογραφίες)
Κρήτη: Αστυνομικοί undercover που δούλευαν ως σερβιτόροι «ξεσκέπασαν» το κύκλωμα της «μαφίας» - Έφοδος της ΕΛΑΣ τη νύχτα στις φυλακές τις Αγιάς
Ηράκλειο: Άγριος καβγάς μητέρας και γιου... για το διάβασμα - Με χειροπέδες η μητέρα
Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην Κρήτη: Αυτά είναι τα προφίλ των συλληφθέντων – Γνωστοί στην τοπική κοινωνία
Κρήτη: Και κληρικοί στο κύκλωμα με τις ναρκω-μπίζνες, τα όπλα και τους εκβιασμούς - Έρχονται νέες συλλήψεις
Θλίψη για τον παπά - Γιώργη που έσβησε στα 46 του χρόνια - Την Τετάρτη η κηδεία του
Ηράκλειο: Από πάρκο σκύλων....«κοτέτσι» ρημαγμένο! Εικόνες ντροπής στον Καράβολα (φωτο)